• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
На мен цяла партида от 10 LED COB луни на 12V 6W ми даде същия дефект - като загреят, почват рязко да гаснат и святкат през няколко секунди. И те с много алуминий и обилно намазани със силикон. Но са неизползваеми с този драйвер вътре. Kитайска му работа.
martosound написа:
Съвместимо за максимум 10-12 часа употреба на ден. Използването на продукта 24 часа дневно анулира гаранцията.
Вярно е, че го пише, но едва ли някой ще тръгне доказва, че с лампата е злоупотребено. Най-малко пък в магазина могат да установят занижен светлинен поток, а и ти няма да ги рекламираш заради това, а че въобще не светят. Пък и едва ли някой ще си свети повече от 12 часа на ден. Така че тази клауза от гаранцията едва ли ще влезне в сила за някой случай.
DMN - майстор
martosound написа:
Само че има една работа, че за две години яка работа светодиодите трудно ще умрат напълно. Да ама силата на светене им пада със 35-40 процента надолу. И така да речем тези 1055 лумена на 12 ватовия модел стават някъде към 700. Мерил съм ги с луксмер.
А в този случай измервал ли си консумираната мощност на лампата, пада ли?
martosound - специалист
Консумацията на лампата си остава абсолютно същата. В един бял светодиод самият кристал свети син цвят с дължина на вълната 450nm, 460nm до 470nm и тази светлина се пречупва от жълтият луминифор, който е над синия светодиод. При високата температура и луминифора си губи свойствата и интензитета на синият светодиод , който го осветява. Но консумацията на лампата няма как да падне.
martosound - специалист
През 2009 година в началото на лятото правих едно заведение на Слънчев Бряг със светодиоди - всичко подменях с диоди. Тогава гъвкавите светодиодни ленти бяха доста скъпи все още и си ги правих сам - от бели двуметрови лайстни които се ползват за скрит монтаж на кабели. На всеки 5 сантиметра диод. 240 метра - с това тръстиковите покриви - като ефект се получи много добре. Лунички, лампи и т.н. - използвах около 10 000 светодиода - бели, 5 мм, с ъгъл на светене 120 градуса, 1200 миликандели. За рекламите се ползваха други цветове - сини, червени, зелени, жълти и розови - около 2000 броя. Изобщо един два месеца там буквално направих нещо като фабрика - няколко момчета помагаха да запояват, сервитьорките докато си почиваха редяха светодиоди на платките за лунички и т.н - манифактура. :) Отначало всичко светеше идеално обаче белите диоди постепенно намаляха силата си на светене и след 6 месеца постоянно светене(всичко това светеше денонощно) светлината която излъчваха в началото на октомври, когато свърши сезона беше около 30 процента от първоначалната. Сините светодиоди също увяхнаха. Почти нищо не спря напълно - обаче свети слабо. Единствено с червените нямаше никакъв проблем. При Индий Галиевият Нитрид , който се ползва за синият цвят има проблем и със температурата и с тока, а статичното електричество им разказва играта тотално...- капризни са много. Така, че не виждам за какво само си чешем езиците като новото производство на V-TAC очевидно е много по-калпаво от старото. Въпросът е, че това се предлага, изгодно е и нямаме друг избор в общи линии. Все пак като цяло не са толкова лоши. Има много по-калпави крушки от тях - и по-евтини и по -скъпи. :) Приятел си беше купил от Лидъл LIVARNO 13 вата - тя е абсолютно същата като V-TAC - най вероятно завода е един. Ама цената беше 15 лева, което е 3 пъти по-скъпо(цена за германци), а крушката е абсолютно същата. Последно си направих един плафон с 42 броя едноватови 6 волтови Edison Opto PLCC 2835 6V HE Series с ефективност 180 лумена на ват. Охладител 1200 кв.см. Драйверът направих със ZETEX AP1682.

Изображение

След часове работа максималната температура на диодите стига 65 градуса. Ама си го правя за мен да стане кадърно. Струва си и пари като ги сметне човек нещата. Китаеца няма сметка да прави нещата истински. Аз на няколко крушки V-TAC им подмених диодите със EDISON OPTO. Запазих тока на драйвера същият, но понеже преходът на новите им е малко по- нисък на 12 ватовия модел консумираната мощност падна на 10вата. Оттам и работната температура спадна с 10 градуса и вече е в нормите. И понеже новите диоди са 180 лумена на ват ефективност се повиши светлината с около 25 процента - той и китаеца може да го направи така оригинално(не съм го измислил аз) ама и цената скача и живота на лампата се увеличава и те нямат никакъв интерес от това. :-D
antonioven - специалист
Една 10 ватова V-TAC даде фира, закупена е юни 15г. В петък 19.08 ходих във фирменият им магазин да я сменя, има още на промоция по 2.99 лв. и 2700К и 4500К и 6000К.
chano3891 - специалист
И аз да се обадя от коневръза че до сега само четох.
Та тези дето в момента се рекламират по 2.99лв взех 6 броя, едната я прежалих от страна на гаранция и я отворих и изненада отвътре корпуса е целия алумин нищо че отвън е пвц.
Няма драйвери има два електролитни и един смд кондензатор един смд транзистор (не съм сигурен дали е транзистор)едно две смд съпротивления и една индуктивност.
А и 24 смд последователно свързани светодиода на които не съм мерил напрежението понеже вали дъж и няма как да ходя до работилницата за мултицет.
kuger - майстор
Колкото парите, толкова и качеството. Мен ме устройват, на фона на ЛНЖ, дето горят по две на седмица.
geordgeo - специалист
Имам закупени над 30 броя V-TAC от всякакъв калибър - 3, 4, 6, 10, 14 и 15W от преди година и нещо вече, само 2 съм заменил гаранционно - едната премигваше много кофти, а другата просто спря. В Конрад ги сменят без да мрънкат, пазиш си бележката и готово, а и аз ги взех изгодно точно защото бяха много. Колкото изкарат - толкова, за по-отговорни места си ги правя сам със светодиоди EDISON от Комет, но това е друга бира...
mosferatu - напреднал
Доста се забавих с писането, не все пак по- добре късно, отколкото никога... Та, преди 2-3 седмици замениха без проблем 10W крушката в Практикер. Без въпроси, без разни дребнавости :-D .
С оглед на този факт тези крушки ми остават фаворит- избиват си 3-те лева отвсякъде за 2 години, отделно ако си купуваш циклично по 1 бройка гаранцията на старите се удължава :snakeman:
sstefanov - майстор
Купете си LIGHTEX 10W по 3.50 лв, идеални са, тежат, алуминият е 2 мм, имам над 10 бр и светят като за световно!
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33

Тема "LED лампа V-TAC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: