• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Аз доколкото разбирам е правен основен ремонт и са пуснати трижилни кабели. Оставам с впечатление, че инсталацията в апартамента е трипроводна, което означава, че контактите би трябвало да са свързани както трябва при трипроводна инсталация. Апартаментното табло също би трябвало да свързано като за трипроводна инсталация. Този отрязан заземителен проводник, доколкото разбирам е в таблото с електромерите на етажа, а не в апартаментното табло. Може и аз да не съм разбрал.
Авторът трябва да внесе малко яснота, дали е така :) .
Lutchezar - майстор
И малко снимки на външното табло. Знам че трябваше малко да поразкостя за да видя шините под капака, обаче мацката скърцаше със зъби вече.
Прикачен файл:
IMG_20190721_214745n.jpg

Наистина в панелка 1973 с двупроводна инсталация от етажното табло влизат 3 проводника...

Прикачен файл

IMG_20190721_214738n.jpg
Lutchezar - майстор
пон юли 22, 2019 8:24 amDMN написа:
Аз доколкото разбирам е правен основен ремонт и са пуснати трижилни кабели.....

Частичен основен ремонт .
Таблото е старото.

Нови кабели до кухня, и то само силови.

Половината хол също е с нови кабели, тък като там замазка и под не са пипани, а къртенето на бетон се оказа трудно за въпросния майстор.

Трипроводна е само новата част.

Таблото е получило един или два нови бушона и новите кабели.
Рязането е в апартаментното табло.
Преди беше в ГК колона с отвор за капака, сега е в по-дълбока колона пак с отвор почти колкото капака, като капака е монтиран на ГК, а таблото е 10ина сантиметра навътре.
iliya_i - майстор
пон юли 22, 2019 8:22 amLutchezar написа:
пон юли 22, 2019 7:51 amLazarGanev написа:
Аз те разбрах, но заземителния кабел не е свързан в контактите, тъй че те ще останат незанулени :wink:
Поне така разбрах, но може и да съм рабрал грешно.
Ами трябва да отворя, но при мерене навсякъде пак си има индуктивно генерирани напрежения, следователно е свързан.
Къде е свързан? Ако е свързан някъде, този проводник ще има потенциала на точката към която е свързан. Индуктивно (и капацитивно) генерирани напрежения мериш, защото той не е свързан към определен потенциал, а в него се индуктира нещо от другите успоредни на него проводници, което не се отвежда никъде.
Последна промяна от iliya_i на пон юли 22, 2019 10:09 am, променено общо 2 пъти.
Lutchezar - майстор
По-горе пишеше че не е свързан в контактите. Първия път мерих преди майстора да ти монтира.
Вчера вече бяха монтирани.
И се видя че е отрязан в таблото...
iliya_i - майстор
пон юли 22, 2019 8:47 amLutchezar написа:

Таблото е старото.

Нови кабели до кухня, и то само силови.

Половината хол също е с нови кабели, тък като там замазка и под не са пипани, а къртенето на бетон се оказа трудно за въпросния майстор.

Трипроводна е само новата част.
Това, което трябва да се направи в случая, е тези трети проводници на новите линии да се свържат към допълнителна шина в апартаментното табло. На нея се премества нулата, която идва от етажното. Старата нулева шина се свързва към новата защитна с мост, със сечение равно на това на кабела които идва от етажното табло.
Пак повтарям: в етажното работа нямате!
пон юли 22, 2019 10:04 amLutchezar написа:
По-горе пишеше че не е свързан в контактите. Първия път мерих преди майстора да ти монтира.
Вчера вече бяха монтирани.
И се видя че е отрязан в таблото...
Кой е отрязан? Този, дето идва от контактите, или този който идва от етажното табло?
В случая, третият проводник от етажното е излишен, а и там свързва само Енерго-то.

Дори и Вие да го свържете там към нулата, те ако дойдат да сменят електромерите и видят проводник, който го няма в тяхната схема може да го премахнат, с което нещата да станат още по-опасни. За това обединението на работната и защитна нула в апартаментното табло.
Lutchezar - майстор
Аз там не пипам, в никое от таблата.
От измерено и видяно всички земи от новите проводници са свързани някъде под гипсокартона в един кабел, който е сниман вече в таблото, с отрязана земя.

Наясно съм какво трябва да се направи, проблемът е как да го обясня на изпълнителя , той отказва да свърже заземяването към нулевата шина, това е проблемът.
tzetz009 - специалист
:? Тоз' цър'ул още ли не сте го разкарали ?!? Трипроводната инсталация със или без ДТЗ се изпълнява като трипроводна такава !!! Край , точка !!!

Ако много ти скърцат със зъби , "режи квитанции" колкото и да ти е трудно ! Правото е на твоя страна !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
Вземете пробна лампа и я включете между нулата на работещ контакт и нулата на фасунката (ключа на лампата да бъде OFF !).При лоша нула на фасунката тя свети като фаза,показва 100-220волта но лампата ще свети слабо!
Тогава заменете лампата с кабел и поставете ключа в ON. Лампата ще се пали и гасне от ключа!
Lutchezar - майстор
Това беше преди 3 години!
Естествено че го оправих още тогава.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 21

Тема "Защо има напрежение в заземяващия проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: