• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emsy - специалист
Пак едно питане:
:)
Към ли-йон пакета за винтоверта (3S или 4S ) му слагам защитната платка с балансиращ модул, така....
Подавам му захр. напрежение примерно ( пише от 12,6-13,6 V ) 13V с един ЛМ317 , и му задавам заряден ток максимално 1 А.
Пакета се зарежда, платката задейства и спира заряда към батериите.
Могат ли да останат в това положение дълго време ( през ноща да речем) ?
Т.е. да са включени в зарядното след като са се заредили?
Има ли нещо негативно за пакета или платката ?
emsy - специалист
:partyman:
Благодаря ,
значи да не се тормозя да търся схема за изключване от напрежението :)
kozl - майстор
Отворих кутиите на батериите и разпоих пакетите. Стана по-трудно, че вакумния разпоител отказа. :sad:
Прикачен файл:
Li-ion paketi.jpg
Тука имам едно дерзание - да местя ли температурния сензор :?
При Т към 13 гр. в помещението (цяла нощ са темперирани) на единия отчетох 19,75 килоома, на другия 18,32 килоома.
Идеята е описана в Лидълската тема и се състои в това да разменя пакетите на двете батерии към зарядните от снимката на предната страница, за да се ориентирам неизправен елемент или неизправна платка. Предпочитам да е елемент, защото така ще докарам изправна батерия, но каквото покаже експеримента :roll: .
А ето и снимки на платките на батериите:
Прикачен файл:
Li-ion platka_1.jpg
Прикачен файл:
Li-ion platka_2.jpg
lov - майстор
Взимаш една крушка от фар на кола. Връзваш я успоредно на пипалата на уреда и мериш двойките по напрежение и пишеш. Стараеш се да мериш еднакво по продължителност време. Примерно държиш около 15 секунди на двойка и тогава отчиташ. Като преспят една нощ пак правиш същото и сравняваш. Ясно ще се види коя си двойка си заминава. Ако са по две в паралел щото не съм чел по на зад да видя батерията на колко волта е. И тогава вече можеш да разделиш и групата да видиш точно кой елемент е.
emsy - специалист
Пак Проблем :) ?
ср яну 23, 2019 9:26 pmemsy написа:

Към ли-йон пакета за винтоверта (3S или 4S ) му слагам ...
...
Пакета се зарежда, платката задейства и спира заряда към батериите.
Обаче Като спре заряда, и му махна захранването към защитната платка, в самата нея продължава да тече някакъв ток към 160 мА и се загряват тези съпротивления ( Оградените в червено).
Не мога да разбера защо така ?
Какви са тези уравнителни токове ?.
Иначе Като ги меря елементите са еднакво заредени - 4.2V

В сайта видях че пише да се провери схемата на свързване, проверих я, така си е.
Прикачен файл:
3S-40A-Li-ion-Lithium-Battery-Charger-Lipo-Cell-Module-PCB-BMS-Protection-Board-For-Drill.jpg
3S-40A-Li-ion-Lithium-Battery-Charger-Lipo-Cell-Module-PCB-BMS-Protection-Board-For-Drill.jpg (102.31 KиБ) Видяна 2169 пъти
Прикачен файл:
3S-40A-Li-ion-Lithium-Battery-Charger-Lipo-Cell-Module-PCB-BMS-Protection-Board-For-Drill1.jpg
3S-40A-Li-ion-Lithium-Battery-Charger-Lipo-Cell-Module-PCB-BMS-Protection-Board-For-Drill1.jpg (114.86 KиБ) Видяна 2169 пъти
lov - майстор
Уцелил си куция кон. :-D И аз на скоро имах подобен случай и то след няколко месеца работа на платката. Лошото е че го разбрах в последствие след като вече беше скапала и елементите.
emsy - специалист
хъх :shock:
A Кой елемент се поврежда , че имам и друга платка 4S със същите елементи,
че да сменя повредения?
lov - майстор
Ще се озориш да разбереш кой от всичките ключове. Транзисторите дето са наредени от долу. Не че не е възможно да се разбере кой. Но ще ти трябва и духалка да го свалиш мериш и запоиш после. Като ти се занимава дерзай.
А може и някоя от интегралките следящи напреженията да се ебава.
emsy - специалист
Мосфетите Ли?
Аз пък тях последно щях да ги нароча :?
Мога да ги сваля и с поялинка.
Ама интересно е че сега като меря утечката, се явява някаква не постоянна.
Т.е. първо е 0 после след няколко секунди се появява 150-160 мА,
стои известно време , после изчезва , и пак така....
Та за това се бях насочил към интегралките за напрежението, ама да видим, като ми остане време, да ги сваля.
А няма ли в нета някоя схема на платката.... не можах да намеря.
Че много кофти за проследяване на око :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 19

Тема "Платка за зареждане на LI-ION пакет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: