• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Шината си е комплект с таблата и да ти кажа не съм се замислял, че болта може да прерязва кабели от 2,5мм2..
Дай линк да видя ти какви шини слагаш на твоите..
plam43 - специалист
Значи може силов контакт и контакт да бъдат на един токов кръг тъй като ще има няколко контакта а всеки контакт няма да има натоварване повече от 16А и като се съберат всичките предвидени консуматори във всички контакти потреблението около 18-19А.
nikolov333 - майстор
plam43 написа:
Значи може силов контакт и контакт да бъдат на един токов кръг тъй като ще има няколко контакта а всеки контакт няма да има натоварване повече от 16А и като се съберат всичките предвидени консуматори във всички контакти потреблението около 18-19А.
Не става силов и обикновен контакт с 20А АП на един кръг, както го мислиш защото ако включиш консуматор 18-19А в обикновения контакт, може да се запали а предпазителя няма да го защити..Проблема е, че включените в контактите консуматори не са постоянни..т.е. можеш да изключиш един маломощен консуматор и да включиш друг по-мощен на неговото място, което променя и консумацията, а кабела и предпазителя се товарят с по-голям ток от предвиденото. Така, че трябва да се мисли за общата консумация на токовия кръг, а не за консуматорите, които са променливи, тъй като и двете са ограничени от контактите, понеже не носят повече от 16А съответно предпазителя който трябва да пази и контактите и кабелите от претоварване също е 16А. Най-доброто решение на проблема е всеки контакт да си има ОТДЕЛЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ, но понеже местата за предпазители никога не стигат, се налага да се обединяват на общ предпазител по няколко контакта. Колкото повече контакти обединяваш на един предпазител толкова по малка консумация можеш да черпиш от всеки един от тях защото тя става зависима от включените консуматори в останалите контакти. Затова у нас съм свързвал максимум 2-3 контакта на предпазител като съм се старал да ги групирам на принципа, вероятен товар с по-малко вероятен товар. Така дори и в двата да включа консуматори над 1kW пак имам по 8А или 1.8kW средно за всеки от тях. :partyman:
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
plam43 написа:
Не става силов и обикновен контакт с 20А АП на един кръг, както го мислиш защото ако включиш консуматор 18-19А в обикновения контакт, може да се запали а предпазителя няма да го защити..Проблема е, че включените в контактите консуматори не са постоянни..т.е. можеш да изключиш един маломощен консуматор и да включиш друг по-мощен на неговото място, което променя и консумацията, а кабела и предпазителя се товарят с по-голям ток от предвиденото. Така, че трябва да се мисли за общата консумация на токовия кръг, а не за консуматорите, които са променливи, тъй като и двете са ограничени от контактите, понеже не носят повече от 16А съответно предпазителя който трябва да пази и контактите и кабелите от претоварване също е 16А. Най-доброто решение на проблема е всеки контакт да има собствен предпазител, но понеже местата за предпазители никога не стигат, се налага да се обединяват на общ предпазител по няколко контакта. Колкото повече контакти обединяваш на един предпазител толкова по малка консумация можеш да черпиш от всеки един от тях защото тя става зависима от включените консуматори в останалите контакти. Затова у нас съм свързвал максимум 2-3 контакта на предпазител като съм се старал да ги групирам на принципа, вероятен товар с по-малко вероятен товар. Така дори и в двата да включа консуматори над 1kW пак имам по 8А или 1.8kW средно за всеки от тях. :partyman:
ок разбрах стана ми ясно.
Ето електромерното табло.Предпазителят ще бъде сменен със 63 А АП.Идеи за смяна на проводника?

Прикачен файл

tablo.gif
nikolov333 - майстор
plam43 написа:
..Ето електромерното табло.Предпазителят ще бъде сменен със 63 А АП.Идеи за смяна на проводника?
В това табло не пипай нищо докато не му дойде времето..За сега остави кабела, който влиза у вас за да имаш захранване а когато прекараш кабелите и новото трасе до него и си подготвил таблата с предпазителите, викни някой, който да реши, какво къде и как да свърже..
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
plam43 написа:
..Ето електромерното табло.Предпазителят ще бъде сменен със 63 А АП.Идеи за смяна на проводника?
В това табло не пипай нищо докато не му дойде времето..За сега остави кабела, който влиза у вас за да имаш захранване а когато прекараш кабелите и новото трасе до него и си подготвил таблата с предпазителите, викни някой, който да реши, какво къде и как да свърже..
Благодаря и аз така си помислих.
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
Не става силов и обикновен контакт с 20А АП на един кръг, както го мислиш защото ако включиш консуматор 18-19А в обикновения контакт, може да се запали а предпазителя няма да го защити..
Предпазител 16А не изключва при 17 или 18A, не и веднага. Предпазителят не е защита от претоварване, а само защита от прекомерно претоварване и късо съединение. Ако мислиш да пазиш с него контактите, няма да ти се получи. Защитата от претоварване е биметална, инертна и й трябва време да се стопли.
Няма как да не отбележа, че няма консуматор над 3500W, който да идва с щепсел тип "Шуко". Също така това, че имаш на всеки контакт по предпазител въобще не означава, че от всеки можеш да черпиш 16А - ограничават те входящият кабел и главните предпазители. Всъщност, контактите се обединяват в кръгове по помещения, най-често в 1 помещение има 1-2 предпазителя за кръгове за контакти, 1 предпазител за осветление, 1 предпазител за уреди като климатик, ако не е включен кабела му директно в контакта с щепсел и има сложен такъв. Не е икономически обосновано да слагаш на всеки 1-2 контакта по 1 предпазител. Частен случай е кухнята, където задължително трябва да има усилен контакт отделно от останалите кухненски контакти за дребни консуматори.
Обаче силов контакт на 25А НЕ СЕ ВКЛЮЧВА към кръг за обикновени контакти. Силов контакт НЕ ОЗНАЧАВА отделен на отделен кръг самостоятелно контакт, който е от тип ШУКО :!: :!:
Ето как изглеждат 2 типа усилени контакти до 25А. Те са напълно несъвместими със стандартните шуко щепсели.
Изображение
Това е старият тип - голям, черен, бакелитов
Изображение
nikolov333 - майстор
toolegittoquit що не спреш да мътиш главата на човека, че и без това му е трудно какво да реши...
Дай му някое полезно предложение как да си направи инсталацията, защото до тука не виждам да си казал нещо конкретно, освен коментарите ти.. :rock:
П.П.Мисля, че започвам да разбирам, защо дразниш всички.. :x
GalinBelos - специалист
Nikolov333 , ще ме извиняваш , ама след петте страници глупости които си изписал , много трудно човек може да даде някакъв добър съвет , без тотално да обърка Plam43 .

Plam43 начина по който до тук са ти направили проекта за инсталация не е грешен , но ....... . Така се прави инсталация ако работиш по европейски проект и материалите се плащат от европейската комисия . Ако ще плащаш материалите от джоба си ... .
nikolov333 - майстор
GalinBelos написа:
Nikolov333 , ще ме извиняваш , ама след петте страници глупости които си изписал , много трудно човек може да даде някакъв добър съвет , без тотално да обърка .

Plam43 начина по който до тук са ти направили проекта за инсталация не е грешен , но ........ Така се прави инсталация ако работиш по европейски проект
и материалите се плащат от европейската комисия . Ако ще плащаш материалите от джоба си ...

GalinBelos не си извинен..понеже проекта на човека до тука е направен благодарение на някой от съветите ми и ако има нещо глупаво в него..ще е добре да уточниш кое..?
П.П. Добре е да прочетеш и изискванията към проекта му от първия пост понеже човека иска качество а не побългаряване..за което сигурно е по-добре да пита тебе :-D
Последна промяна от nikolov333 на вт окт 06, 2015 7:10 pm, променено общо 4 пъти.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: