• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Ауу темата станала страховита :) Малко челен опит за феновете на гофрета http://www.bgremonti.com/forum/viewtopi ... &sk=t&sd=a

Днес изпробвах метода от линка, перфектно работи. Малко парчалче вързано за корда 0.4мм премина през 15м гофра ф21 с 8 завоя на 90гр. през които сондата за изтегляне не можа да мине. С кордата си изтеглих сондата и после 5жила ПВ А2 4кв. :)

Поздрави за колегата от другия форум за идеята, не ми се мисли ако трябваше да къртя по трасето.
thinkpad - майстор
kam34 написа:
Малко челен опит за феновете на гофрета...
Пуу, еретици! Стига с тези гофрета брее! :axe:
hidrazin - майстор
:) Преди години съм го правил с дунапренена топка и компресор. Сега добрите гофрета ги продават с фабрично сложена корда в тях. Иначе браво на пича от другия форум. :-D

:partyman:
8180 - майстор
Тя темата лъкатуши доста, но последното е доста близко.
Мисля си, че от нашия Форум някъде ми беше известен този полезен "номер" (може да греша, но и авторът - $4ЕN май беше при нас преди време).
Както и да е - преди 10 дни при мен не сработи по странични причини. Сменяхме инсталация в бергманови тръби (някъде от 1930г.). Всичко изтеглихме с оставен по един от старите рекордомани.
Баш на последния участък се скъса връзката при супер яко теглене.
Оказа се, че тръбата е наранена и в последствие е влязъл гипс в отвора.
Прахосмукачката (битова) успя да дръпне през отворите за два рекордомана 2,5мм, но само до там.
Как се справихме?
Набутахме парче проводник и подадохме фаза. После с един детектор на Бош проследихме фазата. Не очаквах, че ще покаже уверено на 2см. и през металната броня на тръбата, ама стана. Разкъртихме само ок. 4-5см. за да освободим запушването.
Тани - модератор
thinkpad написа:
kam34 написа:
Малко челен опит за феновете на гофрета...
Пуу, еретици! Стига с тези гофрета брее! :axe:
Ето защо:

thinkpad написа:
Хубаво си правиш картинки на всичко, но различно от стандартното не обичам да ползвам, за да не гадае този след мен кое как е.

...

Разклонителната кутия опростява свързването.
Работя с ПВВ-МБ1, който не е изтеглен в тръби и оставянето на аванси е критично за експлоатацията на инсталацията, защото ако нещо стане и има нагоряла връзка не може просто да се издърпа и да се постави нов.
...
Основната причина да се ползват разклонителни кутии е по-лесен монтаж впоследствие
thinkpad написа:
Работи както искаш. После ако ти се наложи нещо да демонтираш тая паяжина от кабели ще я намериш леко неудобна.
И следва едно много интересно мнение, според което, всички трябва да мислим за тебе, ако ремонтираш след нас, но ти правиш всичко като за последно и каквото си направил - това е! Всичко след тебе е замазано и запоено и нищо не може да се мърда повече! Е това ако не е двоен стандарт :lol:
thinkpad написа:
Тани написа:
...
...
Неудобството от намирането на материали може да е оправдание, но честно казано е факт. Ако ти се дава зор да завършиш обекта, а нямаш материали, не можеш да ги чакаш да ти пристигат от някой онлайн магазин. А и трябва да помислиш за този, който ще ремонтира нещо след теб, ако се наложи.
Усукването на кабела има логика да е на кантар с клемите, контактната повърхност е по-голяма от тези на клемите. Със спояване пък се увеличава още повече и не се допуска разхлабването на връзката и окислението, така че след 3години крушките ти и микровълновата ти да присвяткат като семафор.
...

Гледам да правя нещата така, че да не се наложи да ги преправям докато съм жив, освен ако някой не реши да пуска 10kW бойлер на токовият кръг, като напъха тел във витловият бушон, което си е негова глупост и чист саботаж.
Проблема ти е, че не можеш да ни разбереш, защото ние мислим от днес какво ще стане утре , а ти мислиш за утре, но вдруги ден! Тогава нещото вече е станало и ти се бориш с последствията:
thinkpad написа:
Предпочитам отделни кръгове за осветление и контакти, но от техника който навремето е правил инсталацията е останало наследство едно мазало... 3 предпазителя, а излиза че контакти и осветление са свързани на един и същи кръг и т.н и т.н. Инсталацията е за подмяна, но ще стане когато има левчета и възможност за къртене, защото все пак се живее в жилището.
...

А между другото - осветлението рядко се променя или добавя след като се изгради инсталацията. Това не е проблем особен.
drastar написа:
Когато се говори за електричество изобщо не за направи сам и както ти дойде........
...
Иначе може да се смесват контакти и осветление в един кръг, но не е адекватно това да се прави за повече от едно помещение, поради изискването за 16А предпазител. Този предпазител теоретично да почнем да го делим на много контакти означава претоварване на електрическата инсталация при включване на две банални неща като две духалки. А и общо взето при финансова възможност е добре да се отделят кръговете.
Хайде да помислим, какво че си помисли техника след мене и техника след тебе при последващ ремонт след години?!

Както писах в началото на темата:

Тани написа:
Кики написа:

Аз не виждам нищо странно :wink: Контактите в една стая в къщи:

1. Компютър
...
20. Вентилаторна печка
Има и още няколко резервни.
...
В момента си правя основен ремонт на къщата и просто временно съм сменил старите кабели докато трае ремонта. Ползвах старите гофрета и разклонителни кутии. За това контактите на стените са само 7 (двойните контакти ги броя за 2), а всичко останало е свързано на разклонители и цялата стая е само на 5 кръга, но с ремонта това ще се промени. Няма да има разклонители, а по 4-5-6 контакта в обща рамка и от всяка такава група контакти/ключове, ще ходи поне едно гофре до таблото на отделен предпазител, без никакви разклинителни кутии по пътя . Когато подновявам ел. инсталации, това си ми е практика. bulhomes2 Видя само едно табло на един обект и каза, че в цялата къща няма толкова предпазители. А на тази къща съм монтирал 5 табла! Ключът за пестене на кабел, когато не се монтират разклонителни кутии е именно монтирането на повече табла. Безсмислено е да се прекарват N на брой кабели за многото кръгове от кухнята до където е таблото. Много по-удобно и евтино излиза да се прекара само един кабел с необходимото сечение и да се направи отделно табло за кухнята.
Както виждаш, първото нещо като купих къщата беше да си сменя кабелите на инсталацията, защото бяха от онези насмолените и имаше общо 2 предпазителя с вложки , като за мой ужас, единия беше на НУЛАТА!!! Понеже майстора преди 50 години е бил пекан, прекарах десетина кръга само по неговите тръби без да къртя! само на места , прекарах няколко гофрета над тавана и изкъртих десетина сантиметра от тавана до разклонителната кутия за новото гофре. Ако някой беше помислил за тебе преди години, и ти можеше да си преправиш инсталацията по свой вкус, без да къртиш и да го направиш стая по стая според възможностите!
Тани - модератор
jekasus написа:
thinkpad написа:
Не знам какъв им е проблемът с мостовият кабел.
Проблема е, че спорихте "мазилкаджията" и "картонджията" :-D

Онези снимки на контактите на кухнята са на гофре в ... каменен зид !!! :axe: Е*а ми се м**** , но го направих с гофре и не съжалявам! После (след два месеца) се наложи през него да мине и кръга за бойлера! Решиха че искали ключ отвън, за да го спирали докато се къпят! Принципа си е принцип, и няма значение дали е мазилка или картон!
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
Тани, не смей да ме сравняваш с предния "майстор на инсталацията". Да ти опиша ли положението?
- Голи неизолирани спайки стърчащи от разклонителни кутии
- Никакво спазване на цветовият стандарт няма - кафяво и синьо са връзвани както падне
- Има табло с 3 предпазителя и който и предпазител да изключиш - спира тока навсякъде.
- Единият витлов предпазител от 16 А като го погледнах - беше с напъхана 2 квадрата жица!!!
- Местели са електромера и от старото до новото положение е пуснат кабел четворка, като този се разклонява към 5 помещения със спайки една върху друга в една и съща разпределителна кутия, стърчащи и отново без никаква изолация.
- Хлабава фаза/спайка с няколко хлабави витки/ на входа откъм кабела идващ от енергоразпределителното дружество, преди той да отиде в електромера. Трябваше да поправям това под напрежение, защото не мога да отида в трафото и да дръпна шалтера.
- Тотална плетеница от кабели като проследяването им ще отнеме сигурно седмица занимавка
-----
Извод - На мен не ми преди ПВВ-МБ1, монтиран под мазилката. Принципно не бих го махнал. Но поради безумието при изпълнение на инсталацията или последващите й модификации направо предпочитам да извадя всички кабели и да започна от нулата.
-----
ПВВ-МБ1 просто не се полага в гофре и не виждам какво се коментира по въпроса. Изпълнява ли се с този кабел, гофрето е опция, която е изключена. А и този кабел се използва именно за да не се полагат гофрета и предвид евтиният кабел крайната цена на инсталацията е ниска. Проблемът с възможността от нагаряне се решава като в разпределителните кутии се остави възможно по-голям аванс от кабел.
-----
Аз работя така, че след мен да не се налага да се ремонтира някога. И все пак, оставям аванс на кабел. Когато работя с ПВВ-МБ1 в мазилка, друго не мога да направя, освен да оставя аванс. В разпределителната кутия гледам прилежно да си подреждам кабелите спрямо потенциала им, за да е по-лесна последваща проверка и дори добавяне на разклонение. Споеното може да се разпоява, а при желание просто мога да не споявам въобще.
-----
Към токов кръг за контакти може да се подключи осветление. Казахме го вече няколко пъти, че осветлението не може да претовари кабела, понеже е под 1А тотал. За избягване на претоварването на някой от контактите се поставя предпазител 16А. В картинката ми имам допустимо изпълнение, което се защитава с предпазител и имам друг токов кръг с предпазител, като двата се свързват в таблото към магистралният кабел, който отново е защитен с предпазител.
Поради естеството на конкретното изпълнение и необходимостта да се прекарват три паралелни дълги кабела до таблото, което оскъпява изработката при факта, че осветлението представлява 1 фасунга с крушка просто бе взето решението да се присъедини към кръга за осветление като пренебрежим консуматор, поради нецелесъобразността от страна на разходи на друг тип изпълнение. Когато се гледа да се мине с възможно по-минимални разходи и при допустимост на свързването на токов кръг за осветление към такъв за контакти се избира подходът, който удовлетворява тези критерии. Който е склонен да даде неограничено количество средства за материали и работа, ще му сложа по един предпазител на контакт и един предпазител за всяка крушка, ако пожелае.
----
Няма двоен стандарт, просто ПВВ-МБ1 е евтин кабел, работата с който обаче е свързана с определени особености като невъзможност за полагане в гофрирани тръби. Все пак обаче не правя плетеници, а подреждам кабелите прилежно в кутията. Моите кабели ще са по-лесни за проследяване от твоята плетеница от 8-10 кабела, т.е 16-20 проводника.
----
Абсурдно е създаването на специални кръгове тип "вентилаторна печка" и "компютър". Това не са стационарни консуматори и по всяко време може да се преместят или да се наложи да се преместват. Освен усилен контакт в кухнята, всички останали контакти е безсмислено да се правят по друга методика, освен общо предназначение, свързани и защитени по такъв начин, че да може да се пусне и вентилаторна печка и компютър.
----
Сам казваш, че не ти било естетично във всяка стая да имало табло и си бил претенциозен, а после ми твърдиш как схемата се пестене на кабели била да слагаш хиляда табла и предпазители. Противоречиш си серионо. Защото когато аз казах за диференцирани табла във всяко помещение, ти беше човекът който твърдеше, че майстор понечил да прави това ще го изхвърлиш.
----
Ако майсторът преди мен е мислил за мен, да беше спазвал стандартите. Това, че е положен ПВВ-МБ1 е от чисто финансови съображения.
Тани - модератор
Приятелю, като ти чета писàнията, просто говорим на различни езици! Темата е създадена, за да споделим нови идеи, с които да издигнем правенето на инсталация на едно ПО-ВИСОКО НИВО! Говорим за сигурност, за гъвкавост, за естетика - все неща от които клиента би имал полза, докато ти пренебрегваш всичко това и говориш за по-лесно изпълнение и по-евтини материали. Това не е мислене за клиента, а за себе си!

От където и да погледнеш, моя майстор преди 50 години е бил по-далновиден от тебе. Да изкопаеш тръбите му и да сложиш на тяхно място мостовак, като запазиш местата на разклонителните кутии лично за мен е крачка НАЗАД в изпълнението на ел. инсталации! Това беше обобщеното ми мнение. Нека сега минем на конкретиката:
thinkpad написа:
Няма двоен стандарт, просто ПВВ-МБ1 е евтин кабел, работата с който обаче е свързана с определени особености като невъзможност за полагане в гофрирани тръби. Все пак обаче не правя плетеници, а подреждам кабелите прилежно в кутията. Моите кабели ще са по-лесни за проследяване от твоята плетеница от 8-10 кабела, т.е 16-20 проводника.
Нима се опитваш да ми кажеш, че можеш с един поглед да кажеш кой кабел( спайка) какъв е (фаза , нула или земя) само като погледнеш всички спайки до които стига бялата изолация на мостовака и са изолирани с тиксо?Да не говорим пък, как ще разбереш кой кабел къде отива! Ти наистина ще имаш ясновидски способности!Повечето грешки, които съм поправял в нови инсталации са именно БЪРКАНЕТО НА ЦВЕТОВЕТЕ при свързване на мостови кабели! Грешка, която няма как да допусна, защото веднага ще ми се набие в ПЕРИФЕРНОТО зрение дори, ако забия някой жълтозелен кабел във фазовата клема! Ако съм разглобил един контакт и се чудя кой от осемте кабела в клемата е неговия, просто ще размърдам кабела му и ще видя кой кабел се движи в разклонителната кутия , за да го преместя само него на съседната клема в друг токов кръг, без да се налага да пипам НИТО ЕДИН ДРУГ КАБЕЛ! А ако трябва ти да направиш това с зазиданите ти кабели? Първо ще трябва да развиеш тиксото на всички спайки, за да си намериш дори цвета на кабелите, разпояване, развиването на всички кабели от спайката, след това ще падне едно лудо прозвъняване кой кабел точно трябва да преместиш. Разпояване, развиване на всички кабели и на другата спайка, нататък не ми се мисли как се правят нови спайки с този калайдисан кабел. Не ми се мисли и за механичните качества на кабела и дали в основата на спайката кабела е останал със същото сечение. Явно от там ти идват притесненията за палене на кабели!
thinkpad написа:
Аз работя така, че след мен да не се налага да се ремонтира някога. И все пак, оставям аванс на кабел. Когато работя с ПВВ-МБ1 в мазилка, друго не мога да направя, освен да оставя аванс. В разпределителната кутия гледам прилежно да си подреждам кабелите спрямо потенциала им, за да е по-лесна последваща проверка и дори добавяне на разклонение. Споеното може да се разпоява, а при желание просто мога да не споявам въобще.
В крайна сметка спояваш или не спояваш? Или отново се доверяваш на ясновидските си способности и предвиждаш всички бъдещи ремонти до събарянето на помещението и спояваш само тези, които няма да бъдат ремонтирани след това? А дали си предвидил, как в магазина у ваше село, клиента ти ще пита продавача "Абе - какво е онова ДЗП на рафта и що не го държиш у хладилника" , а продавача ще му каже " Това не е ДЗП , а ДТЗ и не те пази от подуване на корема, а варди децата ти, 'га бъркат у контакта!" Тогава клиента ти, вземе че му хареса и каже " Я ми завий две, да викна thinkpad да ми ги сложи!" И тогава " И когато сняг забръска, КО ЧЕ ПРА'ИШ ТИ зимъска!" Мисли за утре, човече, мисли и за утре! Дори неща, като осветлението, което казваш , че не може да си промени, откакто го направиш, могат да те изненадат! Не мисли от своята гледна точка, мисли мащабно! Ако внимателно си гледал темата, сигурно си спомняш тази снимка, на идеите на клиента ми за осветление в едно помещение и управлението му.
Прикачен файл:
P1100566.JPG
Радвам се, че ме послуша да го преместим на скрито място, което не се вижда от помещението! Няма да ти кажа колко повече кабел отиде, защото се притеснявам за здравето ти, понеже не съм сигурен дали ще ти издържи сърцето!
thinkpad написа:
Абсурдно е създаването на специални кръгове тип "вентилаторна печка" и "компютър". Това не са стационарни консуматори и по всяко време може да се преместят или да се наложи да се преместват. Освен усилен контакт в кухнята, всички останали контакти е безсмислено да се правят по друга методика, освен общо предназначение, свързани и защитени по такъв начин, че да може да се пусне и вентилаторна печка и компютър.
Именно затова никога няма да ме разбереш! Ти се движиш по ръба на закона, само и само да ти е по-лесно и по-евтино, а ние тук се стараем да направим инсталация в пъти по-добра от минималните изисквания на закона! Мое неписано правило (всъщност дори е писано, защото съм го споделил поне 20 пъти тук в различни теми) е компютър (и всичката му прилежаща периферия, която никога не е малко) , климатик,готварска печка, бойлер и осветление ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са монтирани на отделен кръг и на твърда връзка с изключение на компютъра. Няма да ти обяснявам защо, защото няма да се опиташ да ме разбереш! Относно местоположението на компютъра - винаги можеш да използваш ясновидските си способности! Понеже аз съм лишен от такива, гледам да си оставям опции да мога да сложа подходящ предпазител и ДТЗ на компютъра , на който и контактен излаз да го сложат в последствие, без да ми се налага да къртя! Когато правя ниша за телевизор и/или съм сигурен за местоположението му, и на него пускам отделен кръг.

thinkpad написа:
Сам казваш, че не ти било естетично във всяка стая да имало табло и си бил претенциозен, а после ми твърдиш как схемата се пестене на кабели била да слагаш хиляда табла и предпазители. Противоречиш си серионо. Защото когато аз казах за диференцирани табла във всяко помещение, ти беше човекът който твърдеше, че майстор понечил да прави това ще го изхвърлиш.
Хайде да прочетеш отново темата от началото И ДА СЕ ОПИТАШ ВЕЧЕ ДА РАЗБЕРЕШ какво съм ти казвал от самото начало! Не ми вкарвай думи в устата и не изкарвай изказвания от контекста!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Приятелю, като ти чета писàнията, просто говорим на различни езици! Темата е създадена, за да споделим нови идеи, с които да издигнем правенето на инсталация на едно ПО-ВИСОКО НИВО! Говорим за сигурност, за гъвкавост, за естетика - все неща от които клиента би имал полза, докато ти пренебрегваш всичко това и говориш за по-лесно изпълнение и по-евтини материали. Това не е мислене за клиента, а за себе си!
Тани, у твое село няма ли цветен изолирбанд? Много лесно е да маркираш фазата с червено, а нулата със синьо и не е голяма философия.
1. Не можеш ли да проследиш посоката от която влиза кабела в разпределителната кутия като ориентир? Логика, не ясновидство. И мултимер на функция зумер.
2. На твоят майстор не му е било нито по-евтино, нито по-леко. Ти сварваш готово положение, от което ти само мушкаш нови кабели в тръби и после високопарно обясняваш. Е, моят майстор не е сложил тръби, но ако беше направил всичко друго като хората, нямаше да се сърдя.
3. Не можа да разбереш, че често цената е определяща за изпълнението на един проект. Какво мога да направя аз, какво искам да направя аз и какво ми плащат да направя аз - това са различни неща. Не всички могат да си позволят скъпи изпълнения.
4. Обикновено всички кабели в една разклонителна кутия са от един токов кръг. Да се прехвърли на друг токов кръг контакт направо да се премести в друга кутия, т.е да се сложи още един по-добре.
5. Цветове не бъркам. Единствено при включване на ключове за лампи като ползвам двуцветен мостови за частта, която отива към фаза ползвам кафяво, а за тази преди ключа - синьо, поради факта че работя с кабели, не с проводници.
6. При правилно изпълнена инсталация с мостоваци не е проблем да се сложи и ДТЗ на таблото.
7. Твоите неписани правила не ме вълнуват повече, отколкото моите неписани теб. Аз проводниците ги подреждам в кутиите, а ти ми твърдиш една плетеница всъщност на колко високо ниво била. Ама да поставим въпроса така - имам лаптоп, който разнасям из целият си дом и духалка, която и нея я разнасям и не стои на едно място. Какви ясновидски дарби ще приложиш да познаеш в кой контакт или разклонител ще си пусна техниката? Контакти се правят с общо предназначение и всичко по всяко време във всеки да може да се включи без проблеми, НЕЗАВИСИМО от това какво Ти си предвидил.
8. Когато платят материали и труд за скъпо - so be it. Когато се поставя условие крушката да свети и контакта да работи с възможно най-малко разходи - така и ще бъде. Всеки си прави сметката какво иска и какво може да си позволи.
9. Да не говорим колко абсурдно е отделен кръг за телевизор, при условие че съвременните телевизори не просто горят не много повече от 100W лампа, ами отгоре на всичкото са двойноизолирани уреди клас II и нямат нужда от защитно заземяване. Дори ДТЗ не му трябва.
10. Нещо не коментираш какво е правил майстора преди мен? В сравнение с него съм просто цвете.
drastar - специалист
thinkpad, сметни всички материали за един апартамент от 80кв да речем и, аз ще направя сметка по моите цени в белгия да видим каква ще е разликата. Ти смятай с най евтините материали, то тук при нас всички са почти еднакви.
Ще бъде интересно да видим колко по скъпо излиза при мен.

няма да пиша нищо повече, просто от уважение към всички, че може да обидя някого.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: