• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pipilica - майстор
Я снимай ключовете да ги видим, и пробвай с фазомера дали свети на кабелите за ключа
при отвита крушка.
lacezarasia написа:
щом имаш фаза и при изгасено и при пуснато захранване май не си изключил диодите (глимките) както трябва.
п.п. да не си с димери?
Ми ако тия дето са правили ел.инсталацията са пуснали директно фаза на фасонката а нулата
минава през ключа а?
men79 - специалист
Преди малко пробвах и видях, че при отвита крушка кабелите на ключа не светят . А при махнат ключ енергоспестяващата лампа продължава да си пресвятка.........
pipilica - майстор
Явно ти трябва електротехник да ти оправи инсталацията, не знам ти дали ще се справиш
с помощ от публиката.
men79 - специалист
Добре, а много ли са зле нещата ... в смисъл опасно ли е така като са го направили, все пак ги ползвам......
pipilica - майстор
Ми принципно не е опасно, може и така да остане но ще се наложи да намериш енергоспестяващи лампи дето не мъждукат или да си туриш обикновенни лампи.
DMN - майстор
Така като чета, излиза, че ключа е свързан на нулата, а трябва да е обратното - фазата трябва да се прекъсва от него. Опасно става, ако сменяш крушка или правиш нещо по фасунгата горе. Винаги трябва да имаш едно на ум, че там има фаза, която може да те тресне, ако пипнеш някоя метална част по фасунгата.
cybersas - специалист
DMN написа:
Така като чета, излиза, че ключа е свързан на нулата, а трябва да е обратното - фазата трябва да се прекъсва от него. Опасно става, ако сменяш крушка или правиш нещо по фасунгата горе. Винаги трябва да имаш едно на ум, че там има фаза, която може да те тресне, ако пипнеш някоя метална част по фасунгата.
Поради което всеки пъзльо като мене - цъка бушона докат "работи" по фасунгата горе. Ич не ми се рискува ключа какво прекъсвал. Който не се е срещал с тока - той е смел :drinkers:

Между другото, аз имам също огромен проблем с тези крушки на стълбището, защото така ми е направено осветлението, че минава през модул за управление, който си е с вграден димер. Явно за да "пази" старите крушки и като запалиш/гасиш дава плавно напрежение до максимума. Ефекта за 3 площадки на стълбите - всяка ламБа пали га иска или не пали. Ако тотото е мн зле - не светва нищо. Ако удариш шестица - светват и трите. Отделно, димирането не работи - на 70% брайт започват едни светлинни ефекти като от дискотека.

Та си върнах старите 60вата с нажежаема жичка - обаче ако верно спрат да ги произвеждат - не знам - лед ленти ли ще слагам - идея нямам.
DMN - майстор
cybersas написа:
Поради което всеки пъзльо като мене - цъка бушона докат "работи" по фасунгата горе. Ич не ми се рискува ключа какво прекъсвал. Който не се е срещал с тока - той е смел :drinkers:
Ахам, така е най-сигурно. И аз гледам да се убедя по няколко пъти, че няма да уцеля фазата с гола ръка, пък било то и при изключен бушон :weedman: Ама има хора, които не са имали близки срещи с тока и не са правили "здрасти" с него и мислят, че щом "цъкнат" ключа и лампата изгасне, там повече ток няма. Е, понякога има една изплъзнала се фазичка.
men79 - специалист
Добре , а това може ли да се оправи ако разменя кабелите , които се свързват с контакта или е по-сложно ?
DMN написа:
DMN - майстор
Ако под "контакта" имаш предвид ключа(прекъсвача), който гаси и светва лампата, и да размениш местата на кабелите в него, разлика няма да има. Кабелите са разменени най-вероятно в някоя разклонителна кутия в стените или в кутията над ключа, ако има такава. Или от самото табло с бушоните, както казва и cybersas.
Последна промяна от DMN на ср яну 11, 2012 12:36 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

Тема "Компактни луминесцентни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: