• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
slavkovrr написа:
Тая жица дето не свети (както ти и казваш), а аз и казвам нула ( 0 ), първо съм я вързал към крачето и после продължава към клемата за нулата! Дали има някакво значение? Мисля си дали не е там проблема?
А може и някой друг да даде мнение :?
Точно така се прави правилно-не обратно първо на щифта и после на защитните пластини. Защитната роля е с приоритет пред работната.

Най-добре е ако има място в конзолата с клема, която има три отделни отвора или чрез запояване да разделиш нулата от инсталацията на два отделни проводника. Ако контактът позволява можеш да заголиш нулата от инсталацията повече и без да я прекъсваш да я свържеш през двете клеми.

Възможно е при включени уреди фазомерът да свети леко, но щом усещаш тръпки нулата не е в ред. Измери с мултицет при включен уред колко е напрежението между уреда и чешмата, парното или нещо друго, добре заземено.
slavkovrr - напреднал
Eй браво, толково отговори за толкова кратко време! :roll:

[b]Точно така се прави правилно-не обратно първо на щифта и после на защитните пластини. Защитната роля е с приоритет пред работната.[/b]

Ами точно така съм го направил:заголих кабела на едно място свързах го към тези пластини (крачетата за заземяванета) и после кабела продължава до края, които е захванат към точкана за нулата! ( маже да го обяснявам глупаво , но не ми се сърдете!!! :cry: )
На този контакт имам включени: Фурна за вграждане, керамични котлони (плот), абсорбатор (аспиратор),които е с фабричен щепсел без заземяване и тостер които с щепсел заземяване!
И на тостера където му е ужулена боята едвам , едвам долавям на фзомера лека светлинка, а на допир не се усеща!
PCL82 - майстор
Недопустимо е да имаш включени изброените уреди към един контакт. Ще го запалиш, печките и фурните не се свързват към контакт, а с трърда връзка, освен ако не са преносими. Претоварваш инсталацията, която не е предвидена за всички тези уреди.

Кажи колко ампера е предпазителят на този кръг, фабричен ли е, или е правен с жици, колко е сечението на кабела до контакта.
Въздушно захранване или кабел стига да сградта? Колко е стара инсталацията? Да направиш измерването, което казах по-горе.

Едва след всичко това може да се даде точна диагноза. До тогава се въздържай да включваш големи мощности, защото е опасно.
slavkovrr - напреднал
Става въпрос за блок!Това е в кухнята , където са предвидили специален кабел, където наистина трябва да е твърда връзката ,но ще трябва да свържеш един уред само!! Значи предпазителя за кухнята е автоматичен-25А, кабела до тази кутия е 2,5 кадрата (не твърдя със сигурност,щото не съм го мерил), но си е дебел и трудно се огъва!
Та от тази кутия си хванах (твърда връзка)за моя контакт. :lol:
Това е черна кутия за разклонител, която е като външен контакт (сигурно съм много зле с обясненията, ама като не мога да кача снимките :x ).Ние си спомням колко и даваха да издържа, но знам че беше достатъчно!
Така че тук мисля че няма проблем!
slavkovrr - напреднал
Нагледно:

Прикачен файл

m_DSC06126.jpg
m_DSC06126.jpg (17.74 KиБ) Видяна 5092 пъти

Прикачен файл

m_DSC06127.jpg
m_DSC06127.jpg (19.3 KиБ) Видяна 5092 пъти

Прикачен файл

m_DSC06129.jpg
m_DSC06129.jpg (21.05 KиБ) Видяна 5092 пъти

Прикачен файл

m_DSC06130.jpg
m_DSC06130.jpg (31.08 KиБ) Видяна 5092 пъти
lubomirlz - специалист
Така като го гледам кабела е не повече от 2,5 кв.мм така че послушай колегите и не пускай всичко на веднъж
mirk - майстор
Ако искаш да нямаш проблеми разкарай този менте контакт тип разклонител и си направи няколко отделни контакта дори и външни както си трябва. Случайно да си забелязвал какво пише на разклонителя, на черните български с 3 гнезда 16А а на някои пластмасови вносни с повече от три гнезда даже са написали 10А. И това да не го разбереш като дявола :lol: на всяко гнездо по толкова, това е общия ток който може да се консумира от цялата група. Тия разклонители са да си включваш компютъра а не за кухненски печки.
PCL82 - майстор
Това краче за закрепване на контакт с бодилите ти ли го сложи на зазелителната клема? Подобрен детайл е хубаво нещо, но не така изпълнено. От снимката се вижда, че връзката не е качествена.
Добре, че кабелът е цял иначе не ми се мисли...

Разкарай този двупроводен кабел и си вземи 3х2,5мм2 СВТ от кутията на стената до всеки контакт по отделно. Прехода от двужилния към трижилния кабел направи с WAGO клеми. При този преход не трянва да има грешки защото от това зависи живота и здравето ви (както и при двупроводно изпълнение)! Работната и защитната нула трябва да са сързани електрически, но по никой начин под обща механична връзка, а под две отделни (за всеки проводник отделен отвор в клемата).

Ако кабелът от стената се окаже, че е 4мм2 можеш да го товариш със 5500Вт (25А) продължително и малко над това за кратко (по-малко от час). Ако обаче кабелът от стената е 2,5мм2 трябва да смениш предпазителя с 20А и да се ограничиш до 4400Вт продължително и около 5000Вт за кратко.
slavkovrr - напреднал
Да крачето аз го приспособих, тъи като кабела е дебел и нямаше как да мине под винчето!! [color=red][/color][color=red]Мисля, че може би там е проблема!
Сега, доколкото си спомням на контакта пишеше 16А :? Че ще издържи контакта , ще издържи ,Защото: Дълги години ползвах такъв, но с три гнезда, печката бише друга(за котлини и фурната един кабал),сега са с отделни, защото са за вграждане.И откакто го смених, имам този проблем!
Ако можете ми предложете друг вид контакт, но да е с 4 гнезда. За отделни е много кофти мястото, а и с този дебел кабел, дето едвам сме го скрили в сената!!
[color=green]Сигурно вече ви отекчих с мойта тема [/color]:roll:
Къде може да е проблема???Това се пита??
А че имам кофти изпълнение , е ясно, ама е почти най-доброто за случая :lol:
Поздрави на всички.
slavkovrr - напреднал
АА,забравих:предпазителя е 25А , но за цялата кухня и помещение за пералня!Този кабел е от кутия за по-голями консуматори, но дали е 2,5 кв не съм напълно сигурен!
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "За нулевия проводник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: