• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
Ами това е - напрактика единия край ти отива на "зануляване"/заземяване. Оригинално агрегата не е така направен. Резултатът е следствие на твоето свързване. Колко правилно/неправилно ... Можем да си спорим до безкрай.
Ако включиш да речем скара за печене на агрегата и тя има пробив към корпус, ще ти се появи напрежение 230V между единия от отворите на шокото и корпуса на генератора. Затова по-назад бях казал, че правите "автоматичен пробив".
пет дек 08, 2023 12:57 pmkozl написа:
.....
Защо не провери по т.3 какво е напрежението среден-десен. Вероятно към нула.
Предположение:
През занулените контаци си "офазил" (по-точно олайвил :-D ) и генератора. Така Ляв=L, Среден+Десен=N
Са що м-у Среден и Корпус има 2V по-малко от Ляв-Среден :? :? :? :? :? :?

И наш ко :wink: Като обърнеш щепселот на кабелот "Трепач" и па шъ го офазиш, ама на 180 градуса :lachtot:
По т.3- среден-десен=0. Получава се така, поради занулените контаци- едната "Фаза" става 0.
Нищо не съм олайфил. Това е щепсъл който подава към АВР, би трябвало да си видял и него. Освен това, самият модел (щепсъл) е така направен, че веднъж окабелен (щепсъла), нищо не може да се обръща. Мога да го "обърна" през разклонител, но това само ще размени ролите на изводите.
Ако искаш да се поизмъчиш още, погледни момента точно преди включването му! Поглеждам възможната за включване позиция, а сякаш и подробности се видят.
Инсталаията е направена по всички правила на бойното изкуство и напълно безопасна.
Кабела "трепач" не го открих. Не е изхвърлен, щото щях да съм прибрал щепсълчетата. Просто съм го забутал някъде.
пет дек 08, 2023 1:06 pmB0bi написа:
Ами това е - напрактика единия край ти отива на "зануляване"/заземяване. Оригинално агрегата не е така направен. Резултатът е следствие на твоето свързване. Колко правилно/неправилно ... Можем да си спорим до безкрай.
Ако включиш да речем скара за печене на агрегата и тя има пробив към корпус, ще ти се появи напрежение 230V между единия от отворите на шокото и корпуса на генератора. Затова по-назад бях казал, че правите "автоматичен пробив".
Хайде да не спорим! "ние сме №1"
"Пробив" само на поляната. Там обаче, производителят казва- "Да се заземи!". Е?!!!
Назад коментирахме схемата на Кисьов. Там никакви пробиви не могат да се правят- предотвратяват се. Доогледа ли внимателно?
Склонен съм да демонстрирам и "пробив" на уред у дома, но не виждам смисъл да си правя трудът.
Може да продължиш със спорът. Аз показах.
kozl - майстор
пет дек 08, 2023 1:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет дек 08, 2023 12:57 pmkozl написа:
.....
Защо не провери по т.3 какво е напрежението среден-десен. Вероятно към нула.
Предположение:
През занулените контаци си "офазил" (по-точно олайвил :-D ) и генератора. Така Ляв=L, Среден+Десен=N
Са що м-у Среден и Корпус има 2V по-малко от Ляв-Среден :? :? :? :? :? :?

И наш ко :wink: Като обърнеш щепселот на кабелот "Трепач" и па шъ го офазиш, ама на 180 градуса :lachtot:
По т.3- среден-десен=0. Получава се така, поради занулените контаци- едната "Фаза" става 0.
Нищо не съм олайфил. Това е щепсъл който подава към АВР, би трябвало да си видял и него. Освен това, самият модел (щепсъл) е така направен, че веднъж окабелен (щепсъла), нищо не може да се обръща. Мога да го "обърна" през разклонител, но това само ще размени ролите на изводите.
Ако искаш да се поизмъчиш още, погледни момента точно преди включването му! Поглеждам възможната за включване позиция, а сякаш и подробности се видят.
Инсталаията е направена по всички правила на бойното изкуство и напълно безопасна.
Кабела "трепач" не го открих. Не е изхвърлен, щото щях да съм прибрал щепсълчетата. Просто съм го забутал някъде.
За щепселот - е не съм разбрал, че не мое като Тато на 180 и па напред :-D А също и че това не е кабелот "Трепач". Явно тва е друг кабел с готин щепсел :wink:

Пробах да се поизмъча, ама я не стаам за мъченик, а ти за оператор :lachtot: Moe би с ГоуПрото да ти се получи :?

Другото е така, само дето не си ми разбрал бъзика за олайвяването=L. Т.е. като си свързал генератора със занулената инсталация през щепселът и генераторът вече се е опроводил към нулата с единия изход и корпуса, я вероятно и със земята, според зависи схемата и при това положение, вече изводите му са L и N. Като фаза и нула, ама интересното е свети ли фазомера на тази фаза :? Щото ако в схемата се разкачва нулата от ЕРП при захранване с генератор и има занулени метални уреди, най-вече бойлер, поне аз очаквам на фазомера да му светне глимката.
hidrazin - майстор
Гледам че нещо заспахте... :-D Аз отивам за пуканки.
А до тогава малко да разлая кучетата... :-D

Прикачен файл:
HONDA.png

:partyman:
пет дек 08, 2023 1:56 pmkozl написа:
...
Пробах да се поизмъча, ама я не стаам за мъченик, а ти за оператор :lachtot: Moe би с ГоуПрото да ти се получи :?
...ама интересното е свети ли фазомера на тази фаза :? Щото ако в схемата се разкачва нулата от ЕРП при захранване с генератор и има занулени метални уреди, най-вече бойлер, поне аз очаквам на фазомера да му светне глимката.
Верно ич та няма кат мъченик.
А не виде ли, дека фазомера свети, пробника свети.
Я пОгледни още еднаж Дясната схема! сЕга си представи как по черната линия тече земя, дето иде от зелената, като я онулява. Фазонещото че свети само на другата жица. На тези двете, както и на бойлерния корпус, алпакато по мивката и пр. метални части, "пробив" не мое да има.

На 2.32мин. се види ясно щепсолот. Има дупка на защитната, у която влиза ено нещо, дето е в шукото.
addicted - специалист
На тази схема директно единия край на намотката на генератора е свързан с пластините на левия контакт.
Прикачен файл:
IMG_20231208_161456.jpg
Незнам грешка ли е, не е ли...
hidrazin - майстор
пет дек 08, 2023 4:16 pmaddicted написа:
не е...
Но не трябва да се продава в България!
:partyman:
B0bi - специалист
пет дек 08, 2023 1:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хайде да не спорим!
... производителят казва- "Да се заземи!".
Да, няма да споря с теб! Ще е същото като да спориш с мен на тема пожари или може би престъпност. "Кауза пердута". Допусках, че може да вденеш след показаното от теб. Не е ненормално, че не се случи. Не е готино, че със сигурност достатъчно професионалисти го асимилират, но си замълчават понеже не им се разправя с едни други ...
А "другите" фъргат кьорфишеци настрани ...
@kozl усеща "вятъра", но ... му е по-добре на зàвет :wink:

"производителят казва- "Да се заземи!"
НО! - там където е указал. Т.е. да се заземи корпуса. Не го отричам, въпреки липсата на смисъл!
ТИ обаче заземяваш директно единия извод! Това е буквално в противоречие с инструкциите на машината.
Не казвам, че това е опасно. Опасно е ... да си вървиш по пътя!
Стандартите у нас не са едентични със всички такива по света. ТИ вярваш, че наще са най-правилни/добри?
Ще пробвам да ти го кажа по друг начин:
Да не дава Господ!, но да допуснем, че загине човек, при токов удар от инсталацията ти, в режим "домашен генератор". Вероятно ще се тръгне към съдене на производителя на агрегата. След като не си изпълнил неговите инструкции, не мисля, че шансът би бил на твоя страна.
Това само "по темата" ... до накъде.
Всякакви съмнителни системи си работят бепроблемно, много дълго. Всякакви стандартни, законни ... перфектни машини създават проблеми.
Пожелавам ти дългогодишна безаварийна работа на генератора, но не заблуждавай други (и себе си), че е това е резултат само на твоята прозорливост.
ivanovbg - майстор
Боби, говориш пълни глупости. Спри се. Производителя казва -ДА СЕ ЗАЗЕМИ!!! и точка. След като мислиш, че си по умен от цял институт инжинери прави си твоето както искаш, не вкарвай другите в приключения с разни измислени казуси. Единия извод се заземява автоматично през занулените контакти. Няма значение кой е щот зависи как си завъртял щепсела дето го включваш в генератора. Ако не е заземен корпуса рискуваш да те тресне тока при самото запалване на генератора. Нали с едната ръка държиш корпуса, а с другата дърпаш въжето. Не всички са с пластмасови корпуси. Така че дори ако ако по някаква причина намотката окъси към корпус генератора ще изключи или предпазителя или ще изгори от късото но няма да има опасност за боравещите с него.
Последна промяна от ivanovbg на пет дек 08, 2023 11:04 pm, променено общо 3 пъти.
bigdragon - майстор
:blabla:
Този пак се изсра на метеното и чака някой да измете след него.

ПП Следя темата от началото и тъкмо последните страници замязаха на нещо.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: