• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Leon - специалист
POCOMAX написа:
.....

Много съжалявам, че нащо поколение от 90-00 не беше научено на никакъв занаят(освен ако не си бил в спец. училище или ако си нямал родител/приятел, който му разбира - аз съм нямал).
Всичко сам се уча... да не кажа и че с програмирането съм самоук - въпреки че съм ходил години на уроци, където те учат на фундамента, но не те учат как да работиш в срок и как сам да намираш решения на проблеи, и най-важното - не те учат да си конкурентно способен и как и за колко да си продаваш труда. И с моята професия(смятам я за такава) съм самоук, още на 18 години съм работил за 25 USD на час - стигал съм по 10 часа на ден работа, по фрийланс сайтовете(тря си добър търговец и да знаеш английски, разпл. сметка в евро или долари и PayPal или Scrill)... ама технологиите се измениха и заплатата ми падна бая, и пазара се заля с идиоти от Бангладеш и Индия дето праят нещо, което аз прая за 50 долара, за 5. Както и да... отплеснах се.

... На нищо не ни научи тва образование ЕЙ - само да искаме заплати за по 3000лв, ама насреща нищо.

Само да не те чуе ... има един тук - тинко!

За тва от няколко години съм се хванал да се уча малко по малко на различни неща... и да наваксам това, което мисля, че съ пропуснал - вземах си ъглошлайф х 2, виброшлайф, дрелка, къртач, зеге, резачка електрическа, пистолети с горещ въздух... скоро мисля да се запиша на курс за заварчик - няма да ставам такъв - просто ако спешно ми трябва нещо да знам горе долу как се прави шев.

Поздрави!
Поздравления!
Подкрепям хидразина. Значи имало светлина ...

Относно рязането на канал с ъглошлайфа. Явно не си го правил.
Можеш да пробваш на десетина сантиметра, ама и това не те съветвам!
Такъв мъгел ще направиш, че после бойлера няма да ти стигне.
Да не познаваме кой ще чисти след това.

Очертай канала, вземи една по-голяма и евтина китайска отверка и с чукчето бавно и полека изкърти канала. Ще ти отнеме по-малко време отколкото чистенето след ъглошлайфа. (У нашто село му викаме "ракета").
Последна промяна от Leon на чет фев 25, 2016 5:30 pm, променено общо 1 път.
POCOMAX - специалист
toolegittoquit написа:
POCOMAX написа:
Аз съм с 2 монитора - единия с резолюция 1680x1050, другия с по-голяма... при мен снимките си изглеждат добре - responsive ли е темата на тоя сайт/форум?
:? Като задаваш такива въпроси, за миниатюри(тъмбнейлс) да си чувал?
Между другото - ти за кабелни канали не си ли чувал? Имаш ли си идея колко прахоляк се вдига при рязане на канали с флекс? Бедна ти е фантазията!
Кабелните канали се чупят и цапат и са хлабави... и да си пускам кабелни канали, в тях кабели за да вържа контакти, които ще се намират на 30-50 см от пода? ... няма ли да изглежда цигания?
toolegittoquit - майстор
POCOMAX написа:
Кабелните канали се чупят и цапат и са хлабави... и да си пускам кабелни канали, в тях кабели за да вържа контакти, които ще се намират на 30-50 см от пода? ... няма ли да изглежда цигания?
Кабелните канали няма да вървят на пода. Има малки, колкото да влезе 1 кабел. Може да се залепят с монтажно лепило. Контакти могат да се сложат за открит монтаж, които може да се монтират с 2 винта на стената. Аз у нас имам первази с кабелни канали, пуснал съм си кабелите за кухнята в тях - дали не става? :)
Щом ще правиш подмяна на електрическата инсталация, няма смисъл да къртиш на момента.
Leon написа:
Ще изглеждат, ама ... някои май са свикнали с такава!
Да, така изглежда. Някой от тия, които така смело предлагат къртене. Защото след къртенето трябва замазване, след замазването с гипс трябва боядисване. И се прави много мръсотия.
POCOMAX - специалист
Leon написа:
POCOMAX написа:
... няма ли да изглежда цигания?

:lol:
Няма да лъжа... иам такива в другите помещения(но не за контакти) - те се огъват с времето, чупят, пукат и събират прах - само за кабел на климатик бих го ползвал...
POCOMAX - специалист
toolegittoquit написа:
POCOMAX написа:
Кабелните канали няма да вървят на пода. Има малки, колкото да влезе 1 кабел. Може да се залепят с монтажно лепило. Контакти могат да се сложат за открит монтаж, които може да се монтират с 2 винта на стената. Аз у нас имам первази с кабелни канали, пуснал съм си кабелите за кухнята в тях - дали не става? :)
Щом ще правиш подмяна на електрическата инсталация, няма смисъл да къртиш на момента.
Leon написа:
Да, така изглежда. Някой от тия, които така смело предлагат къртене. Защото след къртенето трябва замазване, след замазването с гипс трябва боядисване. И се прави много мръсотия.
Еми аз като си сложа новите кабели - 2х2.5мм2 за контакти и новия 3 жилен за бойлера 4мм2... те ще са си част от новата инсталация?... няма ли просто всичко друго да се подмени и върже с тези? ддз... обърквам се вече...
POCOMAX - специалист
Аз така или иначе предварително си бях запланувал да боядисвам коридора и терасата - затова помислих, че сега е момента да си пусна контактите... боята съм си я купил. Едната е със сребърни йони - ще я ползвам в банята и коридора - другата ще си я омешам с оцветител(латекс обикновен) за терасата.
POCOMAX - специалист
Leon написа:
POCOMAX написа:
.....

Много съжалявам, че нащо поколение от 90-00 не беше научено на никакъв занаят(освен ако не си бил в спец. училище или ако си нямал родител/приятел, който му разбира - аз съм нямал).
Всичко сам се уча... да не кажа и че с програмирането съм самоук - въпреки че съм ходил години на уроци, където те учат на фундамента, но не те учат как да работиш в срок и как сам да намираш решения на проблеи, и най-важното - не те учат да си конкурентно способен и как и за колко да си продаваш труда. И с моята професия(смятам я за такава) съм самоук, още на 18 години съм работил за 25 USD на час - стигал съм по 10 часа на ден работа, по фрийланс сайтовете(тря си добър търговец и да знаеш английски, разпл. сметка в евро или долари и PayPal или Scrill)... ама технологиите се измениха и заплатата ми падна бая, и пазара се заля с идиоти от Бангладеш и Индия дето праят нещо, което аз прая за 50 долара, за 5. Както и да... отплеснах се.

... На нищо не ни научи тва образование ЕЙ - само да искаме заплати за по 3000лв, ама насреща нищо.

Само да не те чуе ... има един тук - тинко!

За тва от няколко години съм се хванал да се уча малко по малко на различни неща... и да наваксам това, което мисля, че съ пропуснал - вземах си ъглошлайф х 2, виброшлайф, дрелка, къртач, зеге, резачка електрическа, пистолети с горещ въздух... скоро мисля да се запиша на курс за заварчик - няма да ставам такъв - просто ако спешно ми трябва нещо да знам горе долу как се прави шев.

Поздрави!
Поздравления!
Подкрепям хидразина. Значи имало светлина ...

Относно рязането на канал с ъглошлайфа. Явно не си го правил.
Можеш да пробваш на десетина сантиметра, ама и това не те съветвам!
Такъв мъгел ще направиш, че после бойлера няма да ти стигне.
Да не познаваме кой ще чисти след това.

Очертай канала, вземи една по-голяма и евтина китайска отверка и с чукчето бавно и полека изкърти канала. Ще ти отнеме по-малко време отколкото чистенето след ъглошлайфа. (У нашто село му викаме "ракета").
То, че и държавата е много зле... и управниците, ама и НИЕ.
Аз не гарантирам, че няма да избягам някога... ама няма да се дам без бой, и то як "бой"... тря яко да се прецакат нещата с това, което съм наумил и тогава... а иначе, че има млади на по 18 години, които като завършат казват: "Деба таз пробита дърважа" и бягат без дори да са се опитали - иначе там ще си мият тоалетни с мерак...
toolegittoquit - майстор
POCOMAX написа:
Еми аз като си сложа новите кабели - 2х2.5мм2 за контакти...
Кой те би да слагаш 2х2.5mm2 за контакти? 2 жилни можеш да слагаш на лампите. Дори и те вече искат 3 жилни.
За останалото - ето тук има малко информация - http://shuko.free.bg/
Leon - специалист
toolegittoquit написа:
.....
Leon написа:
Ам то ... мърдЗеливото си е мърдЗеливо!
Тинкчо, това с кабелните канали се прави по училища, някои неглижирани обществени сгради, бърз ремонт без никакви естетики и там където мърдЗеливи мастори се правят на мастори!

п.п. Чудя се как така мисленето ти е замръзнало на ниво 70 - 80 година, след като тогава си раждан?
POCOMAX - специалист
toolegittoquit написа:
POCOMAX написа:
Еми аз като си сложа новите кабели - 2х2.5мм2 за контакти...
Кой те би да слагаш 2х2.5mm2 за контакти? 2 жилни можеш да слагаш на лампите. Дори и те вече искат 3 жилни.
За останалото - ето тук има малко информация - http://shuko.free.bg/
Еми добре, утре ще си купя един 10метра(да си имам) 3х2.5мм2 за контактите и един кабел 5 метра(да си имам) 3х4мм2 за бойлера... да разбирам, че 3тото жило(заземяване) ще си виси и няма да се връзва към пластината на Шуко контакта ЗА СЕГА! - само нулата ще мине през пластината за заземяване(зануляване) и то първо от там и после през клемата...
Вече като се направи цялата инсталаци в къщата тогава ще се ползва 3тото жило... нали?

Ще отворя канала - замазката още не е хванала напълно.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Прокарване на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: