Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Щом и истинските ръждясват, не ги ща.. Ще турям неръждавейка, като изгният "фалшивите".. :-D :partyman:
hidrazin - майстор
Направо слагай такава шина.
Така ще си спестиш мъките.
:partyman:
nikolov333 - майстор
Е да ама тия, ако ги надушат и ще ги отмъкнат мангалите, та трябва да им ударя една ръждива боя, на видимата част.. :lol: :lol:
tsv_vatev - напреднал
вт фев 05, 2019 6:23 pmdpp написа:
вт фев 05, 2019 3:15 pmnikolov333 написа:
Драмата със заземителния проводник е, че при отпадане PEN-а до таблото ти, при системата TN-C-S ДТЗ-то ти става убиец, а при въздушно захранване, ако се скъса някъде между стълбовете до вас, на вашия добросъвестно добавен защитен, със собствено повторно заземяване"увисват"консуматорите на цялата махала.. :idea:
Обясни как точно като си развия ДТЗ с в таблото на апартамента при двупроводно захранване на таблото, ще имам поблем с нея - нагледно моля?
Дали има или няма заземителен от твоето до централното е все тая/ не точно но не е драма/....обратното, ако някой вземе , че го развие долу в таблото PE от енергото като сменят шини и т.н..виж ще стане интересно/ говоря за текущия случай когато само един апартамент самостоятелно се заземи в таблото/...99% от старото строителство а и в частност новото нямат трети проводник от централното табло до това в апартамента, сега вече в най -новите са с три , да.
...И да вметна нещо!
Понеже говорим за старо строителство , в повечето случай нулата е общо въже и със вземоскоба всеки на етажа си взима нула към апартамента. Фазовия е до таблото за всеки. Тази комбинация в старите апартаменти дава достатъчно много проблеми с висящи нули и проблеми с отечки. Не се прерпоръчва въобще да се използва ДТЗ при такава ситуация. Затова казвах по горе, че е добре да си сложи поне два читави проводника 10/16мм2 до централното табло , ако има възможност и трети е по добре разбира се, но явно няма в текущата ситуация...
Здравейте,
Нещо се обърках-хем пише че няма значение има или няма заземителен кабел, хем ако има възможност е добре?
Какво ще стане ако само нашето апартаментно табло се свърже със заземителен кабел с електромерното?
Трябваше да уточня:Апартаментът е старо строителство, 50м2, в блок на 3 етажа с общо 12 апартамента.
Главни консуматори: бойлер, печка и 1 климатик /по спесификация-1.02кW консумация при отопление /.
Досега не сме имали да изключат предпазители в апарт. табло.
Но явно е добре да сменя захранващите кабели с 10мм2.
nikolov333 - майстор
За този пост а и за няколко други, мисля че няма смисъл да се четат, камо ли да се коментират, но лошото е, че има и такива объркващи мнения. За съжаление по форумите е така.. В заключение, ще обобщя.. Задължително си пусни трети защитен проводник до РЕN шината в главното табло, ако имаш такава възможност със сечение равно или поне един размер по-голямо от захранващите до апартамента ти. Смяната на захранващите ти кабели ако живееш на първи етаж и си с предпазител 40А в електромерното или у вас реално няма никакъв смисъл, но и не пречи, макар че аз не виждам причина да се прави в случая. ДТЗ може да се монтира и на двужилните кръгове с контакти, макар че не е правилно според прочутата наредба.. :wink: :-D
valentino76bs - майстор
пет фев 15, 2019 12:36 amnikolov333 написа:
За този пост а и за няколко други, мисля че няма смисъл да се четат, камо ли да се коментират, но лошото е, че има и такива объркващи мнения. За съжаление по форумите е така.. В заключение, ще обобщя.. Задължително си пусни трети защитен проводник до РЕN шината в главното табло, ако имаш такава възможност със сечение равно или поне един размер по-голямо от захранващите до апартамента ти. Смяната на захранващите ти кабели ако живееш на първи етаж и си с предпазител 40А в електромерното или у вас реално няма никакъв смисъл, но и не пречи, макар че аз не виждам причина да се прави в случая. ДТЗ може да се монтира и на двужилните кръгове с контакти, макар че не е правилно според прочутата наредба.. :wink: :-D
Може ама не може!Колко пъти да се казва ,че нулата е забранено да се комутира когато няма ПЕ проводник!
nikolov333 - майстор
Така де, за това съм писал, че може, но не е правилно.. :-D

Ще постна тука два клипа за системите на заземяване на руски, за който ги разбере, понеже не намирам точната тема, а се отнасят към приложението на ДТЗ.

В първия клип обясняват плюсовете и минусите на популярните системи TN-C-S и ТТ, а във втория са дадени нагледни примери, какво точно се случва при аварии и при двете..

stef789 - помощник
При двупроводна инсталация при този начин на свързване ще работи ли дефектнотоковата защита?

Изображение
stef789 - помощник
нед фев 17, 2019 6:18 pmhidrazin написа:
Да.
:partyman:
В този случай има и зануляване нали? тоест при евентуална повреда в дефектнотоковата, при директо офазяване на корпуса на бойлера следва късо и бушона ще изключи

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: