• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
20-30 вата активна мощност ще харчи Кракрата на празен ход. Не повече, не по-малко. Косинус фи е някъде от порядъка на 0.03-0.04. На празен ход дърпа около 2А. Този ток е относително постоянен за различните положения на ключа, щото броят навивки на първичната винаги е еднакъв, само се променя отношението на навивките в двете макари. Това по стари спомени. Ако не вярвате, мога да ви го измеря, ама имам само евтин китайски електромер. Дава и фактора на мощността, но при тези ниски, граничещи с нулата стойности, грешката може да е по-голяма. Иска си по-прецизен уред. Следобед се прибирам вкъщи, ще ви го премеря, имам го електрожена.
Кракрата е много точно изчислен електрожен, напълно реално е да има малко ватове на празен ход. Този, дето го коментирате, е абсурд да е 5 вата. По-скоро 50.
ktamen - специалист
kozl не показа снимки на електромера, след 5те часа. Дали пък не се е объркал и да е гледал само последната цифра :?:
20 - 30 вата ми се струват много по-логични.
kozl - майстор
Ше ги покажа, ама още ме е срам от туй що сътвирих и като ми мине срама тогава.
Ама има нещо в наименованията, което обърква не само мен.
Максимално консумиран ток :? Вероятно максимално ефективен ток иначе немаше да ми пада предпазителя.
Максимална мощност на празен ход :? Вероятно пълната мощност, която всъщност е ефективна величина.
Максималните ефективни величини и максимални величини :rolleyes:
Едните са ефективни или :finga: , другите са реални във времето.
Ако съдя по моя мултицет, той е отчел някякъв :finga: ефективен ток към 2 А по 240 волта сметка към 480 единици ..... мощност, която е в диапазона на показаните вече х-ки на ел-жените :-D
И реактивната мощност с VA ли се маркира?
ktamen - специалист
Поне аз хич не си затормозявам акъла да разшифровам тези характеристики, дадени в оня линк за електрожени. Само Господ знае кво са искали да напишат. Аз в Божиите дела гледам да не се меся.
Ти май не обърна особено внимание на поста ми за твоите предпазители. Пълни ментета са и дано не се убедиш по гадния начин. Да ги използваш за мерене на ток е твърде оптимистично :-D
Можеш лесно да ги провериш с електрожена. Вземаш едно СВТ 1,5 мм2 (или 2,5 мм2) и му връзваш трите жила последователно, и към жилата последователно и онзи С25 на Марлен Жарен. После пак включваш електрожена на 100А и правиш късо на СВТто с предпазителя. Да видим кое е по-яко бушона или кабела.
Аз залагам, че бушона е достатъчно як и тези 100А няма да ги усети :-D
8180 - майстор
hidrazin написа:
:Та в този случай нямаме промяна на косинуса а само изкривяване на синусоидата.
Моите уважения. :)
Не съм сигурен доколко това уточнение беше важно на Форумно ниво, но май възникнаха въпроси и недоразумения по повода И в тази тема.

Намекнах по-горе, че ако в случая (импулсно захранване) измерим тока с TRMS уред, ще получим прилична стойност за Активната мощност с просто умножение U*I, но не съм на 100%. :?

И дали греша, като считам, че битовите ватмерите също се справят успешно с енергията/мощността при линейни И нелинейни товари, въпреки изобразяването на Фактора като cosФ?

По едно от твоето - :partyman:
hidrazin - майстор
jordanvass написа:
20-30 вата активна мощност ще харчи Кракрата на празен ход. Не повече, не по-малко...
Искаш да кажеш 100-130mA на празен ход? Вярно че са добре сметнати но чак пък толкова?
По-скоро бих очаквал поне едно 0,4-0,5А.
А онова 600W наистина си е много но са написали "максимална консумация".
За съжаление не намерих други да са обявили този параметър.
Имам с какво да го измеря но ... нямам Кракра. :-D
:partyman:
hidrazin - майстор
8180 написа:
hidrazin написа:
...И дали греша, като считам, че битовите ватмерите също се справят успешно с енергията/мощността при линейни И нелинейни товари, въпреки изобразяването на Фактора като cosФ?...
Нямам си на идея. Би трябвало да се справят. Поне търговските.
А изкривяването на синусоидата води до връщането на хармоници в мрежата.
Ефектът от хармониците върнати в мрежата е почти като от лош косинус.
jordanvass - майстор
hidrazin написа:
jordanvass написа:
20-30 вата активна мощност ще харчи Кракрата на празен ход. Не повече, не по-малко...
Искаш да кажеш 100-130mA на празен ход? Вярно че са добре сметнати но чак пък толкова?
По-скоро бих очаквал поне едно 0,4-0,5А.
Нищо такова не съм казал. Казах, че токът на празен ход е около 2А. Както и да го погледнеш, тези 2А загряват проводници, изключват защити и горят бушони като всички други 2 ампера токове. Но поради това, че конкретно този ток силно изостава по фаза от напрежението, той създава голяма реактивна, но малка активна съставка на мощността - 20-30 вата активна мощност. Сега ако искаш обратно да преизчислиш колко би бил недефазираният ток, който би създал 20 вата активна мощност, то наистина ще получиш 100 милиампера, но на практика такъв ток няма и на това математическо упражнение аз не му виждам смисъла. Токът си е баш 2 ампера.
Ето и снимки: При 233V токът е 2,4А с фактор на мощността 0.02. Това умножено дава някъде към 11 вата активна мощност. В случая обаче моят китайски електромер твърди, че това са 24 вата. Според мен грешката на уреда идва от фактора на мощността. Той е много близко до нула, а никой уред не мери точно такива гранични стойности, еле па китайските. По-скоро вярвам на мощността, че е 24 вата, а факторът да е някъде около 0,04. Китайска му работа. Но горе-долу от този порядък са числата.
Прикачен файл:
Krakra_800x506.jpg
Напрежение, ток на празен ход, фактор на мощността и активна мощност на електрожен Кракра в режим 100А.
Krakra_800x506.jpg (94.43 KиБ) Видяна 1285 пъти
За режимите 75А, 100А и 125А токът на празен ход е все около 2,4-2,5А. Само при 50А е някъде около 1А, а при 160А вече харчи 3,7А на празен ход. Явно за двата крайни режима има вече и промяна на броя навивки в първичната, а за средните само местят един и същ брой навивки от едната макара на другата.

В случая с греца и филтърния кондензатор големите изкривявания се дължат на това, че диодите се отпушват не в началото на синусоидата, както би било при активен товар, а доста след това, понякога чак към върха на синусоидата. Кондензаторът винаги е зареден до някакво високо напрежение, не пада до нула. Под това напрежение вентилите са запушени. И тогава токът не е синусоидален, е поредица от върховете на синусоидата.
hidrazin - майстор
Тенкю за направения труд. Няма причина да не вярвам на измерванията дори и с това китайче.
Все пак ако покрай мен мине някой електрожен ще гледам да не го пропусна.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: