• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Той се беше съгласил на това ама сега го хвана пак модата на заземителите :lol:
infomar написа:
kam34 написа:
....Купи си стандартни заземителни колове не се занимавай с глупости. Копаеш дупка 50см на 50 и набиваш кола с чук до края..... Всички заварени шевове се намазват с асфалт докато са топли още.
Колко кола и ако са повече от един на 2-3 метра разстояние ли?
Това никой не може ти го каже ей така почесвайки сее и гледайки тавана, сам се сещаш че има почва и почва.

Занули го това трето жило и не го мисли повече, тя нулата си е заземена където трябва.
infomar
О.К.
Да не се престаравам! След време ще му мисля.
paralesa - специалист
Ти остави престараването,то не е само до това.
Първо,че разхода си е немалък,а разбирам,че бюджета ти не е безграничен и после,че ако бъде изпълнено лошо заземяването не само е неефективно но може и да е опасно. Аз също мислех за заземяване,но и тук във форума и чрез търсене в нета разбрах,че по-добре да си зануля третия проводник,вместо да си причинявам излишни главоболия
infomar
Искам да попитам тези които са подменяли ел. инсталации на къщи с гредоред, но не само тях, а и всички останали:
Безопасно ли е да се вграждат кабелите в мазилката на тавана, като се има в предвид, че тя не е много дебела и е захваната близо до гредите.
По-добре ли е да се поставят кабелите във външни кабелни канали Изображение закрепени на тавана?
Смущава ме, че ще се виждат, но ако е по сигурно? Така кабелите ще са отдалечени от потенциално запалителните дървени греди чрез мазилката. Ако тези канали могат да се вградят това безопасно ли ще е?
kam34 - специалист
Те тия канали ще се запалят по лесно от гредите. Не е безопасно и е грозно. винаги може да прекараш кабелите по стените, дори и за осветлението като използваш стенни аплици, сега има голямо разнообразие от осветителна техника. Ако толкова не може без да се мине през гредореда ползваш кабел минимум СВТ и прекаран в метално гофре. http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D1%8F/460/
fashion_m - специалист
Здравейте, за да не отварям нова тема, ще питам тук.
1. Какъв е този бушон от прикачената снимка? С биметална пластина ли е или с жичка? Какви са тези копчета отгоре и това прозорче долу? Стана късо и този бушон прекъсна веригата и сега не работи, има ли начин да се възтанови с копчетата отгоре?

2. Колко амперови бушони ми трябват за следните електрически вериги:
а.) 3 лампи и един контакт, в който се включва духалка и компютър;
б.) контакти, в които се включват котлон, фурна и хладилник;
в.) бойлер 4000 W

3. Кои бушони са по-чувствителни, смисъл по-бързо прекъсват веригата при късо - тези с жичка или тези с биметална пластина?

Прикачен файл

WP_000101.jpg
WP_000101.jpg (67.29 KиБ) Видяна 3179 пъти
Последна промяна от fashion_m на пон мар 19, 2012 2:28 pm, променено общо 2 пъти.
fikata - майстор
fashion_m написа:
Здравейте, за да не отварям нова тема, ще питам тук.
1. Какъв е този бушон от прикачената снимка? С биметална пластина ли е или с жичка? Какви са тези копчета отгоре и това прозорче долу? Стана късо и този бушон прекъсна веригата и сега не работи, има ли начин да се възтанови с копчетата отгоре?

2. Колко амперови бушони ми трябват за следните електрически вериги:
а.) 3 лампи и един контакт, в който се включва духалка;
б.) контакти, в които се включват котлон, фурна и хладилник;
в.) бойлер 4000 W

3. Кои бушони са по-чувствителни, смисъл по-бързо прекъсват веригата при късо - тези с жичка или тези с биметална пластина?
По добре би било да отвориш нова тема /Лично мое мнение/
1.Бушона на снимката е автоматичен витлов предпазител. Предпазва веригата от претоварване и късо съединение.Не е стопяем предпазител с жичка.
Когато големия черен бутон е изкочил,означава,че предпазителят е задействал от претоварване или късо съедниние. След отстраняване на причината за изключването му, чрез натискане на бутона предпазителят се връща в нормален режим.
Чрез натискане на малкото червено бутонче предпазителя изключва веригата.Черният централен бутон изкача. Токовоподаването към веригата е изключено без да се сваля предпазителя.

2 Според мощността и едновременността на включените консуматори и номинално напрежение в мрежата 220-230V, номиналният ток на предпазителя трябва да бъде за:
а./ 10 или 16А
б/ 20 или 25А
в/ 20А

3.За битови нужди и едните и другите бушони вършат добра работа,стига да са оразмерени правилно.
Това най вече важи за изключването им при претоварване на линията,т.к. при к.с. са достатъчно бързи и двата вида.
Има автоматични предпазители/не витловите/ за един и същ номинален ток с различно бързодействие в зависимост от характера на консуматорите включени в тяхната верига.
Последна промяна от fikata на пон мар 19, 2012 8:10 pm, променено общо 2 пъти.
kam34 - специалист
Дали има термичен изключвател не е сигурно, може и да няма.
fashion_m - специалист
Този автоматичен витлов предпазител вчера ми се изключи заради късо съединение. Аз го включих и сега пак го ползвам. Възможно ли е нещо да се е прецакал и вече да не пази веригата?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: