• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи избора на ПРЕДПАЗИТЕЛ (бушон), а не на автоматичен прекъсвач:

30%
1.Номиналният ток на консуматора.
6
70%
2.Върховия ток на консуматора.
14

Общо гласове: 20

pavelari - майстор
при това положение предпазителя който ще сложа е по-големия и с най-близка стойност до номиналния ток.
Palawnik - специалист
pavelari написа:
при това положение предпазителя който ще сложа е по-големия и с най-близка стойност до номиналния ток.
Въпреки, че не си гласувал за гласа ти се приема. Имам предвид горе в анкетата.
Palawnik - специалист
pavelari написа:
Johny - майстор
Mомчета, оставете руснаците на мира. Не са "изпаднали", както някои ги мислят. Десет години съм работил в Русия/подръжка, пуско-наладка и т.н./ и никъде не съм срещал двигател без термозащита и без контактор. От късо са защитени с автомати/може и комбинирано/. Ако някой е виждал друго нещо, значи е "порусначено", както при нас "побългарено". Да, елементната им база не беше цветуща/сега вече е друго/, но схемно винаги са били на ниво.
С колеги се шегувахме, че ако събереш една схема от руското сп."Радио", тя ще проработи, а ако вземеш една от нашето "Радио и телевизия" и тя проработи, значи грешно са я начертали/имаше такива списания/.
Palawnik - специалист
Макар и 5 мин по-рано може да започнем дискусията. Признавам този път сте се подготвили много по-добре. Жалко че 26 човека не са събрали смелост да гласуват.
В момента статията за избор на предпазители се обсъжда и вероятно до края на деня ще бъде публикувана.

То докато го напиша станало време. Очаквам мненията Ви.
Целта не е да се правим на умници и да кажем после кой е по- по- най-, а да помогнем на колегите които незнаят или ще прочетат това по-късно.
pavelari - майстор
Palawnik написа:
pavelari написа:
Айде вззех, че и гласува съвсем официално :cool:
Palawnik - специалист
Не е въпроса дали си гласувал или не. А в това защо мислиш така. Би ли обосновал своя отговор.
pavelari - майстор
1. Логично е двигателя да се защити по номинален ток, защото всеки ток над номиналния се счита за натоварване. При натоварване на двигателя, започва да нараства активния ток и това води до загряване на намотките му.
2. Това, че даден предпазител има стойност 10 А /например/ не значи, че при 10 А той веднага ще изгори. За да изгори е нужно време и то се определя от времетоковата му характеристика.
3. Всички консуматори са проектирани да издържат известно натоварване. Проектирането и производството на предпазителите е процес строго координиран с това изискване - както за кратковремено натоварване /при по-големи токове както е пуска на мотора за около 1-2 секунди а при някои мотори и 5/, така и за продължително натоварване /при двигатели е стойност на тока 1.3 от номиналния ток/. - ако някой знае по-подробно и точно тези нормативи в стойности нека ги посочи - не ми се рови из книгите и не ги знам на изуст.
Демек предпазителя ще устои на пусковия ток на двигателя - поне за ток до 10 пъти номиналния съм сигурен защото ползвам такива бушони. Ще издържи и до определено натоварване. Има един интервал от натоварването, в който обаче не е сигурно кое ще се предаде първо - двигателя или предпазителя - от 2 до 5 или 6 пъти номиналния ток в хода на работа продължително време. Ако мотора много се претовари е редно първо предпазиетля да се предаде но понеже не винаги е така аз лично не препоръчвам ползването само на бушони.
Милен - майстор
Въпрос към pavelari :arrow: На колко е равен номиналния ток на асинхронен двигател :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "От какво зависи избора на ПРЕДПАЗИТЕЛ (бушон)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: