Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
За джакузи ДТЗ-то е задължително.. Заземяването по-принцип се свързва в главното електромерното табло, към общата PEN шина, като от нея се разделят на N и РЕ по сисистемата ТN-C-S при 3-5 привидна инсталация. Идеята е че при евентоално отпадане на нулата..недай Боже :prayer: заземяването ти да я замести. В твоя случай ти е необходима трипроводната инсталация до таблото, защото ако свържеш заземяването към моторите не трябва да го обединяваш с нулата, заради малкото сечение на проводника и системата ти на заземяване става ТТ. При нея е задължително да имаш ниско съпротивление към земя и изусква ежегодно контролиране..
Последна промяна от nikolov333 на чет авг 10, 2017 3:28 pm, променено общо 1 път.
lenovec - напреднал
То е част от цялото нещо значи да слагам на помпите и това е...
nikolov333 - майстор
Допълних си горното мнение..чети за системата ТТ..
lenovec - напреднал
Да сега го видях, няма възможност да се пуска 3 проводна иснталация до машинното, вътре ще се разделят на 3 проводна инсталация с АП за всеки кръг идеята е преди ДТЗ след като е задължителна, да обединя нулевия със заземителния проводник от там на татък става 3 проводна инсталация. Въпросът е след като е басейн с какво би мога да бъде полезна ДТЗ?
plamen6703 - майстор
Въпроса е да разбереш, че в твоя случай не ти трябва ДТЗ!
nikolov333 - майстор
НЕ! Не трябва да обединяваш нулата със заземяването, заради слабата двупроводна линия от таблото. Ако отпадне нулата преди главното табло, всички консуматори у вас ще се занулят през тези 2.5мм2 към кола и пожара ти е задължителен.. :idea:
lenovec - напреднал
Ясно.

Значи да си слагам ДТЗ и да ги заземя без да обединявам с 0 - та. Това мисля е най - доброто решение.
nikolov333 - майстор
Поне според мен..Да..но имай предвид, че заземяването ти трябва да е добро и да се контролира ежегодно!!!
По-доброто решение е заземяването в таблото и три проводна линия до помпите..горното е компромис!!! :idea:
lenovec - напреднал
Не е възможно нова инсталация знам, че е по добре но няма как. По принцип има възможност да заземя нулата още в таблото това нее проблем но няма как да опъна нов кабел.
lenovec - напреднал
Още 1 питане, няма ли да е най - добре да заземя нулата още в таблото, след това да обеденя нулата и заземлението на басейна преди ДТЗ, така мисля ще бъде най - сигурно?

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: