пет яну 10, 2025 6:56 pmhidrazin написа:Ами пробвам пак 6 по 470uF 250V са 2820uF 250V свързани паралелно. Свързваме по два последователно за да получим 500 волтов кондензатор но резултатния капацитет пада на половина и двойката има капаитет 470/2= 235uF. За да получим същия капацитет ни трябват 2820/235=12 двойки кондензатори което си е 24. Не знам по каква система смяташ но аз по която съм учил така се получава.пет яну 10, 2025 10:47 amgeocom написа: Едно че резултатния капацитет пада на половина и трябва да сложиш повече и второ пък се удвояват и ако имаш 250V 470uF и решиш да ги правиш на 500V по двойки за да постигнеш същия капацитет ще ти трябват не 6 а 24 кондензатора.Я пробвай пак...пет яну 10, 2025 10:47 amgeocom написа: ...моите панели идея си нямам защото са втора употреба и етикетите им са се изтрили - само разбрах че са CSUN 230W. Общо взето ще е нагаждане.CSUN 230-60P
Поликристални от началото на века. То затова са ги изхвърлили.
![]()
Може да са поликристални, може да са от началото на века, може да не са ефективни и куп други недостатъци но както казват хората "на харизано магаре петалата не се гледат" а по 11лв. бройката са си направо харизани - ограда да си направя с тях или навес пак си струват. Алуминиевата рамка на всеки панел струва повече. Но пък те даже и ток произвеждат и той ми излиза наистина без пари. Заемат повече място но аз място имам а който няма да му мисли. Но за разлика от теб аз на никого не съм казал какви панели да използва или да му се присмивам на тия които има - в един друг форум имаше един който ползваше гъвкави панели по 100W но човека каза че има цели 300 броя от тях. И това ли е най важното в темата - колко са ми калпави панелите.
Но ти пак продължаваш да се заяждаш - както казах обсъждай схемата а не мен - явно нещо наистина много ти преча. Да не си продавач на тия купешките контролери които продават по 600 лв. че толкова ти преча.