• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Защото повечето от тези клеми са за едножилни проводници. Принципът е, че пружина натиска в ръб и се получава контакт в точка. Многожичен проводник не може да влезе сигурно без да се разпердушини, а а ако все пак влезе пружината ще пререже жичките!

По правило в стените се ползват едножилни проводници, защото са неподвижни. Многожилни се ползват в уреди и там където се огъват. Отделен е въпросът, че който не знае как да полага тръби и не спазва правилото на двете чупки на очастък все ще има зор.
IJAN - специалист
Мисля че тези ги дават и за многожилни.
http://www.wago.com/cps/rde/xchg/SID-F8 ... e-2117.htm
PCL82 - майстор
С тези клеми, които си дал може. Но пак казвам не е стандартно изпълнение, а са съчинения да се слагат многожични проводници.

Ако проблемът е че те болят ръцете от теглене-просто слагай подходящите сечения и не се изхвърляй където няма нужда.

Например за контакти навсякъде е достатъчно 2,5мм2/16А-20А. Това включва достатъчен презапас и 4мм2 не са нужни (с изключение на готварската печка).
IJAN - специалист
Много хора предпочитат да пускат магистрали с 4мм с отклонения с 2,5мм.И когато кръговете са повече - добре е да са повече -и не се слага мостовак, а се пускат гофрета понякога не е възможно от завоите , когато инсталацията е 3 жилна да се слага ПВА-А1-алтернативата е тогава според мен ПВА-А2.Иначе съм съгласен че е по лесно и за предпочитане с ПВА-А1.
vk - специалист
Тези клеми на Wago са много хубави, лесно и удобно се работи
Обаче са скъпи - петицата е 0.76 лв/бр., а тройката е 0.46 лв/бр. (а ти трябват по 2 или по 3 на една кутия-за трижилните кабели)
Изображение
IJAN - специалист
Тука си прав че са скъпи.Обаче и ел инсталация не се прави всеки ден-даже напротив-надали някой може да се похвали че някой си е подменял елинсталацията в дома 2-3 пъти в тоя живот.Така че мисля си струва инвестицията.
nick71 - специалист
vk написа:
Тези клеми на Wago са много хубави, лесно и удобно се работи
Обаче са скъпи - петицата е 0.76 лв/бр., а тройката е 0.46 лв/бр. (а ти трябват по 2 или по 3 на една кутия-за трижилните кабели)
Изображение
Само не ми е ясно как ще ги събереш в стандартна кръгла разклонителна кутия 72мм.
lz1tar - специалист
В Испания се работи само с ПВА-2,сложи всякакви други тръби,но не и гофре,файдата от него е колкото от кучето на нивата.Сега всички "специалисти" ще гракнат колко не съм прав и т.н.Пробваите да прекарате жило през гофре.В специализираните магазини-за Пловдив-ТМТ и Филкаб се продават специални тръби,ъгли,завои и т.н. и не са скъпи,метърът е около 30ст.NYM го има навсякъде не е нужно специална поръчка.
ArturDent - Почти Безобиден
lz1tar написа:
Пробваите да прекарате жило през гофре.
Ами съвсем скоро прекарах 20 м СВТ 3х6 през гофре, със завойчета - 4 бр., без междинни ревизии. Ами мина.
lz1tar - специалист
ф29 или по малко,да не го прекара през ф16
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

Тема "полагане на мостов проводник под мазилката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: