• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alexkk - напреднал
Здравейте ,
1. Малко избързах и си купих самоизолираща лента марка Scapa /закачил съм снимка/. Въпроса ми е дали е аналогична на Bishop 963 ?
2. Милене, аз мислех да сложа най - евтиния кабел - примерно има с бяла изолация с гъвкави медни жила . Но сега като се позамисля май е по-добре да си купя с каучокова изолация .
3. Относно помпата - пише че напора е 60 метра . Марката е Elpumps VP300 /купил съм я от Метро така че съм подготвен за изненада / :wink:
http://www.elpumps.hu/eng/termekek2.php ... well-vp300

Прикачен файл

IMGP1375.JPG
IMGP1375.JPG (178.19 KиБ) Видяна 9951 пъти
Милен - майстор
Не мога да коментирам качеството на лентата Scapa В50 не съм работил с такава. Интересно че и на официалния им сайт не можах да открия нищо за лента с такъв номер В50 http://www.scapaeurope.com. Може да е някое менте :?
По добре си вземи черен гумиран кабел, точно такъв са написали в информацията за помпата производителите. Търси оригиналния кабел HO5RNF 3×0,75 или ако не откриеш такъв вземи по-масивния HO7RNF 3×1 (старо българско означение ШКПТН). Внимавай означението да бъде RNF или RN-F.

Един въпрос към W123 - какво е това "ратунда" :?:
W123 - специалист
Милен написа:
...
Един въпрос към W123 - какво е това "ратунда" :?:
Ратунда е стара българска марка и много трудно се намира по магазините.Обикновенно я има там където се продават елементи за телекомуникации-магистрални кабели,оловни муфи и термофитки и т.н.Ако имаш познат някой в БТК ще ти каже.
Нещо като бишопа е но не точно,няма тези електроизолационни свойства.Води се суров каучук и подобно на бишопа от едната страна е чистия материял а от другата фолио за да не залепва.Срязваш си едно парче и облепяш но за разлика от бишопа се растяга много и по същия начин се презастъпва.След няколко часа вулканизира перфектно.Използва се за по-големи полета на влагоизолиране и за това е и доста по-широкичка 7-8см.На цвят е черна естествено понеже както споменах е каучук.Ако ти се наложи да я сваляш от кабел след като е вулканизирала забрави...еластична е и залепне ли няма пускане.Не старее понеже е естествен материал.За да се запази от груби механични въздействия и да си запази свойствата за по-дълго време отгоре прекарваш една ръка изолирбанд.
Цената е доста ниска,някъде 10 лева излизаше една ролка с диаметър около 15 см,но след като вземеш да я опъваш ставааа...
bambam2k - специалист
Привет имам няколко питания, не точно само по ел. ами за потояема пома като цяло, но да не отварям нова тема

alexkk

имам точно същата ситуация: - на скоро се сдобих с "ранчо" със сонда.
Водата почва от 12м и дъното идва на 24 м.
Та ми трябва идея за решение как да поливам, има и някакво голямо корито от бетон направено към 2 кубика поне събира.

1. Как е помпата колега, за тази ли става въпрос http://www.elpumps.hu/eng/termekek2.php ... well-vp300 ?
2. Колко пари даде за нея помниш ли, сега гледам списнието на метро и виждам 90 лв, 300W, дълбочина 60м, дебит 1300л/час а в друга тема четох че са купили такава за 390лв?

3.Как се справили с удължаването на кабела?
4. От нея водата как излиза на повърхността с някакъв гумен маркуч
може би?
нещо по точно за маркуч а и свръзката да кажете

5. Ще тряба май всеки път да е потапям и да е махам че района е доста безлюден а наколко има доста мургави хора пък и аз може да ходя порядко сега

аз съм новобранец мераклия ако не си личи и моля за извинения ако нещо звуча не на място.
Neno Er - специалист
Yasho751 написа:
Здравейте и аз много му мислих кое как да стане на моя сондаж 60м да захраня къщата от него накрая се обадих на еи тия http://dialock.net и ми решиха проблема за един ден сега влизам пускам крана и водата те4е според мен ако бях тръгнал да го мисля и да го правя щеше да ми излезе доста по скъпо аре от мен толкова които иска да се мъчи да действа
:datz: Друго си е когато човек си поблъска главата и си го направи сам. По-сладко е.
На моето "ранчо" има две неща с които най-много се гордея: сонда с ръчна и ел.помпа и ел.косачка. Сондата съм си дупчил сам.
Все пак когато човек започне да прави сам, попрочита нещо и пита и по този начин сивото вешество е активно и гони склерозата. А на готово е най-лесно.
Neno Er - специалист
Приятелю, Бамбам,
Не видях в описанието на помпта какъв е напорния и стълб. В случая от каква най-голяма дълбочина може да осигури водоподаване и то задоволително. Не се доверявай на търговците, а го виж черно на бяло.
Много внимавай когато купуваш. Да не се окаже, че после тя едва едва "пикае" и не ти върши работа.
bambam2k - специалист
ходих в един магазин за помпи и там ми казаха че удължаването на кабела го правят нещо което казаха че е термо муфа струвало към 15 лв.
ssi - специалист
Термосвиваем шлаух с нещо като силикон отвътре. Като го загрееш и се запечатва. Потърси там където продават помпи.
  • 1
  • 2

Тема "Удължаване и изолиране на кабел потопен във вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: