• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Офтопик:
fikata написа:
toolegittoquit
Каква е разликата между "жичкаджии", "електромонтажници","ел.инсталаторджии" "ел.монтьори" "електротехници"...."електромеханици"...."ел.оператори".... и т.н. . Все ел.специалисти по ел./но не по електроника/
Забавно е да те чете човек в този раздел. :-D
За съжаление на нашето техническо образование са направили една лоша услуга още в самото му начало със разцепването през 1954г. на единственото висше учебно заведение-Държавната политехника на 4 ВУЗ- ВМЕИ, ИСИ (ВИАС, сега УАСГ) и ХМТУ.

Електрониката, която е част от електротехниката е отделена, автматиката, която е фундаментална и има приложение и в други области също. Елитът отива в слаботоковите и ИТ специалности, другите са прости жичкаджии, които ги е страх от електроника и най-много релета да пипат.

Горното разбира се са крайности, но за съжаление имам такива наблюдения у нас. Не така седяха нещата в Германия, където завърших магистратура "Електротехника и Информационна техника".
GalinBelos - специалист
Тинки пак ти казвам , това че ти не можеш да го правиш не означава че друг не може да го направи . Искам да ми снимаш една твоя кооперация на която работиш и монтираш мостоваци с летвички . И ми е интересно колко метра мостовак монтираш на ден ? Колкото до проблемите с повредена изолация , те избиват още докато пуснеш напрежението , а не след 5 години . А за използването на мостовак вместо СВТ при гипсокартон на конструкция - за това вина носи инвеститора а не монтажника .
Стига толкова за днес , отивам да режа салатата . :drinkers:
toolegittoquit - майстор
GalinBelos написа:
Тинки пак ти казвам...
Въобще не искам да се обяснявам повече. Кабел не се кове. Точка. Ходи да четеш Наредба No3 и виж къде пише за коване на кабел. Май никъде, а?
jekasus - майстор
toolegittoquit написа:
GalinBelos написа:
Тинки пак ти казвам...
Въобще не искам да се обяснявам повече. Кабел не се кове. Точка. Ходи да четеш Наредба No3 и виж къде пише за коване на кабел. Май никъде, а?
Всички мостоваци са ковани по обекти, абсолютно всички, с гвоздейчета със изолация :-D И в наредбата май забранено нарушаването на изолация, а не на обвивка :-D
kolcho - специалист
GL78 написа:
toolegittoquit написа:
GL78 написа:
Мостовака го кова с пирони...
Абеее, вие кога ще се научите, че през кабел не се кове! Абе не се кове шибаният кабел с пирони бе! :x
GL78 написа:
хидра,къде ще върже 3-я проводник? Блока е от 89г.и определено няма отделно заземление! Е,ако го върже на "0"-та,става ,ама фалшиво!!!
Фалшиво няма. 3-тият проводник е и за ДТЗ.
Закрепвам го, само го закрепвам. След това пирончетата се махат. Автора на темата се оправи, но остана въпроса- нула заземена някъде из таблата в блока...схема? Ако имах ДТЗ- лесна работа, но нямам- скъпичка е. Закачам пробните лампи, за "човек" 2.7К резистор и ще видя. Дайте схема на връзване и резултати от занулен контакт с ДТЗ. Това е конкретен въпрос, а не принципен...

Само да отбележа очевидното:
1. Лицето GL78 чистосърдечно си признава, че никога през живота си не е виждало, камо ли държало в ръцете си или монтирало ДТЗ, поради което не познава схемите за свързване. "Скъпичко" му било , та затова. Иначе е със самочувствието на експерт по електрически инсталации ....
2. Същото лице за ен-ти път повтаря , че ДТЗ, свързана по схемата "TN-C-S" / без да знае, че тя се казва именно така, защо - виж т.1/, била "фалшива".
3. Пак същият борец срещу фалшивите неща в електрозахранването смело кове кабелите с пирони по стените и твърди, че това е точно по правилата за майсторлък и безопасност.

Единственият ми въпрос е към модераторите: защо подобни неща не се трият? Работата с електричество не е шега, пряко опира до живота и здравето на хората, как е възможно да се допусне в технически форум да се пише толкова безотговорно и подвеждащо?
Хайде да проявим уважение и грижа към онези, които ще четат темата с надежда да се ориентират правилно в проблема, а?
toolegittoquit - майстор
jekasus написа:
Всички мостоваци са ковани по обекти, абсолютно всички, с гвоздейчета със изолация :-D И в наредбата май забранено нарушаването на изолация, а не на обвивка
Джекии, питай Хибразим дъл се кове кабел. Мола ти се.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
Джекии, питай Хибразим дъл се кове кабел. Мола ти се.
Ааааа......не. Тук съм пас. Нарочно.
Оставил съм те бориш сам, за да разбереш какво ми било когато съм се опитвал да ти налея нещо пък ти ... :-D
Сложил съм си купа с пуканки. :razz:
:partyman:
jekasus - майстор
Ми... да каже абсолютна забрана :-D Освен да изпълнява инвеститорски контол, тогава може (предварително) да изиска определен монтаж на кабели, както и изисквания за други строителни работи...
jekasus - майстор
hidrazin написа:
:partyman:
Помогни на Тинки :-D Няма забрана за крепеж на мостовак със гвоздеи
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Аааа, ееее... Тук се появиха такива субекти, че вече не съм фактор. А аз иначе ги разбирам, просто се правя. :wink:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: