• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emil679 - специалист
nikolov333 написа:
ти затова ли имаш толкова малко изказани мнения..
Мнения давам рядко и най-вече , когато мисля ,че ще ги "чуят и приемат" ,понякога и мен ме хваща логореята, ама с ЕГН -то това намалява драстично . Часовата ни разлика е драстична ,добро утро и успешен ден .
nikolov333 - майстор
emil679 написа:
nikolov333 написа:
ти затова ли имаш толкова малко изказани мнения..
Мнения давам ,когато мисля ,че ще ги чуят и приемат ,понякога и мен ме хваща логореята, но с ЕГН това намалява драстично . Часовата ни разлика е драстична ,добро утро и успешен ден .
Благодаря..аз най-добре работя вечер..лошото е, че трябва да работя и целия ден..та "чул те Господ" дано е успешен :partyman:
GalinBelos - специалист
Nikolov3333 , ти си тотално некомпетентен !
комбинирано ДТЗ 25А за контакти ОП ?
Ако кажеш какво е ОП може и да коментирам избора си.
Кухня готварска печка - ДТЗ 32А - директен кабел от таблото до фурната и котлоните 3х4 ..може и без ДТЗ..
Е тука вече изби рибата . Ти въобще си нямаш идея защо се слага ДТЗ . Единствените места където си струва да се монтира ДТЗ са бойлера и кухнята ! Ама защо е така ще оставя на теб да потърсиш в нета , и ако не намериш тогава ще ти обясня .
6. Климатик хол - АП 25А - директен кабел от таблото до климатика 2х2,5 ..предпазителя е преоразмерен и явно за икономия му спестяваш 3-тия проводник !
Трети проводник има смисъл само ако в таблото монтираш ДТЗ ! Ако ще слагаш АП в таблото , третият проводник си е чист преразход на материал , абсолютно ненужен . И го спестявам защото сумарно трите линии ще глътнат едно 50-60 м. кабел .А относно избора на предпазител - хич не е преоразмерен . Ама ти си мислиш че е преоразмерен , защото си чел оная глупава тема , пълна с простотии , дето някой с твоите познания по електротехника я направил важна .
5. Бойлер -ДТЗ 16А- директен кабел 3х2,5 до бойлера..по европейските програми го дават с 10мА ДТЗ
Сложи ДТЗ с праг на задействане 10 мА на бойлера , и после може да станеш дежурен по табло .
Да не се повтарям, но ако му препоръчваш комбинирани ДТЗ съм твърдо против
Искам аргументиран отговор на това !
Във форума има хора, които твърдят, че "може и без ДТЗ, когато инсталацията ти е правена грамотно"
И са напълно прави ! Ако аз трябва да правя ел. инсталация за себе си , ще сложа ДТЗ само на бойлера (ако не ме мързи ).
toolegittoquit - майстор
GalinBelos написа:
Трети проводник има смисъл само ако в таблото монтираш ДТЗ !
Всички линии на нови електрически инсталации трябва да се изграждат задължително като 3 проводни. :!:
hidrazin - майстор
GalinBelos написа:
Аргументираният отговор се съдържа в нормативните наредби.
А доколкото знам четенето и запознаването с тях още не е отменено със закон у нас.
:partyman:
GalinBelos - специалист
hidrazin написа:
GalinBelos написа:
Аргументираният отговор се съдържа в нормативните наредби.
А доколкото знам четенето и запознаването с тях още не е отменено със закон у нас.
Наредба , член , алинея ? И след като не трябва да се използват защо се продават в магазинната мрежа ?
hidrazin - майстор
Все си мисля че щом си тръгнал да даваш съвети би трябвало да си запознат с нормативната база.
Поне в касаещия обем? Ама от мен да мине.
Чл. 1794. Не се допуска в жилищни сгради използването на ЗП, които изключват автоматично потребителя от мрежата при
отпадане или недопустим пад на напрежението. Защитният прекъсвач трябва да запазва работоспособността си за най-малко 5 s при пад на напрежението до 50 % от номиналното.
Това условие не се изпълнява от комбинираните електронни защити.
Ето например тези боклуци спират да работят още при 170V:
ДТЗ ELMARK
А се продават защото са забранени само за жилищни сгради. И щото са евтини.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Ето например тези боклуци спират да работят още при 170V
Т.е какво прави ЗП-то вид АП+ДТЗ?
GalinBelos - специалист
Hidrazin , члена който си цитирал казва ,че не се допуска монтирането на минимално напреженова защита в жилищни сгради ! Това няма нищо общо с ДТЗ+АП която реагира само на ток . А това дето си го цитирал на елмарк няма нищо общо с казуса .Просто при напрежение под 170 v защита на елмарк няма да работи , но това няма да доведе до автоматично изключване на потребителя , следователно условието на чл. 1794 е изпълнено . Не знам защо работиш с тази марка , аз отдавна ги отбягвам заради непостоянното качество .
hidrazin - майстор
GalinBelos написа:
Hidrazin , члена който си цитирал казва ,че не се допуска монтирането на минимално напреженова защита в жилищни сгради ! .... Не знам защо работиш с тази марка , аз отдавна ги отбягвам заради непостоянното качество .
Това за минимално напреженовата защита как ти хрумна и как реши че се отнася за такава защита?
В наредбата ясно е уточнено какво е ЗП (защитен прекъсвач):
54. Защитен прекъсвач - прекъсвач, който изключва всички фази (полюси) на захранващото напрежение
при възникване на опасност за поражение от електрически ток, в резултат на дефект на изолация, и се
задейства на изключване при достигане на определена стойност на тока с нулева последователност, на
корпусното напрежение или на съпротивлението на основна изолация.
Ми вземи прочети в наредбата покрай този член де. Я сега ми обясни като е напреженова защита защо пишат това? :-D
Чл. 1796. (1) В токови кръгове, от които се захранват контактни излази, се използват ЗП с номинален ток
на сработване не по-голям от 30 mА.
Аха, минимално напреженова защита с ток на сработване 30mA. :shock:
А стига фантазии. Точно за ДТЗ-то става дума и трябва да отговаря на двете условия - да не изключва самоволно и да запазва работоспособност 5 секунди при напрежение от 115V (50% от мрежовото).
Кой е казал че работя с онази марка?
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: