• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
Ако вместо по един диод свържеш по два паралелно, но с обратна полярност, ще минеш и без грец.
Така през единия полупериод ще свети единият диод, а когато полярността се обърне, ще свети другия. Освен това ако се свържат така обратното напрежение върхо всеки диод ще е не по-голямо от правото върху другия.
Резисторът би трябвало да се смята по същия начин.
Duke_BG - специалист
sstefanov написа:
Ако вместо по един диод свържеш по два паралелно, но с обратна полярност, ще минеш и без грец.
Така през единия полупериод ще свети единият диод, а когато полярността се обърне, ще свети другия. Освен това ако се свържат така обратното напрежение върхо всеки диод ще е не по-голямо от правото върху другия.
Резисторът би трябвало да се смята по същия начин.
добре като идея, но нали знаеш че понякога диодите гърмят така че дават на късо - е те тогава ще стане лавинообразно горене на диоди
sstefanov - майстор
Напротив!
Като даде накъсо какво мислиш че ще стане?
Напрежението въху диода ще е 0 волта и токът през другите ще се увеличи много малко.

Но така както ти казваш почнах да си мисля какво ще стане ако някой диод прекъсне. Тогава в единия полупериод напрежението ще се повиши до сумата на обратните напрежения на другите диоди и не знам дали някой от тях няма да пробие.
Duke_BG - специалист
ще стане мазало
затова аз съм привърженик на схемата всеки диод с резистор
по-голяма играчка е, но пък като се гътне един не спират да светят останалите.
а и резисторите не се толкова скъпи
sstefanov - майстор
Мазало чак няма да стане, най-много да пробие някой диод.
ELEMENTAL - специалист
Sstefanov значи си по-съгласен да икономисаш един гретц и да дадеш стократно повече за допълнителни светодиоди, от колкото да минеш с 8ст. при положение, че крайния ефект е същия :roll: .
Duke_BG, метода на свързване "на всеки светодиод резистор" е финансово рентабилен само за ниски напрежения (да кажем до към 20-на волта).При по-високи напрежения загубната мощност върху резисторите ще бъде прекалено голяма .Това ще доведе до по-голямо "набъбване" на сметката ти за ток и освен това ще трябва здраво да се бръкнеш за мощните резистори (примерно ако решиш да вържеш 100 светодиода на 220волта с отделни резистори то ще ти трябват поне 20 лв. само за тях).
.....иначе един изправителен диод последователно на светодиодите ще сведе до нула възможността те да пробият ако гретца се развали :idea: .
sstefanov - майстор
Не, светодиодите пак са си толкова, но са разделени на 2 половинки включени паралелно но с обратна полярност. Понеже всяка група свети през половината време (само единият полупериод) въпреки намаленият наполовина брой в групата средният ток през 1 диод остава същия.

Просто давам и друг вариант, на някой може повече да му хареса!
Всеки от двата варианта си има достоинства и недостатъци.

За варианта с грец бих добавил един кондензатор около 10 микро/400В след греца (на изводите + и - за тези които не се сещат), за да изглади пулсациите и светлината да мига по-малко.
Тогава гасящият резистор трябва да се смята за 310 волта постоянно напрежение.

Още един вариант има вместо товарни резистори да се сложит гасящ кондензатор. Тогава няма да има въобще разсейване на топлина и КПД ще е най-високо (ако въобще някой го интересува).

Пожелавам успех на всички!
ELEMENTAL - специалист
sstefanov написа:
Понеже всяка група свети през половината време (само единият полупериод) въпреки намаленият наполовина брой в групата средният ток през 1 диод остава същия.
Не остава същия, а е 1/2.
За филтриращият кондензатор си прав макар, че при двуполупериодно изправяне пулсациите са с честота 100Hz (инертността на човешкото око е доста по-голяма така, че светлината от светодиодите се ще приема като постоянна).
Да, вместо резистор може да се сложи кондензатор (въпрос на вкус).
sstefanov - майстор
Май не се разбрахме пак.

Вместо 70 последователно включени диода имаме 2 групи по 35.
По време на единият полупериод работи едната група, а по време на другият - другата.
Така че максималният ток през диодите е приблизително 2 пъти по-голям, а средният е като в другата схема.

При използване на импулсен ток при светодиодите имаме малка печалба в яркост, защото зависимостта от тока през диода и яркостта е нелинейна, но в случая това също е без значение.
ELEMENTAL - специалист
Е да, ако е два пъти по-голям тока през резистора, средния ток през диодите ще е пак същия.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: