Не се вижда добре дали това е заземителна шина, но предполагам, че е, а заземителния трябва да е свързан там по-принцип, със или без ДТЗ, заради евентуалното отпадане на PEN, и ако той е общ за входа, защитния е добре да е "по-дебел", за да може временно да поеме товара на останалите абонати, когато те нямат отделен заземителен viewtopic.php?f=11&t=61372&start=40#p959991
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333
- майстор
1656 мнения в "Дефектно токова защита"
iliya_i
- майстор
Николов, много добре се вижда, че това е нулева шина (PEN). Вижда се също и, че тя е обща за входа, след което от нея тръгва PEN проводник към всеки апартамент. Та като отпадне тоя общ PEN дето са навързани всичките, колкото и дебела жица да имат до апартаментите се не помага.
nikolov333
- майстор
Общия PEN не отпада току-така, за това колкото по близо до "най-дебелия" PEN ти е свързан защитния и ако има повторно заземяването там, остава само да ти е "дебел" защитния до вас и работата ти е "почти"сигурна..

iliya_i
- майстор
Нулата не отпада почти никога. Примера ти с въздушната инсталация в случая е неприложим. Но и колкото да се презастраховаш, никога не си 100% защитен. Винаги е 99.9999...(броя на 9-ките е различен според коментираното). Просто единственото е по-често да палиш свещи в черквата. 

nikolov333
- майстор
Разбира се, че може да отпадне нулата, ако си "късметлия" и не палиш често свещи, особено при аварии или "ново"строителство, защото PEN 6mm2 с 6-ца за бетон идеално се дупчи..да не говорим, че ако се уцели тръбата в случая, може да отпаднат още няколко други. Та прав си за свещите.. и 16мм2 защитен, може да не издържи... зависи къде е и с какво фи го дупчиш ..

viewtopic.php?f=11&t=61372&start=30#p959755

viewtopic.php?f=11&t=61372&start=30#p959755
nikolov333
- майстор
Чети и коментирай всичко наред, не се дръж само за шината..
Предполагам знеш, какви са разликите между работна нула и защитен.. 
П.П.Мен лично хич не ме събарят разликите в цените на кабелите, особенно при тези къси разстояния, а у нас съм сложил и повторен заземител..

П.П.Мен лично хич не ме събарят разликите в цените на кабелите, особенно при тези къси разстояния, а у нас съм сложил и повторен заземител..
mironcho
- специалист
нед фев 03, 2019 10:13 pmnikolov333 написа: Бе ти наистина си мноо тъп..Баси цирка, някой да те е обиждал, че си го позволяваш? Чети два пъти преди да се палиш и да нареждаш, може и да схванеш написаното ...евентуално![]()
Кво точно може да му стане на тоя 6мм2, в зависимост от това, дали е ПРЕДИ или СЛЕД 40А предпазител..
П.П.Ако професията ти е свързана с електро-техника, съвсем сериозно ти предлагам, да си намериш друга сфера, в която да не ти се налага да мислиш, защото в твоя случай, наредбите са безсилни..![]()
Професоре, електротехниката не ти е и хоби даже, поспри се малко. Не си последна инстанция, още повече след декларацията, че нормативите не те интересуват, а е важно само това което ти мислиш, че е правилно. Последните ти няколко поста показват пълно неразбиране на съотношениета между нормативи/разходи/безопасност, а пак питането до къде да си омажеш заземителната шина с битум е за бисерите

nikolov333
- майстор
Ей тва определено е за бисерите !!!.. Къде продават "неистински и истински поцинковани шини", да си купя, щото истинските не ръждясват.. да уточня, че и колове ще ми трябват, за шината..
Бива да спреш да се излагаш вече, "ама на дали".. 

hidrazin
- майстор
вт фев 12, 2019 7:55 amnikolov333 написа: ...Къде продават "неистински и истински поцинковани шини", да си купя, щото истинските не ръждясват...Неистински поцинковани шини.
Истински поцинковани шини.
Всички поцинковани шини ръждясват. Едните след няколко години, другите след ...30-50... години в зависимост от условията на средата.
Дори истинските шини е необходимо да се намажат/увият на едни малки и определени участъци.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература