• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Не ве не е баш така. Проблема може да е от захранването на лапатопа, може да е от контактите, от щепселите от ..............
Не е ясно, докато категорично не се изясни. И на мен не са ми ясни примерите, просто констатирах, че има разлики в потенциалите м-у коаксиалния кабел и нулата на мрежовото захранване. Може би трябва да пробвам с уреда м-у корпуса на лаптопа и този на телевизора, без да е включен кабела м-у двата уреда, а те са работещи.
Обичайно телевизора и уредбите към него са постоянно свързани, т.е. шаситата са им свързани посредством масата на кабелите. Е срещат се и кабели без замасяване, но това да приемем, че е рядкост. Поне почити всички кабели, които са попадали към мен си имаха връзка м-у масата на буксите. Но случвало ми се е кабели с прекъсната връзка, а и изобщо без такава. И не става въпрос за екран, защото в скарт кабелите, често вместо екран има една жичка, която свързва металните корпуси на буксите.
lov - майстор
Проблема му е от кабелните доставчици. Там ако на на един намериш нещо в ред със заземлението ще почерпя. Винги са повьигнати спрямо земя щото така им изнася.
zz_stefanov - майстор
Да ама на последния с изгорелите телевизори, доставчика е по сателит. Може проблемите да са от устройствата, но може и да са от захранващата мрежа. :)
nikolov333 - майстор
Местните кабелни оператори преди 10-на дни идваха да оправят кабелите по тавана на блока, понеже някой от комшиите беше заземил ширмовката на антенния кабел у тях, а в последствие се оказа, че е офазил ширмовката на всички в блока... :-D
lov - майстор
Кабелните са чудо не чувано. То при тях идва че дирят захранване за усилватели или суичове от някъде си на аванта и ползват колкото се може по евтинки захранвания. Случвало ми се е да измеря 40 и на горе волта потенциал спрямо земя на кабелен оператор и то в къщи. Като речеш да го включиш и те пере тока. А от такива самоделковци де пък гледат да барнат нещо на аванта също може да ти направят някоя изненада.
А питащия нищо че ти разправя виваком май беше споменава са и дисеци. Почти съм убеден че е вързал и интернета заради шер. Та е сигурно голяма паяжина от кабеляци.
А в интерес на истината на мен два пъти ми гори дъното пак заради сателит докато на третия път думна и приемника. И това от гръмотевици но не пряко попадение а някъде около мен. И аз имах закачен нет към приемника но до в къщи съм на оптика така, че не е от кабелния оператор.
Та в место да рони сълзи във форума по добре да викне някой който разбира и да замери от къде му идва проблема.
DMN - майстор
plamen6703 написа:
Нямаш никакъв странен проблем, а имаш странната глупост да "изпушиш" 4 телевизора без да отстраниш проблема предизвикващ "изпушването" на телевизорите!
Имаш два варианта, единият е да носиш на ремонт телевизорите и след това да ги "изпушваш", другият вариант е да повикаш квалифициран електротехник да оправи проблема, който "изпушва" телевизорите!
Какво ще избереш решаваш сам, всеки по различен начин си прави кефа, при теб явно кефа е свързан с "изпушване" на телевизори :partyman:
Да, както винаги "безценен" съвет, Пламене! Че откога на електротехниците им влиза в задълженията да се занимават с изпушени телевизори? Ами като си голям специалист, да беше попитал барем, дали телевизорите на питащия са му със щепсел тип "шуко", иначе какъв проблем първо търсите всички в инсталацията?
Ама така като гледам освен kozl, чест и почитания към него, че поне си е поиграл човека да измери туй-онуй преди да пише. Макар че малко е омесил понятията, но на всеки може да се случи :finga: .
Ами аз също измерих сега на моя телевизор туй-онуй.
Включен HDMI кабел в телевизора. Напрежението между нулата в контакта и металната част, която е на другия свободен край на кабела, при извадени всякакви други кабели(от кабелна тв. и др.) показвам къде точно измерих, за да е ясно:
Прикачен файл:
images.jpg
images.jpg (27.87 KиБ) Видяна 1162 пъти
Та напрежението(променливо) беше - опс, седнете да не паднете.... е беше си 78V. Да ама я пак си седнете спокойно на местата, щото тока който протече между тези две точки с този потенциал е само 0.13 милиампера променлив ток. Металната част, която показах на снимката сигурно е масата на телевизора(специалиста Пламен да каже дали е така), но тази маса не е свързана пряко нито с нулата, нито с фазата.
А Новоселски, също чест и почитания към него като съфорумник, също си направи труда да направи експеримент. Доста обаче скочиха срещу него. Защо? Ами като не сте съгласни с резултата и твърдо държите на своето, направете тогава вие друга постановка - експеримент - свързан корпус на бойлер с фазата и пълен с вода, свързан с 3 метрова пвц тръба пълна с вода, а на другия край на тръбата да е свързана нулата, и измерете тока. Покажете резултата. Като гледам всички тук са спецове, тъй че ще вземат мерки за собствената си безопасност при провеждането на опита.
zz_stefanov - майстор
Е какво като си го измерил. Измерил си го с високоомен волтмер. Такива напрежения по свободни краища колкото душа ти сака. В случая идва от телевизора.
DMN - майстор
zz_stefanov написа:
Е какво като си го измерил. Измерил си го с високоомен волтмер. Такива напрежения по свободни краища колкото душа ти сака. В случая идва от телевизора.
И аз бях почти сигурен, че идва от телевизора :-D . Макар че в случая по-важен беше токът, който измерих, но както и да е...всеки сам си избира гледната точка.
Аз не съм специалист, затова очаквам някой да каже - ако телевизорът е със щепсел тип "шуко"(всички мои телевизори досега не са били такива), то занулителната пластина на щепсела посредством захранващия кабел на телевизора, свързана ли е директно с масата(не дървената маса на която е сложен) на телевизора, т.е. с тази част, която съм посочил на снимката по-горе, т.е. масата на телевизора свързана ли е със земя/нула, когато щепесела е тип "шуко".
plamen6703 - майстор
Е, как какво като го е измерил, с мултицет в ръка на морето дупка ще направи и мерки за собствената си безопасност ще вземе :lol: :partyman:
DMN - майстор
Пламене, аз на теб освен :partyman: , няма какво друго да ти кажа. Пий си ракийката, слушай си любимата музика на ламповия усилвател...абе... май нещо му изгоряха лампите или им намаля емисията, или ти вече не дочуваш, иначе ако музиката от ламповия усилвател ти галеше слуха, щеше да ти се отрази благотворно, но ти май и от музика толкоз разбираш...
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Странна случка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: