• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
qkobass - помощник
това са диодите

Прикачен файл

Изображение009.jpg
Изображение009.jpg (74 KиБ) Видяна 10656 пъти
s7ivur - помощник
Здравейте, искам да свържа 29 сини светодиода директно към мрежата. Ще стане ли по следния начин(линка по-долу).
Ако да, ако може да ми кажете с какви параметри да са Грец-а и резистора.
Ако не, приемам предложения. :)
Благодаря предварително !
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5485503
ELEMENTAL - специалист
Гретца може да е 1РМ4, 2W10M.За изчисление на резистора може да използваш този калкулатор - http://lambi.homebg.org/ или формулите, които бях постнал на страница 1.
s7ivur - помощник
Мерси много за бързия отговор! А светодиодите, свързани по този начин, ще светят ли еднакво ? U на 1 светодиод(син в случая) 3,6V li e ?
ELEMENTAL - специалист
До колкото им са еднакви параметрите.
s7ivur - помощник
При последователно свързване на резисторите цялата мощност равна ли е на сумата от мощностите на всеки от тях ? Калкулатора, който предложи по-горе изчисли, че са ми необходими ~12620 Ом и ~5W. Съществува ли такъв, който ще ми свърши работа или ако не, какви мога да използвам? Извинявам се за глупавите въпроси, но съм съвсем начинаещ.
ELEMENTAL - специалист
По стандарт има 12К и 15К.Да, мощността на отделните резистори се сумира (но трябва да използваш еднакви по стойност).Тъй като едва ли ще намериш 12К на 6 или 10вата, можеш да свържеш 3 резистора 4,3К/2W
или 4 резистора 3К/2W свързани последователно
s7ivur - помощник
А има ли значение дали резистора ще е откъм плюса или откъм минуса на дидодите ?
ELEMENTAL - специалист
Няма никакво значение.
s7ivur - помощник
Благодаря много! Ще се похваля ако се получи. :thumbs:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията: