• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mike - специалист
Johny написа:
GeorgiRadevDu написа:
Колега , случайно след твоя работа да е минавала приемателна комисия
за АКТ14 или АКТ16? Комисията в една фурна за хляб ми отваряха половината разкл. кутии , за да проверят дали връзките са с клеми или
усукани. За да не мъркат съм забил 16, вместо 10 заземителни кола.
Oтдавна не бях поглеждал тази тема.
Уважаеми колеги, форума е "Направи сам". Комисии, инаспекции, надзор - оставете ги за друго място. Вярвам и виждам, че тук обитават и добри специалисти, но ако не е в разрез с техническите правила, нека хората си майсторят както им позволяват възможностите! Само да е технически грамотно. При целия напредък на техниката, от времето на Александро Волта, електроните са си все същите....
Това ме изкефи максимално. :lol:
Я даите акъл как да се направя и някоя хирургическа операция. :lol:
Готин с коя квалификационна група си ПБТ и кои ти е провеждал обучение и изпити?
Би ли дал името на този колега? Може и в ЛС.
Прочетете мнението на Хигро и нне правете глупости.
Transporterr - специалист
малко да съживиме темата
аз имам следната ситуация:
тъй като преди време тече кампания за вадене на електромерите извън къщите добрите чичкоци от енергото дойдоха и свързаха нов кабел към стълба и нов електромер.Отскоро правя изолация на къщата и се качих до връзката на старите кабели и новия ,и какво да видя връзката е тип усукана и си стърчеше всяка в своя посока .. :shock: без никаква изолация.
Сега какво да правя кабела който идва от таблото на стълба е много дебел и по скоро рекордомана който идва от къщата "се е увил" около него . Дайте акъл как да ги сържа безопасно и в същото време с добър контакт.За БИшоп лентата вече чух,не разбрах само къде да я търся.
Trifun - специалист
За такъв тип връзки (от електромер, изкаран навън, до табло в къща) съм виждал пичовете от енергото да използват друг тип клеми - отвън е пластмаса, а вътре има плочки с каналчета и шипчета - двата проводника се доближават един до друг (пак всеки в своята посока), без дори да се заголват - направо с изолацията. Лягат си всеки в своето каналче и цялото това нещо се стяга с болт и гайка, с гаечен ключ № 13, ако не ме лъже спомена. При стягането шипчетата пробиват изолацията и се впиват в самото жило - по този начин контактуват.
Нямам идея доколко е сигурно всичко, но поне на външен вид изглежда добре ... :roll:

А Бишоп съм виждал в Бриколаж, както и в някои магазини за електроматериали (не във всички я има - скъпичка е и не се купува често)
изглежда найстина надежно само да знаеше как се нарича ,защото напоследък всички продавачи гледат като извънземни като ги попитам за нещо такова , нивото на продавачите ли е ниско или това дето търся се намира само в приказките и сънищата на ел.техниците -незнам.. :?
PCL82 - майстор
Подходящи клеми има по специализираните магазини за табла и кабели. Може да питаш за токови клеми. Тези за които ти казаха по-горе са за въздушни кабелни линии (фрески кабел). Ако кабелите от къщата ти са медни ти трябват биметални клеми. Иначе от влагата ще се скапе връзката.
PCL82 написа:
Подходящи клеми има по специализираните магазини за табла и кабели. Може да питаш за токови клеми. Тези за които ти казаха по-горе са за въздушни кабелни линии (фрески кабел). Ако кабелите от къщата ти са медни ти трябват биметални клеми. Иначе от влагата ще се скапе връзката.
отново ще помоля за малко конкретика

фирма ,сайт ,магазин
е това в съвременния свят би трябвало да е достатъчно.
магазините които обиколих надхвърлят постовете ми във този форум така че бъдете милостиви ...

Самовакумираща се лента намерих в Бриколаж , как се употребява не разбрах -застъпва ли се ?
Trifun - специалист
satansho написа:
Самовакумираща се лента намерих в Бриколаж , как се употребява не разбрах -застъпва ли се ?
Тя е разтеглива - опъваш и увиваш около връзката. Много е важно да се опъва, за да слепва по-добре. Няма никакви проблеми да се застъпва. Като решиш че си сложил достатъчно, просто опъваш до скъсване - така края на лентата слепва добре и се получава една добра изолация. След време това става като гума - и в земята да го сложиш, няма проблеми.
Благодаря!
открих еднафирма която предлага такива конектори за много дебели кабели

Изображение

още една
Милен - майстор
Правилно си се ориентирал с фирмите. От раздела на първата фирма, който си посочил виж PDF каталога http://www.filkab.com/GetFile/bg/category_files/902/ В началото са гумираните изолирани клеми, а след тях неизолираните, като тази от твоята картинка. Трябва да се съобразят със сечението на дебелия проводник.

Ти как мислиш да си подновиш тия връзки. Трябва да дойдат от разпределителното предприятие да ти спрат тока по линията. А това не ми се вярва да стане и при трите часни фирми, поне докато не падне проводника :lol:
Милен написа:
Ти как мислиш да си подновиш тия връзки
както може ,смятам да спипам кварталния инкасатор или техник или какъвто там експерт се води ..и така :-D

иначе на телефона на местното енерго ми разясниха начина:
подаваш молба и плащаш ,после чакаш и ти го спират
после пак подаваш молба и пак чакаш чакаш ..и все някога идват и ти го пускат :cool:

безумна работа в таблото има два бушона и ти си си висиш като паяк за да дойде някой и да щаракне два пъти съответния бушон.Не става въпрос за някакъв ценрален предпазител на цяла улица или квартал или град,само твоя идивидуален бушон!
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: