Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Сигурен съм, че бушоните продължават да се телосват, въпреки че сега АП с резба има в пазарната мрежа и не са скъпи. На майка ми апартамента още е с такива, че даже полските от едно време продължават да служат.
Когато бушоните се телосват и инсталацията - факел. Подменях една такава инсталация. Контактите бяха на проводник 1,5 м2, осветлението на 1 м2. Кръг за бойлер нямаше защото не е имало бойлер в проекта. Но някой техник предприемчиво изкарал открит кабел по стената за бойлера оти неволята се намесила като проводника в мазилката стопила :shock: Кръг за готварска печка също не е имало в проекта, защото сградата е проектирана с кумини. Т.е. електричеството предимно за осветление, контакти тук таме, отоплението - с твърдо гориво.
Миналата година пуснахме сграда, в която по проект не са предвидени бойлери. Абсурдно :shock: 100% зависимост от ТЕЦ, заложено в проекта :shock:
По-абсурдното е че собствениците след като вече са вкарали майстори и довършителните работи са завършени питат къде ми е бойлера, защото уви Топлофикация в момента не ги топли. Другия сезон вероятно.
Другия абсурд е инсталираната мощност съобразена с отоляване от ТЕЦ :roll: Така собствениците са оженени по принуда за Топлофикация. То последното аз лично не го приемам като абсурд. Абсурда е в разсъжденията на някои, които крадът толинна енергия и ми обясняват, че крадът от монополистта Топлофикация, а те всъщност товарят лоялните клиенти на Топлофикация.
Абсурдно е да си лоялен в тая държава, в тоя ред, защото лоялните отвсякъде ги товарят, докато се подкосят от това, че не могат да издържат тежеста на товарното магаре.
Да 1000 балъци и един тарикат може, но обратното вече е Циганария.
gecata1059 - специалист
Днес ми изгоря една крушка на полилея в коридора.При проверка на фасунгата видях че е за смяна порцелановата част с пластините.Но преди това проверих ключа с фазоуказател и установих ,че има фаза на едната клема която изчезва като светне крушката. Този ефект се получава при постоянно подадена фаза на полилея.Като свалих полилея се появиха 4 кабела.Първия с постоянна фаза, втория с нулата която явно се прекъсва от ключа, а другите две кабела бяха свързани заедно и увити с стар изолирбанд.Проверих ги с фазоуказателя- няма напрежение.
При проверка с пробна лампа, между фазата и двата свързани кабела -свети.
Между фазата и нулевия кабел за полилея-свети при включен ключ.
Смених порцелана на фасунгата и монтирах полилея както си беше.Проверих с фазоуказателя металните части на полилея-няма проблем.
Не съм отварял ключа да търся да прекъсвам нулата.Не съм професионален ел.техник, а от скромния ми опит при предишна смяна на ключове установих че фазата минава от една стая в друга ,като свързването е при ключа.Това в панелка.
Прикачен файл:
1.jpg
bobko - специалист
gecata1059 написа:
Днес ми изгоря една крушка на полилея в коридора.При проверка на фасунгата видях че е за смяна порцелановата част с пластините.Но преди това проверих ключа с фазоуказател и установих ,че има фаза на едната клема която изчезва като светне крушката. Този ефект се получава при постоянно подадена фаза на полилея.Като свалих полилея се появиха 4 кабела.Първия с постоянна фаза, втория с нулата която явно се прекъсва от ключа, а другите две кабела бяха свързани заедно и увити с стар изолирбанд.Проверих ги с фазоуказателя- няма напрежение.
При проверка с пробна лампа, между фазата и двата свързани кабела -свети.
Между фазата и нулевия кабел за полилея-свети при включен ключ.
Смених порцелана на фасунгата и монтирах полилея както си беше.Проверих с фазоуказателя металните части на полилея-няма проблем.
Не съм отварял ключа да търся да прекъсвам нулата.Не съм професионален ел.техник, а от скромния ми опит при предишна смяна на ключове установих че фазата минава от една стая в друга ,като свързването е при ключа.Това в панелка.
Прикачен файл:
1.jpg
:lol: Значи там където са ти всички кабели там е и връзката за ключа :lol: Демек са си спестили една разклонителна кутия.Двата кабела дето са свързани заедно е именно връзката към ключа като в твоят случай са го свързали с нула вместо с фазата.Промени прекъсването да не прекъсва нулата а фазата защото е много опасно.Ако не разбираш викни човек който знае какво прави защото ако сгрешиш свързването ще има БАУ....
valentino76bs - майстор
Прикачен файл:
DSC_0146.jpg
Прикачен файл:
DSC_0147.jpg
Познай що е то.....
Другото интересно е отговора който беше даден.....
Липсват ми 400-те volta в такъв момент....
toolegittoquit - майстор
kozl написа:
Сигурен съм, че бушоните продължават да се телосват, въпреки че сега АП с резба има в пазарната мрежа и не са скъпи.
АП-тата с резба са леко съмнителни, макар и работещи. Да, вариант са. При мен подмених таблото с 6 предпазителя автомати. Телосват се, после кабели горят и идва някой като мен да ги сменя. И след това задължително изчезват тия предпазители и се слагат АП-та. По-идиотоустойчиви са.
jekasus написа:
90%
Намали малко процентите. Всичко строено по времето на Соца след 60-та година най-вероятно е с мостови кабели или нещо от сорта. :)
kozl - майстор
Апартамент в София 69-71 г. Инсталацията е с мостов кабел с 2 проводника вкопан в мазилката, разпределителни и конзолни кутии - картон. Спайките на усукване, изолирани с текстилен изолирбанд. Ключове и контакти - бетон. (още са работоспособни, но свалени поради неактуален дизайн). Два теча и навлажняване на мазилката с последствия късо в кабела м-у фаза и нула. Кабела не е снаждан в тази зона. Остава предположение, че или изолацията е некачествена или мАстора го е ковал с пирончета и водата е проникнала през дупчиците. Следва нагряване, стопяване и трайно окъсяване.
PCL82 - майстор
При мен кооперация строена 72-78г, Апартаментите са с пластмасови гуфрирани тръби за магистралите и лампите, положени в плочите. По стените инсталацията е с черни бергманови тръби и картонени кутии. Проводниците са ПВА, а връзките са с керамични плочки. Работил я е добре квалифициран електротехник, но пияница. По общите части инсталацията е с мостовак и връзките са на спайки, изолирани с текстилен изолирбанд. Имам сведения, че там са работили студенти от ВИАС и си личи, че не са се старали много, защото може и да е било ангария и е било за бележката.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Кръстовище у нас.
Някой не обича БМВ-та? :-D
kozl - майстор
Това е стълба на централния светофар, но закъснява доставката :-D

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: