• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
нед мар 02, 2025 8:05 ami.i.ivanov написа:
Много полезно , и в други теми забелязвам че форума е станал не за помагане а за поучаване. То всичко е писано някога , някъде , книги учебници , та в този ред на мисли за какво са такива форуми ?
Защо такъв извод?! На база какво?
вт фев 25, 2025 12:55 pmi.i.ivanov написа:
...
И преди да кажете , да звънях на няколок ел техницци и никой не ми даде отговор и казват ще го мислим , демек май не са наясно с нещата и затова искам аз да си ги изясня и като разбера какво и как трябва да стане , или ще продължа да търся кой да го свърже или вземам един малук и с разклонител , все е нещо.
Добре е първо да си изясниш, на кого колко му е ясно;
- на техниците, които поне някакъв курс са завършили, ако не са учили специално електротехника.
- на теб, който след няколко кофи информация, ще ти се изясни за няколко дни четене.

Темата е пред теб, дори няма нужда да търсиш.
Вместо да мрънкаш, можеш за започнеш с четенето от стр.1.
Същото е, като да започнеш от тук натам. Всъщност, почти същото, понеже търпението на няколкото които разбират се е изчерпало донякъде.
i.i.ivanov - напреднал
Повярвайте ми , изчетох тази тема, а и не само. Както казах звъннах и на няколко ел техника , единия да трябва кабела да е от таблото към генератора , другия: не е нужно от таблото а може и преди него от централния кабел който захранва обекта , третия: айде ще помисля и ще се чуем, четвъртия: този 34А ток на генератора е много малко , ама за какво малко ?! И затова реших да прочета и го направих и то доста. Накрая реших да попитам за да получа конкретен отговор.
Ал_ - специалист
За кабели съм почти сигурен, че съм срещал на много места таблици за допустимо натоварване. А “почти” - щото тия работи гледам да ги избягвам :-D
За автоматиката някъде по-назад Хидразин дава добро предложение. И аз се бях засилил за автоматика, защото съм и голям фен, но после се замислих колко пъти за година е спирал токът за по-дълго време, и нужен ли ми е генераторът за по-честите и кратки 5-10 минутни спирания :? Отделно от това, с автоматичен старт се оказаха само бензинови и дизелови, а от гледна точка на удобство - поне на мен ми е по-добре с газови бутилки
И понеже, ако сам умувам, накрая винаги се оказва, че просто си стоя, почнах малко отзад напред :-D
Прикачен файл:
IMG_0841.jpeg

Първоначално се бях засилил на 8-10 кв, после реших да взема малък, и ако се наложи - още един :-D пък и им дават препоръчително време за работа не повече от 6 часа, ако са два - и паралелно могат да работят, и на смени :-D пък ако след време ми потрябват по-големи, поне ще имам някакви наблюдения, и ще ми е по-ясно. Пък връзването - по-нататък.
Не че ти помогнах с нещо, ама в тази материя предпочитам само да чета, и то ако е крайно наложително :-D изпълненията предпочитам друг да ги прави, при все diy насочеността на форума като цяло
i.i.ivanov - напреднал
Мерси , то и моята идея е само да разбера какво точно и как трябва да се направи за да знам какво да купя и е сигурно че някой друг ще го връзва , това не е контакт все пак. И ам гогледах този модел дето си взел и си мислих и за него , но четох че зимата газта като замръзне не пали. А за автоматиката , да прав си за тока , но не искам да опъвам разклонители за интернет , газово котле , гаражна врата и т.н. а и то всичко е на различни етажи , та затова ако това ако може без много къртене , разцепване на изолации , и т.н. да го автоматизирам ще е супер.
Ал_ - специалист
Едва ли автоматиката определя начина на ползване на ток от генератора. Що се отнася до другите въпроси - точно над първото ти мнение в темата има интересна картинка, отделно са разглеждани и по-назад в темата. Прави са Трифон и Валентино - информацията я има тук. И аз предпочитам да чета, но същевременно и да питам, обаче го има и филма да им е втръснало да повтарят едно и също нещо. :partyman: Тия дни беше засегната темата за генераторите и в друга тема - инсталация на селска къща, или нещо от сорта.
pipilica - майстор
Я да се включа с един въпрос по темата.
Някой има ли представа колко газ харчи генератор 8kW да речем на 50% натоварване, нещо не можах да намеря в нета подобни данни, само за бензин и дизел има данни.
Николов Н. - специалист
0,8 - 1,2 Кг/час LPG В зависимост от модела.
ivanovbg - майстор
Ако е с водно охлаждане може да се включи в отоплението и да стане доста по икономичен тока. Може и да се направи като няма натоварване да пуска един нагревател и да се ползва хем за отопление хем за ток. В края на краищата при добро планиране може да се откажеш от енергото зимата.
hidrazin - майстор
нед мар 02, 2025 8:08 pmpipilica написа:
Някой има ли представа колко газ харчи генератор 8kW да речем на 50% натоварване, нещо не можах да намеря в нета подобни данни...
Има бре. Ей това като първи резултати за 10kW генератор.
The Pramac GA10000 is a very powerful backup generator. It has 10kVA backup power for up to 4 days in emergency situations, and you can choose between running on Liquid Propane (LP) or Natural Gas (NG). It has low fuel consumption with just 3.51 (m3/h) NG and 4.79 (kg/h) LPG @ 50% load!
:partyman:
ivanovbg - майстор
нед мар 02, 2025 9:28 pmhidrazin написа:
нед мар 02, 2025 8:08 pmpipilica написа:
Някой има ли представа колко газ харчи генератор 8kW да речем на 50% натоварване, нещо не можах да намеря в нета подобни данни...
Има бре. Ей това като първи резултати за 10kW генератор.
The Pramac GA10000 is a very powerful backup generator. It has 10kVA backup power for up to 4 days in emergency situations, and you can choose between running on Liquid Propane (LP) or Natural Gas (NG). It has low fuel consumption with just 3.51 (m3/h) NG and 4.79 (kg/h) LPG @ 50% load!
:partyman:
Някаква печатна грешка ще е. Колата ми харчи 5кила на час при 140 на магистралата, а поне тогава е с 40-50 киловата.

Иначе сметнато при 30% КПД на двигателя 70% се отдават в топлина така че като работи на 3 киловата натоварване ще топли с 6. За 3 киловата едва ли е над литър и половина газ на час като разход

Ето един https://www.vitolux.com/details.php?prodID=20900 казват, че на пълна мощност харчи 2,7 литра бензин- на газ най много с литър отгоре като при колите.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: