Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin.com - специалист
Сложи някъде по-средата на кухината и адаптора та да използваш и неговата топлнна която отделя. :lol: :lol: :lol:
Майтапя се.
Мисля че е по-идейно да увеличиш площта по друг начин.
ELEMENTAL - специалист
Justy написа:
Като включи вентилатора пак ще са 9 V
Под товар 12,6волта няма да са, ама повече от 9 ще бъдат.При 1000uF ще са към 9,8-10волта (под товар), а при 4700uF към 11-11,5волта.Иначе това, че с по-малко напрежение ще се захранва на работоспособността на вентилатора няма да се отрази.И все пак наистина варианта с 220 волтов вентилатор е по-добър (най-малкото по-голяма надеждност ще има).
ieiei - специалист
Някаква идея за цена на 220 волтовият?Няма ли да върти прекалено бързо, а и няма ли да е по-шумен?
Justy - майстор
ieiei написа:
Някаква идея за цена на 220 волтовият?Няма ли да върти прекалено бързо, а и няма ли да е по-шумен?
Това са вентилатори за изчислителните машини и са доста тихи. Има ги в кутиите Big Tower - за обща циркулация. Не се притеснявай колко бързо върти - на теб ти трябва обдухване - колкото повече, толкова по добре. Виждал съм в магазини за електроматериали и уреди, но с пластмасова плочка - за монтаж на коминни шахти - помня, че цената ме възмути.
mitcd - специалист
Има и 220V вентилатори за отдушници с различна мощност и размери.Имат си и декоративна решетка с клапа за едната посока и пр.Някъде от 15 -30 лв. има и по скъпи зависи от екстрите.Има ги в почти всеки магазин за ел.материали.Лично аз бих ползвал 12V от PC защото се управляват по-лесно и е по-безопасно с тях.Захранване от лунички не бих ползвал,щото изправянето им не е лесно(не се знае с точност на каква честота работи за да сложиш точния изправител и да се изглади напрежението!
munter4e - напреднал
изправянето не е трудно мощен грец+кондензатор и готово .
все пак това е винелатор тои и без това си вкарва доста смущения.
а относно шума -основния шум които се вдига е от самия въздух които минава през вентилатора (по-барз по шумен)
ELEMENTAL - специалист
То изправянето не е трудно, но все пак не трябва да се забравя, че електронните трафове са си импулсни захранвания и работят на високи честоти.Затова диодите в гретца трябва да са достатъчно бързи (Шотки са идеални), а кондензатора трябва да е с ниско ESR.
mitcd - специалист
Разбира се че има значение честотата и формата на импулса .За изработката не тези захранвания никой няма да се занимава(китайците особено) да ги прави стандартни(за честотата и импулса).Стига да дават 12V ,ток и да не внасят смущения-друго не им е нужно.Има разлика в изправителните диоди( и не знам защо-грец от къв зор? един диод и един кондензатор в паралел).За пример ще кажа че има разлика от диодите в PC захранванията и тия в TV приемниците.
ELEMENTAL - специалист
mitcd написа:
един диод и един кондензатор в паралел
По-скоро диода трябва да е последователно свързан на кондензатора, а товара да е паралелно на него (конд.)
mitcd - специалист
Аз не говоря за електролитния кондензатор.А този малкия не електролитния (нали знаеш за какво е ?) ПАРАЛЕЛ НА ДИОДА!
Защо си мислиш че правя елементарни грешки ? :?

Тема "Трансформатор за лунички - вентилатор за компютър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: