• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед мар 02, 2025 9:44 pmivanovbg написа:
Ето един https://www.vitolux...
:shock: :-D Хубаво ама нека не са боклуците на вито... Намери някакъв свестен източник.
Иначе не, не споря защото нямам генератор на газ.
Има и друго, навсякъде им дават консумацията на ПРОПАН а не Пропан-Бутан. Има разлика...
:partyman:
pipilica - майстор
Явно нема инфо за пропан-бутан и ще трябва да пробвам и те тека.
И още един въпрос за газ, такъв маркуч става ли за газ след редуцира за ниско налягане.

Прикачен файл

markuch.JPG
markuch.JPG (21.11 KиБ) Видяна 930 пъти
ivanovbg - майстор
пон мар 03, 2025 12:42 ampipilica написа:
Явно нема инфо за пропан-бутан и ще трябва да пробвам и те тека.
И още един въпрос за газ, такъв маркуч става ли за газ след редуцира за ниско налягане.
Ми не може да се каже дали ще стане, по добре си вземи от газаджиите. Има и твърди, а като ги навиеш по гъсто и ги свариш ще станат като този - разтегателни. За разход смятай 10% повече от бензина.

Иначе хидразине, имах в предвид това .https://www.tech-dom.com/bg/kogenerator ... di/2/2380/
MamaMy - майстор
нед мар 02, 2025 10:43 pmhidrazin написа:
Има и друго, навсякъде им дават консумацията на ПРОПАН а не Пропан-Бутан. Има разлика...
Не знам как е по света, но в Испания примерно има само пропан. За Бутан не са и чували. В Кипър също. Не знам бутана с каква цел го добавят. Факт е, че в тези две държави няма зимна и лятна газ. Все една си е. Другия факт е, че газта мирише по различен начин. Явно и ароматизанта ни не е както на хората.
i.i.ivanov - напреднал
Да , видях картинката и пак я гледам и пак немога да разбера защото не ми е чсно дали този ум шалтер и автоматичното табло за което прикачих линк са едно и съяо нещо или трябват и двете , а и от там вече не е ясно от къде ще се дърпа кабел , от таблото или преди него.
п.с. ако има някой техник който е от софия и може да ми разясни и евентуално зглоби нещата нека да ми пише , разбира се ще му заплатя за посещението и консултацията !
hidrazin - майстор
пон мар 03, 2025 2:04 amMamaMy написа:
Не знам как е по света, но в Испания примерно има само пропан. За Бутан не са и чували. В Кипър също. Не знам бутана с каква цел го добавят. Факт е, че в тези две държави няма зимна и лятна газ. Все една си е.
Не знам как е в Кипър (предлагам както в Испания) но в Испания има и Пропан и Бутан. :)
Или по-скоро смес от пропан и бутан като преобладаващия газ определя името.
Е, бутана какво да да го правят? То двата газа са отпадъчен продукт при при преработката на нефта.
Двата газа са много си приличат като и двата стават за горене. Какви са разликите?
Пропан (смес с преобладаващ пропан) - кипи при -42°С и е по-калоричен от бутана. Поради ниската температура на кипене е по-подходящ за студен климат.
Плюс че иска по-здрави бутилки и в същия обем бутилка слагат по-малко количество.
Бутан (смес с преобладаващ бутан) - кипи при -2°С и е по-тежка фракция. Подходящ за топъл климат.
Не изисква толкова здрави бутилки. Справка - погледни какво пише на бутилка с газ за запалки. Пише БУТАН.
УТОЧНЯВАМ - никога не се предлага на пазара само пропан или само бутан! Винаги е смес от двата газа + ... малко други "работи".

Основните доставчици на пропан-бутан в Испания са Repsol и Cepsa.
На Repsol бутилките са оранжеви. Като тази с преобладаващ пропан имат черна лента.
На снимката се вижда и че бутилката с преобладаващ бутан събира повече...

Прикачен файл:
Пропан и бутан 1.jpg

При другия доставчик Cepsa е подобно само дето едните бутилки отгоре са сини а другите червени.
И в Испания много от хората се лъжат и купуват пропан - защото бутилката е "по-евтина" но не отчитат че има по-малко газ. :-D

Прикачен файл:
Пропан и бутан.jpg
Пропан и бутан.jpg (106.82 KиБ) Видяна 851 пъти

P.S. Вероятно в Испания на всичко викат пропан защото е станало нарицателно за LPG.
Нещо като в България на всичките брендита викахме коняк или както използваме думата джипка... :?
hidrazin - майстор
вт фев 25, 2025 12:55 pmi.i.ivanov написа:
1. От къде се свързва генератора , от кабела който идва от стълба или трябва да е от таблото ( защото ще трябва да се пробива и кърти ако е от там и затова ми е важно да знам дали да се захващам с това)

И преди да кажете , да звънях на няколок ел техницци и никой не ми даде отговор и казват ще го мислим , демек май не са наясно с нещата и затова искам аз да си ги изясня и като разбера какво и как трябва да стане ...
Генератора се свързва към главното табло а не към кабела от стълба. То и там може но с някои условности... Иска си гледане на място.
В тая връзка - НИКОЙ читав електричар няма да ти каже по телефона как ще стане без оглед на място.
Това ти е достатъчно.
нед мар 02, 2025 4:28 pmi.i.ivanov написа:
...моята идея е само да разбера какво точно и как трябва да се направи за да знам какво да купя и е сигурно че някой друг ще го връзва...
Какво да купиш и как трябва да стане ще ти каже този, който ще го прави. За останалото забрави.
пон мар 03, 2025 10:23 ami.i.ivanov написа:
... ако има някой техник който е от софия и може да ми разясни и евентуално зглоби нещата нека да ми пише , разбира се ще му заплатя за посещението и консултацията !
Определено си объркал форума. Тук такива обяви не се толерират!
i.i.ivanov - напреднал
Мерси , да това ми е достатъчно за да разбера какво и от къде може и трябва да мине като кабел спрямо моето разположение на табло и място където ще е генератора. А може ли да ми кажете ум шалтера и тази автоматика едно и също нещо ли са или трябват и двете ? Важно ми е понеже няма място в таблото за други бушони сега. А иначе не искам да нарушавам правилата на форума , но просто търся кой да го върже/консултира защото варианта ми е звънене на обяви в интернет и както вече се убедих различни мнения и шанса да попадна на некомпетентен човек не е малка. както вече стана и ми бяха объркали таблото и идваха други хора да го превръзват и кой плаща двойно е ясно.
Поздрави
hidrazin - майстор
пон мар 03, 2025 1:40 pmi.i.ivanov написа:
... ум шалтера и тази автоматика едно и също нещо ли са или трябват и двете ?
Ако става дума за онова нещо от Емаг - то върши работата на ум-шалтера и осигурява автоматичното палене и гасене на генератора.
Но то е само за съответния тип/производител на генератора.
В него трябва да влезе кабела от улицата, кабела от генератора и кабел към къщата.
Как - както се види на място.
i.i.ivanov - напреднал
Благодаря много , точно това ми трябваше да разбера. :partyman:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Свързване на генератор към ел. инсталация на къща. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: