• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
1115 - специалист
кой от двата варианта да избера?
Няма си идея освен в цената има ли друга разлика?

1. Главен предпазител - 50А
2. Осветление - 6А
3. Контакти хол - 16А
4. Контакти кухня - 16А
5. Контакт печка - 25А
6. Дефектнотокова - 63А

7. Бойлер - 25А
8. Дефектнотокова - 25А

Или

1. Главен - 50А
2. Осветление - 6А
3. Контакти хол - 16А
4. Контакти кухня - 16А
5. Контакт печка - 25А
6. Бойлер - 25А
7. Дефектнотокова - 63А
sasooooooooo - "специалист"
1. Главен предпазител - 63А /50А/
2. Осветление - 10А

3. Дефектнотокова - 40А
4. Контакти кухня - 25А
5. Контакт печка - 25А
6. Контакти хол - 16А

7. Дефектнотокова - 25А
8. Бойлер - 25А

Не си упоменал какво сечение са кабелите, но в общи линии това е .
Нямаш ли спалня, детска, климатици...?
Успех.
1115 - специалист
sasooooooooo написа:
1. Главен предпазител - 63А /50А/
2. Осветление - 10А

3. Дефектнотокова - 40А
4. Контакти кухня - 25А
5. Контакт печка - 25А
6. Контакти хол - 16А

7. Дефектнотокова - 25А
8. Бойлер - 25А

Не си упоменал какво сечение са кабелите, но в общи линии това е .
Нямаш ли спалня, детска, климатици...?
Успех.
Ами вярно съм забравил сеченията, но тях още ги мисля или по-точно мисля кабела за контактите дали да е 4мм2 или магистрала от 4мм2 и разклонение 2,5мм2 или всичко 2,5мм2.

Иначе другите май са ясни и ги драскам по-надолу.
Захранване - 10мм2
Осветление - 2 х 1мм2
Контакти - 3 х 2,5мм2 ??????
Контакт кухня - 3 х 4мм2
Бойлер - 3 х 4мм2

Разликата в цената на 63А и 40А ДТЗ не ме притеснява - не е ли по-добре да е първата?

А спални имам, но са по други етажи, което ме навежда на мисълта - разумно ли е таблото да е едно за 3 етажа или по едно на етаж, както го мисля.
sasooooooooo - "специалист"
Осветлението направи 3х1,5мм2;
До първа кутия на контактите 3х4мм2, след нея 3х2,5мм2;
Ако на всеки етаж има табло ще си спестиш много метри проводници;
40А ДТЗ е напъно достатъчна.
Това е моето предложение :)
PCL82 - майстор
Предложението за 40А ДТЗ след главен 63А и кръгове с общ ток повече от 40А по същество е неправилно-има риск да изпуши ДТЗ-то. Затова или ДТЗ 63А или още един АП40А преди ДТЗ 40А.

За контактите ако до най-отдалечения контакт не е повче от 25 метра да го кажем, са достатъчни 2,5мм2 и АП 16А.
Употребата на 4мм2 за обикновени контакти е стара практика от стопяемите предпазители с цел да се презастраховат при подсилване на бушоните-икономически ненужно при АП.

Правилно е всеки кръг да е с еднакво сечение от начало до край.
По-дебели кабели за главните линии има смисъл само ако разстоянията са големи.
rettere - специалист
PCL82 написа:
Правилно е всеки кръг да е с еднакво сечение от начало до край.
значи на токов кръг с предпазител 40А и три контакта 16А да слагаме навсякъде 2,5кв. :?
PCL82 - майстор
Токов кръг с контакти за 16А не бива да се защитава с повече от 16А АП.
Според правилниците токовите кръгове за битови потребители са за ток до 25А.

Да слагаш 40А АП на контакти това е просто нездравословно.

Даже в някои страни контактите не се защитават с повече от 10А, защото това е максималният продължителен ток за контакта.
gecata82 - специалист
мойто мнение е:
на всеки етаж табло
осветлението с 10 А
контактите с 16-20 А
печката 25 А
бойлера 25 А
ако имаш конвектори пусни си ги на отделни кръгове, вярно повече кабел но е по сигорно, и за тях 16 -20 А
ДТЗ-40А и само на контактите, на осветлението няма смисъл защото ако купиш някои китаиски или турси боклуци ше ти пада постоянно, знам го от опит
pavelari - майстор
gecata82 написа:
ДТЗ-40А и само на контактите, на осветлението няма смисъл защото ако купиш някои китаиски или турси боклуци ше ти пада постоянно, знам го от опит
Качва се някой да смени крушката - ключът е останал на включено, БАу... и го хваща тока... защо изобщо ти е тази защита.. Задавал ли си си въпроса защо осветлението не го слагат след ДТЗ или някой производител иска генерално да избегне някои погрешни, но лоши впечатления за защитите? А с колко жици правиш осветление 2 или 3 /и колко квадтрата/... После ще кажа нещо интересно...
Щото оставам с впечатление, че тези защити много често щракат а масово се търси причина в неподходящи фактори /било то лампи, самата защита/ а никога в майстори или лошо изтеглени кабели /една комплексна, но основополагаща причина/
gecata82 - специалист
pavelari написа:
gecata82 написа:
Качва се някой да смени крушката - ключът е останал на включено, БАу... и го хваща тока... защо изобщо ти е тази защита.. Задавал ли си си въпроса защо осветлението не го слагат след ДТЗ или някой производител иска генерално да избегне някои погрешни, но лоши впечатления за защитите? А с колко жици правиш осветление 2 или 3 /и колко квадтрата/... После ще кажа нещо интересно...
Щото оставам с впечатление, че тези защити много често щракат а масово се търси причина в неподходящи фактори /било то лампи, самата защита/ а никога в майстори или лошо изтеглени кабели /една комплексна, но основополагаща причина/
1. Не се сещам как ще те хване тока при сменяне на крушка( не че е невъзможно) но ако не разбираш от тоци не се хващаш да поправяш.
2. Казвам просто че ако ти е фалшиво осветителното тяло тази ДТЗ пак не ти е нужна защото ще пада постоянно.
3. Осветителната инсталация по закон и наредби се изпълнява с 3-проводнен кабел.
4. Лично аз я правя с 1.5 мм, позволявам си само ключовете сх.1 да пускам с двужилен кабел, но не винаги( в зависимост от изискаванията на собственика).
5. Не мисля че тук е мястото да се заяждаме, аз просто си давам мнението и не задължавам никой да го прави по моя начин.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: