• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
пишман_майстор - майстор
Нагласата вече е за друг/готов с подходящи обороти циркуляр. Не ми се занимава с неясни експерименти . Предпочитам да дам парите за готова машина. Ест. тя няма честотен инвертор. а си е с класическото рем.предаване и доп.вал за диска
А този пост не ми стана много ясно
petromaniq написа:
Вместо честотен инвертор си купи готов високооборотен двигател. Щото от много баби..... ни инвертор - ни двигател. Че и докато си покрай него да го миришеш Недай си Боже! те опръска.
. В смисъл какви асинхронни мотори има да работят на 50хц и да са около 5к об/мин примерно. Аз поне не знам и не съм чувал...
valentino76bs - майстор
В практиката си не съм виждал мотор който да сме го пържили на повече от 70 херца!
krasi92 - майстор
Едно правилно решение е покупката на стандартен уред с ремъчна предавка =D> =D> =D>
lov - майстор
Почти няма да има прблеми с развъртането и достигането на максималните обороти. Дори и най слабичките по екстри имат една купчина гъдели на тая тема в програмните режими. Проблем може да се окаже двигателя от конструкивна гледна точка и при тази двойна за него честота да не работи добре. По рационално в случая е или по-високо оборотен двигател или ремъчна предавка. Това в случай че в процеса на работата не се изисква целия оборотен диапязон.
vandu - специалист
"В смисъл какви асинхронни мотори има да работят на 50хц и да са около 5к об/мин примерно. Аз поне не знам и не съм чувал..."
Абе има ама (https://vikiwat.com/product/18787/elekt ... hetki.html) Иначе за обикновените асинхронни двигатели за 5к оборота ще трябват около 90Hz (ако е двуполюсен). Гледал съм двигател 50-150Hz, при 150Hz, въртящия момент намалява с 1/3. В университета правихме експерименти до 150Hz, но с 4 или 6 полюсна машина. Векторно управление ще ти свърши по-добра работа, но те са в пъти по-скъпи. Другото което трябва да съобразиш е лагерите. 5000 оборота не са шега работа. Охлаждането ако е с перка, няма да има проблем.
lov - майстор
Всичко най-много зависи от тенекето за ламелите от там на татък брой полуси хлъзгане и т.н. И давай да не навлизаме в подробности. Аз лично се бях заиграл с един двускоростен и 15-20херца на страни и почваше да ръмжи. Пробвах и един дърт хасковски на 1400 и там подобна история на около 90 херца като го натоваря и сработваше защитата. И то при много минимален товар.
todortv - майстор
Моят опит е с 6 мотора 4 кВат, в два режима на 3 (три) херца и 120 херца, вече 4-та година.
Нямат допълнително охлаждане. Моторите са в триъгълник/400В. Според софтуера температурата им
не се е повишила повече от 25%. Моторите са на 1400об. За мотора няма електрически проблем, нито за инвертора,
проблема е механично ще издържи ли мотора и вала на машината при 6000
vandu - специалист
todortv написа:
Моят опит е с 6 мотора 4 кВат, в два режима на 3 (три) херца и 120 херца, вече 4-та година.
Нямат допълнително охлаждане. Моторите са в триъгълник/400В. Според софтуера температурата им
не се е повишила повече от 25%. Моторите са на 1400об. За мотора няма електрически проблем, нито за инвертора,
Сигурен ли си че е инвертор, а не векторно управление ?
Според някои при толкова ниска честота (под 5Hz) с инвертор няма да може да покрие загубите в двигателя и машината ще спре.

ПС: Много ми е любопитно с каква минимална захранваща честоти би работил двигателя дори и на празен ход? Някой ако има наблюдения да сподели.
valentino76bs - майстор
todortv написа:
В какъв режим работят?В смисъл постоянна работа или кратковременни включвания?
todortv - майстор
На 3 Hz периодично по около час.
На 120 периодично по 5 мин, но гледайки тока не е проблем за постоянна работа.
Иначе масово на транспортни ленти имам по 80-100 Hz постоянен режим.
Всички описани са на 1400об.
Минимална честота, която ползвам за вертикално движение е 2 HZ, със спирачен
резистор DC за надолу, няма никакъв проблем с движението нагоре, не се претоварва и въртящият момент
е "изнасилен" само за старта. За около 15 мин. работа почти не си променя температурата.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "въпрос за честотен регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: