• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
toolegittoquit що не спреш да мътиш главата на човека
Полезното мнение - 1, до 2 кръга и 1-2 предпазителя за контакти във всяко помещение са достатъчни, в зависимост от големината му. Ако ще се слага климатик - задължително 2 кръга в помещението, като един се отдели предимно за целите на климатика. В кухнята отделно се пуска усилен контакт или се оставя конзола с кабел с възможност за твърда връзка с 4mm2. На отделен предпазител. Контактите с общо предназначение обикновено са с малки натоварвания и не е рационално да се слага по 1 предпазител на контакт.
Какво казвам аз на практика - един бушон за осветление в стая, 1 бушон за всичкото контакти, 1 бушон за един контакт отделно, където да се пуска само климатик или отоплителен уред. Повече не му трябва. ДТЗ примерно в 2 жилищни помещения могат да се комбинират за контактите. Не и предпазителите - те трябва да са отделно. Също така за консуматорите с твърда връзка би могло да се пропусне ДТЗ. Със сигурност трябва да се избира внимателно ДТЗ, ако ще се ползва за бойлер в банята. С годините почват да дават утечка, хубаво е да не се слага такава с твърде малък праг там. Иначе ще сработва без да има реална повреда.
nikolov333 - майстор
+1 за toolegit за горното мнение..макар че казаното в него, вече е коментирано в темата, но все пак то потвърждава нещо, което заслужава уважение..
П.П.Сори за грубото отношение в предния пост :partyman:
GalinBelos - специалист
nikolov333 написа:
ако има нещо глупаво в него..ще те помоля да уточниш точно кое е то...
Ами много неща . Нека да започнем едно по едно :
1. Тези директни контакти от таблото да всяка стая с 3х2,5 , за какво са ти ? Ми то само в хола отиваш веднъж с 3х2,5 за "усиленият " контакт , после пак от таблото с 3х2,5 за останалите контакти , и като сложиш линията за климатика - че то отидоха 100 м. кабел само за хола .
2. Пускаш усилен контакт в хола , и казваш на клиента да включва радиатора в него , в същото време предвиждаш АП 16 А в таблото. Защо не ДТЗ ? Все пак радиатора е единственият уред който има метални части и може да причини неволно допиране на метални части под напрежение . Предвиждаш ДТЗ за останалите контакти в които ще се включват уреди като - телевизор , зарядни за GSM , лаптопи , прахусмукачка - все уреди с двойна изолация на които въобще не им трябва ДТЗ .
3. Два броя ТАП за апартамент две стаи и кухня....... WTF ...??? В тези ТАП е някаква пълна мешаница от ДТЗ и АП дето никой не може да се оправи . Слагаш два броя АП за осветление , че то в целият апартамент с тези LED и енергоспестяващи лампи , я има сумарно 100 W инсталирани крушки я не .

Говориш за качествена инсталация - от мен да го знаеш - при трипроводна инсталация на всеки отделен токов кръг се слага отделна ДТЗ . Така се прави . Знам че не е много евтино но е качествено .

Моето предложение за инсталацията :

1. Хол - ДТЗ 25А - от таблото до кутиите 3х4 , спусъци към контактите 3х2,5

2. Спалня - ДТЗ 25А - от таблото до кутиите 3х4 , спусъци към контактите 3х2,5

3.Кухня общи контакти - ДТЗ 25А - от таблото до кутиите 3х4 , спусъци към контактите 3х2,5

4. Кухня готварска печка - ДТЗ 32А - директен кабел от таблото до фурната и котлоните 3х4

5. Бойлер -ДТЗ 16А- директен кабел 3х2,5 до бойлера

6. Климатик хол - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5

7. Климатик спалня - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5

8. климатик кухня - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5

9. осветление - АП 10А - двупроводна инсталация с 2х1.5 е напълно достатъчна .

10. Главен АП 50А - това трябваше да е първа позиция

всичко това се събира в ТАП 18 и остава даже 3 свободни позиции ако излезе нещо непредвидено .
nikolov333 - майстор
GalinBelos написа:
nikolov333 написа:
ако има нещо глупаво в него..ще те помоля да уточниш точно кое е то...
Ами много неща . Нека да започнем едно по едно :
1. Тези директни контакти от таблото да всяка стая с 3х2,5 , за какво са ти ? Ми то само в хола отиваш веднъж с 3х2,5 за "усиленият " контакт , после пак от таблото с 3х2,5 за останалите контакти , и като сложиш линията за климатика - че то отидоха 100 м. кабел само за хола..за големи консуматори при тежки зими и за резервна линия, ако има проблем с магистралния проводник на контактите ОП или на климатика ..и за тези 3 контакта няма да му идат повече 25м. кабели
2. Пускаш усилен контакт в хола , и казваш на клиента да включва радиатора в него , в същото време предвиждаш АП 16 А в таблото. Защо не ДТЗ ? Все пак радиатора е единственият уред който има метални части и може да причини неволно допиране на метални части под напрежение . Предвиждаш ДТЗ за останалите контакти в които ще се включват уреди като - телевизор , зарядни за GSM , лаптопи , прахусмукачка - все уреди с двойна изолация на които въобще не им трябва ДТЗ ...писал съм, че всички контактни излази трябва да са с ДТЗ и АП16А..чети внимателно !
3. Два броя ТАП за апартамент две стаи и кухня....... WTF ...??? В тези ТАП е някаква пълна мешаница от ДТЗ и АП дето никой не може да се оправи . Слагаш два броя АП за осветление , че то в целият апартамент с тези LED и енергоспестяващи лампи , я има сумарно 100 W инсталирани крушки я не.. за да не ходиш с фенерче из целия апартамент, ако ти окъси някъде осветлението..А за двете табла не се плаши как ще ги свържеш понеже няма да ги свързваш ти..защо са му, чети по долу

Говориш за качествена инсталация - от мен да го знаеш - при трипроводна инсталация на всеки отделен токов кръг се слага отделна ДТЗ . Така се прави . Знам че не е много евтино но е качествено ...Точно за това съм му предложил две табла за да има место за повече ДТЗ с отделни АП ако реши да го прави някога..

Моето предложение за инсталацията :

1. Хол - ДТЗ 25А - от таблото до кутиите 3х4 , спусъци към контактите 3х2,5 комбинирано ДТЗ 25А за контакти ОП ? =D>

2. Спалня - ДТЗ 25А - от таблото до кутиите 3х4 , спусъци към контактите 3х2,5 виж горе..

3.Кухня общи контакти - ДТЗ 25А - от таблото до кутиите 3х4 , спусъци към контактите 3х2,5 виж горе..

4. Кухня готварска печка - ДТЗ 32А - директен кабел от таблото до фурната и котлоните 3х4 ..може и без ДТЗ..

5. Бойлер -ДТЗ 16А- директен кабел 3х2,5 до бойлера..по европейските програми го дават с 10мА ДТЗ

6. Климатик хол - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5 ..предпазителя е преоразмерен и явно за икономия му спестяваш 3-тия проводник !

7. Климатик спалня - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5 .. виж горе..

8. климатик кухня - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5 .. виж горе..

9. осветление - АП 10А - двупроводна инсталация с 2х1.5 е напълно достатъчна... зависи от абажурите!

10. Главен АП 50А - това трябваше да е първа позиция ТУКА СЪМ АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН ! :-D
Да не се повтарям, но ако му препоръчваш комбинирани ДТЗ съм твърдо против, когато има място в таблата и ще му легне двойно повече в пари(освен ако не препоръчваш CHINT)+смяната им, ако имат проблеми пак за грешни пари+проблема с установяването на причините при евентуални аварии
всичко това се събира в ТАП 18 и остава даже 3 свободни позиции ако излезе нещо непредвидено . ..значи може да сложи и 2-ри предпазител за осветлението след тия икономии. :supz: Във форума има хора, които твърдят, че "може и без ДТЗ, когато инсталацията ти е правена грамотно" тогава даже и с ТАП 12 ще му останат резервни..
Това ако го правиш на хората в панелките на мястото на старото табло с CHINT предпазители и комбинирана ДТЗ с опъване на допълнителен ПВА-1 за земно покрай мостоваците в тръбите с цел икономия и 200 лв.за труд просто е "супер", само че тука човека иска изцяло нова и КАЧЕСТВЕНА инсталация а ограниченията, които му предлагаш са си неоправдан компромис..да не говорим, че могат да са опасни.. :axe: Брей..то била сладка работа да коментираш написаното от другите...даже не се налага да мислиш :lol:
П.П.Толкова от мене..смятам, че казах всичко, с което мога да съм полезен по-темата :drinkers:
emil679 - специалист
nikolov333 написа:
П.П.Толкова от мене..смятам, че казах всичко, с което мога да съм полезен по-темата

Дори много знаещи и можещи се въздържаха от даването на съвети в този частен случай . Това е чисто проектантска тема , не си позволявай правомощията на такъв ,нямаш необходимите знания (образование ) ,нямаш необходимата диплома ,както и съответният "лиценз" . Проектантът носи своята отговорност пред закона със своят подпис и печат,а ти с нищо ,явяваш се - господин Никой. Полезността ти е тип - copy paste и някакви лични разсъждения , нищо лошо и лично , но нивото на компетентността ти в тази област е тип -"обща култура " и е повече от недостатъчно за "съвети - не само твоите " . Тематиката на форума е "Направи си сам" ,но има нюанси ,т-ст - за проектиране и изграждане на електроинсталация (нещо ,което е отговорно и важно ) се помага се на човек ,който има необходимите познания и възможности, но има проблем ,а не на човек ,който учи електротехника на елементарно ниво от форуми. Грешките в твоите съвети са много и са очевидни ,но форумът не е образователен ,за да ти ги посочвам.
Надявам се да не приемеш това ,като лична нападка ,а като съвет ,още повече ,че само преди няколко месеца питаше за елементарни неща ,а сега даваш "фундаментални съвети , проектираш изчисляваш и тн . " ,извинявай но е повече от смешно.
Това е проектиране и изграждане на ел.инсталация и за това си съществуват определени хора -проектанти и майстори - електромонтажници и тн. Услугите от този тип се правят по определен начин ,ако си толкова компетентен отиди при човека , проектирай и изгради сам, но поеми и съответната отговорност пред клиент и закон !!!
nikolov333 - майстор
emil679 написа:
nikolov333 написа:
П.П.Толкова от мене..смятам, че казах всичко, с което мога да съм полезен по-темата

Дори много знаещи и можещи се въздържаха от даването на съвети в този частен случай . Това е чисто проектантска тема...
Това е проектиране и изграждане на ел.инсталация и за това си съществуват определени хора -проектанти и майстори - електромонтажници и тн. Услугите от този тип се правят по определен начин ,ако си толкова компетентен отиди при човека , проектирай и изгради сам, но поеми и съответната отговорност пред клиент и закон !!!
Бреййй, то затова ли никой не дава съвети бре..тцтцтц..как не се сетих, ти затова ли имаш толкова малко изказани мнения.. пък аз мислех, че трябва да си помагаме. :goodman:
Значи зачертавам си моите постове и си посипвам главата с пепел :arrow: , но понеже искам да помогна на Plam43, мога да поема и разходите за проектирането, ако има желаещи проектанти.. :partyman:
П.П.Разбира се офертата изключва разните "тролове","спамери","безработни електроинжинери" и всички на които малкото им име е "Майсторе.." :finga:
Последна промяна от nikolov333 на ср окт 07, 2015 3:56 am, променено общо 1 път.
plam43 - специалист
Съжалявам, че пуснатата от мен тема породи такава голяма дискусия.Аз нямам нито необходимите знания/образование/ за проектиране на ел.инсталации.Обърнах се към форума за малко помощ и насоки.По електротехника имам елементарни познания и смятам, че с малко насоки бих се справил и сам.Племеникът ми е строителен инжинер, но за съжеление живеем на 500км.един от друг и за да поискам помощ от него трябва да го изчакам да ми дойде на гости а това не се знае кога ще стане.Ако някой си мисли че ще се обърна към ел.инжинер за проектиране и изпълнение и това би ми излязло около 3000+ лева няма да го направя.Желая приятна вечер на всички.Ако модераторите сметнат за необходимо нека да изтрият темата за да няма повече спорове.
emil679 - специалист
nikolov333 написа:

Бреййй, то затова ли никой не дава съвети бре..тцтцтц..ми така кажи бе човек, а аз мислех, че трябва да си помагаме. :goodman:
Значи зачертавам си моите постове и си посипвам главата с пепел :arrow: , но понеже искам да помогна на Plam43, мога да поема и разходите за проектирането, ако има желаещи проектанти.. :partyman:
П.П.Разбира се офертата изключва разните "тролове","спамери","безработни електроинжИнери" и всички на които малкото им име е "Майсторе.." :finga:
Мисля ,че поведението ти в случая е цинично и арогантно .Ти си човек,който е получил достатъчно съвети ,подкрепа ,помощ и най-малкото е -дължиш извинение на съфорумниците , вкл. и мен. Обясних ти защо аз лично ,а мисля ,че и останалите колеги са на това мнение, не давам съвети от този тип . Постът ти е променен ,първото мнение беше коректно и възпитано . Проектантски услуги има във всеки град на България ,още повече ,че всичко започва със следният абзац"В изпълнението не се гони цена а качество." . Гонейки качество се наемат компетентни хора . Не се търсят форумни мнения ,който може и да са правилни но са " безотговорни " в частност ,те могат да дадат насоки на човек имащ съответните знания и умения . Не е необходимо да си зачертаваш мненията ,след като си ги написал си носи и отговорността пред форума за тяхната компетентност и стойност. Относно тролове ,спамери и безработни инжЕнери, обиждаш и форума и себе си .
Съжалявам, че пуснатата от мен тема породи такава голяма дискусия.Аз нямам нито необходимите знания/образование/ за проектиране на ел.инсталации.Обърнах се към форума за малко помощ и насоки.По електротехника имам елементарни познания и смятам, че с малко насоки бих се справил и сам.Племеникът ми е строителен инжинер, но за съжеление живеем на 500км.един от друг и за да поискам помощ от него трябва да го изчакам да ми дойде на гости а това не се знае кога ще стане.Ако някой си мисли че ще се обърна към ел.инжинер за проектиране и изпълнение и това би ми излязло около 3000+ лева няма да го направя.Желая приятна вечер на всички.Ако модераторите сметнат за необходимо нека да изтрият темата за да няма повече спорове.

Уважаеми Господине , никъде не виждам нужда от малко помощ и съдействие . Това си е чисто проектиране на ел. инсталация . Вие си носите отговорността ,пред Вас и семейството Ви за нейното изчисляване и изграждане . Форумните съвети могат да са и 100, но Вие с Вашата компетентност-"Аз нямам нито необходимите знания/образование/ за проектиране на ел.инсталации" не бихте отличили правилните от грешните . Ако нямате финансовата възможност да си платите за проект е една тема ,ако не Ви се дават пари е друга тема . Ако е първото пишете на лични ,но подходът Ви беше грешен ,започва се с това ,че нямате възможност ,а не с цената няма значение - важно е качеството . :partyman:
Последна промяна от emil679 на ср окт 07, 2015 4:33 am, променено общо 3 пъти.
nikolov333 - майстор
Тука е така Plam43..то и аз мислех, като тебе преди, но явно и двамата сме се объркали :partyman:
П.П.С тая тема аз лично приключвам и с форума..за мене в него няма смисъл..а най-добре ще е да се прекръсти на "Майстори-Специалисти" понеже "Направи си Сам" явно създава погрешни асоциации.. :idea:
Последна промяна от nikolov333 на ср окт 07, 2015 4:22 am, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
emil679 написа:
nikolov333 написа:

Бреййй, то затова ли никой не дава съвети бре..тцтцтц..ми така кажи бе човек, а аз мислех, че трябва да си помагаме. :goodman:
П.П.Разбира се офертата изключва разните "тролове","спамери","безработни електроинжИнери" и всички на които малкото им име е "Майсторе.." :finga:
Мисля ,че поведението ти в случая е цинично и арогантно .Ти си човек,който е получил достатъчно съвети ,подкрепа ,помощ и най-малкото е -дължиш извинение на съфорумниците , вкл. и мен. Обясних ти защо аз лично ,а мисля ,че и останалите колеги са на това мнение, не давам съвети от този тип . Постът ти е променен ,първото мнение беше коректно и възпитано . Проектантски услуги има във всеки град на България ,още повече ,че всичко започва със следният абзац"В изпълнението не се гони цена а качество." . Гонейки качество се наемат компетентни хора . Не се търсят форумни мнения ,който може и да са правилни но са " безотговорни " в частност ,те могат да дадат насоки на човек имащ съответните знания и умения . Не е необходимо да си зачертаваш мненията ,след като си ги написал си носи и отговорността пред форума за тяхната компетентност и стойност. Относно тролове ,спамери и безработни инжЕнери, обиждаш и форума и себе си .
Така, така Емил-е прав си, не споря с тебе, само че и ти гледаш надменно над необразованите хора, които търсят помощ за проблемите си..та нямам намерение да се извинявам конкретно на тебе..извинявам се на хидрата и на всички, които наистина са ми помогнали...и не само на мене, но ти не си в тоя списък :partyman:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: