sinfon написа:Здравей! Светлината на един отоплителен уред е някъде 2-3% от мощността му. Останалите 98% - топли. Ефективност на уред с реотан винаги е там. От там конвекторите с нищо не са по-ефективни от Лъч1.Здрасти. Звучиш като дървен професор, който в момента е извадил от контекста някаква научна постановка от някой учебник и я изтипоса тук. Лично за мен грешиш, но нито ми се пише (че много има за обясняване) нито имам желание да ти казвам къде грешиш.
zdravcho написа:Здрасти. Звучиш като дървен професор, който в момента е извадил от контекста някаква научна постановка от някой учебник и я изтипоса тук. Лично за мен грешиш, но нито ми се пише (че много има за обясняване) нито имам желание да ти казвам къде грешиш.Какво има в конвектора? Нагревател. Нагревателят е близък до идеалния резистор. Какво прави идеален резистор? Грее. Няма значение къде и под каква форма е нагревателя, консумацията на ток като удариш чертата ще е практически еднаква.

Вярвай ми, не съм я изтипосал от учебник и съм проучил доста ефективността на нажежаемите осветителни тела.