Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Не се вижда добре дали това е заземителна шина, но предполагам, че е, а заземителния трябва да е свързан там по-принцип, със или без ДТЗ, заради евентуалното отпадане на PEN, и ако той е общ за входа, защитния е добре да е "по-дебел", за да може временно да поеме товара на останалите абонати, когато те нямат отделен заземителен viewtopic.php?f=11&t=61372&start=40#p959991
iliya_i - майстор
Николов, много добре се вижда, че това е нулева шина (PEN). Вижда се също и, че тя е обща за входа, след което от нея тръгва PEN проводник към всеки апартамент. Та като отпадне тоя общ PEN дето са навързани всичките, колкото и дебела жица да имат до апартаментите се не помага.
nikolov333 - майстор
Общия PEN не отпада току-така, за това колкото по близо до "най-дебелия" PEN ти е свързан защитния и ако има повторно заземяването там, остава само да ти е "дебел" защитния до вас и работата ти е "почти"сигурна.. :-D :partyman:
iliya_i - майстор
Нулата не отпада почти никога. Примера ти с въздушната инсталация в случая е неприложим. Но и колкото да се презастраховаш, никога не си 100% защитен. Винаги е 99.9999...(броя на 9-ките е различен според коментираното). Просто единственото е по-често да палиш свещи в черквата. :)
nikolov333 - майстор
Разбира се, че може да отпадне нулата, ако си "късметлия" и не палиш често свещи, особено при аварии или "ново"строителство, защото PEN 6mm2 с 6-ца за бетон идеално се дупчи..да не говорим, че ако се уцели тръбата в случая, може да отпаднат още няколко други. Та прав си за свещите.. и 16мм2 защитен, може да не издържи... зависи къде е и с какво фи го дупчиш .. :lol: :partyman:
viewtopic.php?f=11&t=61372&start=30#p959755
dpp - специалист
Таз шина е нула - ние както си искаме можем да връзваме кабели, ама онея в енергото следват законовите норми и синия кабел е НУЛА!
Това казах и аз по -горе!
nikolov333 - майстор
Чети и коментирай всичко наред, не се дръж само за шината.. :-D Предполагам знеш, какви са разликите между работна нула и защитен.. :partyman:
П.П.Мен лично хич не ме събарят разликите в цените на кабелите, особенно при тези къси разстояния, а у нас съм сложил и повторен заземител..
mironcho - специалист
нед фев 03, 2019 10:13 pmnikolov333 написа:
Бе ти наистина си мноо тъп.. :shock:
Кво точно може да му стане на тоя 6мм2, в зависимост от това, дали е ПРЕДИ или СЛЕД 40А предпазител.. :axe:

П.П.Ако професията ти е свързана с електро-техника, съвсем сериозно ти предлагам, да си намериш друга сфера, в която да не ти се налага да мислиш, защото в твоя случай, наредбите са безсилни.. :idea:
Баси цирка, някой да те е обиждал, че си го позволяваш? Чети два пъти преди да се палиш и да нареждаш, може и да схванеш написаното ...евентуално
Професоре, електротехниката не ти е и хоби даже, поспри се малко. Не си последна инстанция, още повече след декларацията, че нормативите не те интересуват, а е важно само това което ти мислиш, че е правилно. Последните ти няколко поста показват пълно неразбиране на съотношениета между нормативи/разходи/безопасност, а пак питането до къде да си омажеш заземителната шина с битум е за бисерите :axe: . Като те бият парите през пръстите що не си купи истински поцинкована шина, която няма нужда от мазане? или не го пишеше във форума...
nikolov333 - майстор
Ей тва определено е за бисерите !!!.. Къде продават "неистински и истински поцинковани шини", да си купя, щото истинските не ръждясват.. да уточня, че и колове ще ми трябват, за шината.. :-D :lol: :lol: Бива да спреш да се излагаш вече, "ама на дали".. :rock:
hidrazin - майстор
вт фев 12, 2019 7:55 amnikolov333 написа:
...Къде продават "неистински и истински поцинковани шини", да си купя, щото истинските не ръждясват...
Неистински поцинковани шини.
Истински поцинковани шини.
Всички поцинковани шини ръждясват. Едните след няколко години, другите след ...30-50... години в зависимост от условията на средата.
Дори истинските шини е необходимо да се намажат/увият на едни малки и определени участъци.
:partyman:

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: