• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Щом е толкова лесно, поправи си инсталацията без да къртиш. Само си оправи връзките. Кабелите са си кабели.
Казваш, ще сложиш без къртене ДТЗ на двупроводна инсталация, която преди години си изградил с мостов кабел! Евала! Признавам, че не съм такъв майстор и за това се набутвам с гофрета, за да правя всякакви промени по инсталациите без къртене или с минимално такова.
Относно лудостта ми за прекарване на отделен кръг за телевизор или компютър - ами мисля за такива като тебе, които обикалят по контактите и не се съобразяват, че ще си включат духалката или още по-лошо - прахосмукачка 2 кW в разклонителя на телевизор струващ 2-3 хиляди. Оскъпяването на кръга е не повече от 10 лв. Какъв предпазител слагам на 100w товар и какъв на контактите за обща употреба, по които можеш да обикаляш с духалката, ще оставя сам да се сетиш . Кой предпазител как пази, също. Какво е катоден отводител няма смисъл да четеш, ако преди това си му прочел цената. Като стана въпрос за цена - прочети отново поста ми за сравнение на изълняване на инсталацията както си свикнал и така както се предлага в тази тема . Специално заради тебе дадох примера с осемте контакта и ти доказах, че в този случай ще спестиш половината разходи. Така, че не се оправдавай с парите. Ако смяташ че не съм прав, поправи ми сметките. Единствената оптимизация е да махнеш две разклонителни кутии над крайните два контакта и да спестиш две спайки. Всичко останало продължавам да мисля, че е както съм го описал в началото.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Щом е толкова лесно, поправи си инсталацията без да къртиш. Само си оправи връзките. Кабелите са си кабели.
Не мога да си оправя инсталацията, защото цялата е сгрешена при свързването и по-лесно ще ми бъде да я изградя наново. Не се знае и дали всички необходими кабели, дори и да тръгна да я правя, ще бъдат там или просто от трите бушона всички са за един и същи кръг, защото някой е решил да пести от материали и да пусне само един кабел за всички помещения. Проблемът е, че инсталацията е изградена абсолютно безразборно, така че не сочи с пръстче - просто не е правилно.
Не мога да сложа ДТЗ на двупроводна инсталация. Поне има зануляване и при повреда на уреда се отвежда другаде, но не през този, който пипне корпуса на уреда.
Не всеки има телевизор за 2000лв, а и да има - тоя телевизор търпи промени в местоположението, не е закотвен. И всъщност тоя телевизор ако има проблеми, като му включа една духалка на контакта на 2 метра, то тогава е менте. И ако толкова ме е дерт за телевизора - ще си купя филтър и стабилизатор и ще го пусна през тях. Въобще, мога да реша да си местя телевизора, компютъра и духалката всеки втори понеделник на месеца. Тогава твоята предвидливост къде отива по-точно? И пак излиза, че телевизорът ще е в кръг с други уреди, а не на самостоятелен и духалката ще му е съседка. Парадоксално - толкова мислене без смисъл.
Какъв предпазител слагаш на 100W товар и какъв на 3500W на всички ни е пределно ясно. Катоден отводител също съм наясно какво е. Ако забележиш сградите ново строителство - масово се слагат предпазители, но не и ДТЗ или катоден отводител.
От 8-те контакта, ако реша да прекарвам самостоятелни кабели до разпределителната кутия или табло нищо няма да спестя. Ти ми казваш в този случай колко удобно е да ползвам един кабел за всички контакти с много повече връзки по между им. Точно с многото връзки не съм съгласен. Ако пък опъвам паралелни - то няма никакво пестене на кабели. Само дето аз ще ги свържа лесно в разпределителната кутия, а ти ще ги тъпчеш в конзолка, в която ще пъхнеш и контакт. Тук върви принципната разлика - твърдо монтираният в мазилка ПВВ-МБ1, който масово се ползва не може да се тъпче толкова лесно, колкото проводници в гофре. За сметка на това е ЕВТИН и лесно се полага, защото не се изисква допълнителен труд за полагане на гофрета, които струват пари. Ама ще ми кажеш - не го ползвай. Ами ползвам го когато и защото го искат и когато се иска ниска цена на инсталация. Не съм аз този, който да избирам вместо хората варианти за сметка джоба на хората. Ако ти все си се занимавал с баровци, това е друг въпрос.
Какви разклонителни кутии над крайните два контакта ми говориш - остава мистерия?
------
Тръгнахме от това, че ми казваш да връзвам 8 контакта по 1 кабел 2,5мм2, за да пестя хем кабел, хем разклонителни кутии и да присъединявам с рязане на кабела и клеми Ваго. От там изказвам моите притеснения, че по този начин не може да се сложи предпазител на определен брой контакти, понеже ползват един и същи кабел, нито пък свръзките са добро нещо. Всяка свръзка с клема има контактно съпротивление, което води до загуби и влошава нулата и заземяването в инсталацията. Независимо с какво правиш връзки - те си остават връзки и не са еквивалентни на непрекъснат кабел. При паралелни проводници дали в гофре, дали замазани, които се снаждат в конзола, в която слагам и контакт - практически нищо особено не печеля. Но ако не работя с проводници в гофре, а с ПВВ-МБ1 в мазилка си усложнявам живота да ги свързвам и си чупя пръстите.
Тани - модератор
Явно нищо не си разбрал от примера!
То е ясно, че аз каквото и да пиша, че ще направиш ти ще ме опровергаеш, че няма да е точно така!
Затова дай пример как би свързал осемте контакта в тази стая! Ти си избери схемата на свързване и брой кръгове. Дай разчет на материалите, които ще ползваш и връзките , които ще направиш, както аз го бях дал в примера! Забрави за гофрета и какво сме си говорели досега - ето ти стаята имаш брой и разположение на контактите - действай по свое усмотрение!
Аз ще направя инсталацията с ПО-МАЛКО КАБЕЛ, каквото и да измислиш ти и с ПОНЕ ТОЛКОВА МАЛКО връзки , колкото ти, че дори може и по-малко, при същия брой кръгове, като ползвам същия кабел и същите връзки като тебе - спайка, клеми, или каквото решиш! Стига си се извъртал като фурнаджийска лопата и да водиш темата в какви ли не посоки, които в общия случай досега винаги бяха грешни, що се отнася до предимствата които се опитваш да изтъкнеш!

ПП имам само едно условие - нека кръговете да са по-малко от осем, за да има някаква разлика в схемите и да има все пак някакви връзки!

ППП За по-добро сравнение с предишния пример, нека разликата във височината на контактите и разклонителните кутии остане 2 метра, че и по-лесно се смята!
drastar - специалист
[-( [-( [-( [-( [-( [-( [-(

thinkpad, аз чакам да сравняваме цени.
В тази тема не участва само Тани :-D Зададох няколко въпроса доста по рано, но нито ти нито кики отговорихте. Сигурен съм, че ти не си предприемач, най вероятно работиш за такъв или бачкаш в енергото :-D и след работа правиш някое частно :weedman:
Не може един предприемач да мисли само за икономии :? Клиента е важен и трябва да работиш и мислиш за него. Защо ? И малките деца знаят защо. Като гледам дувара на твоята снимка ми е ясно, че работиш за по бедни хорица, но това не те оправдава да им покажеш, кажеш, че може и има нови технологии, а те да преценяват дали имат пари.

И продължавам да чакам [-( [-(
Тани - модератор
drastar не знам каква е целта да сравняваме цени тук и в Белгия, но не смятам, че е толкова важно за темата. Поне дай някаква по-лесна база за сравнение, че това с 80 квадратовия апартамент :? При едни и същи цени за труд и материали, цялата инсталация на един апартамент, може да излезе, само колкото осветлението на онази картинка с многото ключове :lol: Особено ако клиентите са като тези за които говори thinkpad

thinkpad написа:
Когато платят материали и труд за скъпо - so be it. Когато се поставя условие крушката да свети и контакта да работи с възможно най-малко разходи - така и ще бъде. Всеки си прави сметката какво иска и какво може да си позволи.
По един контакт в стая и по една крушка на стената близо до ключа - ехеее!

Кажи по-добре, колко би струвал в Белгия примера, с осемте контакта, който дъвчем от началото!
drastar - специалист
Тани, мисля, че разликата няма да е по голяма от 500 до 700 лева. Идеята е(вече писах за нея) за заемите и черно бялата техника. Не искам да давам съвети на бъдещи собственици какви заеми да вземат, но искам да ги накарам да се замислят, че повреме на ремонта по добре заем за ел инсталация или отопление или саниране или ............, техниката може и след 1,2 или ....години, но подобряване на горе изброените неща означава нов ремонт и много изгубени пари.

Към колегата дето заварил калпавата инсталация и е преправил колко може. Такива работи даваш ли на клиентите след преправяне или нова инсталация. Само не казвай, че имаш готов проект, защото вече уточнихме че след акт 16 можеш да правиш нова инсталация без да е необходим проектант. И преди да си се заял :-D този план все още не е готов, в момента работя над него, и да, след като вече съм направил цялата инсталация :weedman:

пп. малко у..х страницата с тези снимки :-D

Прикачен файл

plan4.PNG
plan4.PNG (48.71 KиБ) Видяна 2870 пъти

Прикачен файл

plan3.PNG
plan3.PNG (34.21 KиБ) Видяна 2870 пъти

Прикачен файл

plan2.PNG
plan2.PNG (66.22 KиБ) Видяна 2870 пъти

Прикачен файл

plan1.PNG
plan1.PNG (76.52 KиБ) Видяна 2870 пъти
Последна промяна от drastar на вт сеп 17, 2013 4:11 pm, променено общо 1 път.
Кики - специалист
Ха, че кой говори за предприемачи? те са най-големите скръндзи. Ще ти кажа как е: Така наречения предприемач търси изпълнители (а сега сети се в България предприемача по какъв критерий ги търси), та събира оферти ако не си се сетил избира най-евтината, 97% от предприемачите в БГ ги боли фара за качество и разни там дизайнерски приумици. Предприемача в БГ е този който само иска да спечели колкото може повече и в много от случаите забравя да плати на изпълнители, подизпълнители, доставчици и разни други контрагенти. За това повечето така наречени предприемачи строят и гледат в максимално кратък период след това да продадат а не да отдават под наем години след това. Лично аз от години (може би 15-на) съм се отказал да работя с български предприемач като му доставям материалите въпреки че мога да добавя печалба и от това , сещаш ли се защо? като те завлекат един два пъти с по няколко хилядарки ще се сетиш. Те това се казва БГ действителност!!! ако е в Белгия или друга бяла държава ще го осъдиш и то набързо ама айде пробвай се в България! така че приказки от рода: ми не работете с турски контакти или слагайте такива конзоли или Ваго клеми не вървят. Единични малки обекти или апартаменти на мутри или изобщо богат клиент може да се направят по всякакви схеми и приумици както на собственик така и на дизайнер или проектант или който искаш развинтен мозък. Та да завърша: и ние знаем кое е хубаво, някой знаем и кое е правилно ама трябва да се съобразяваме с даденостите, не можеш да караш колата си по междуселски път в България със същата скорост с каквато караш по междуселски път в Белгия.
Последна промяна от Кики на вт сеп 17, 2013 4:55 pm, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
Колеги, нека ако ще разводняваме темата, то поне да е по електрическата част, без да пеминаваме и в юридическата! :wink:

thinkpad вече 5 страници не може да сметне колко кабел ще използва за 8 контакта и темата премина през гофрета, кабелни връзки и брой на кръговете, сега ако се включи и в спора с предприемачите, ще му трябват още поне 5 страници! Направо чистя мнения!

Кики, за да не се връщам отново няколко страници, би ли казал какво е твоето мнение за идеята със скритите разклонителни кутии? Колкото повече мнения, независимо на каква позиция са, толкова по-лесно ще стигнем до всички предимства и недостатъци!
Кики - специалист
Така както си ги предложил с дълбоки конзоли няма лошо само да се ограничат до максимум 4 на захр. кабел иначе връзките идват множко особено ако се изпълнят от контакт в контакт, другото което бих приложил е с разпръснати на удачни места ТАП-ове, показаното от Drastar също ми допада. Всичко това с всички условности споменати от мен в темата а и в друга тема.
drastar - специалист
Сега се сетих, че дадох схема и ще направя разчет по нея
Ключове Niko 11х3,86€х1,95= 82,80 лева
Контакти Niko 28х5,5€х1,95= 300,30 лева
Предпазители Хагер 14х5,5€х1,95= 150,15 лева
ДТЗ Хагер 2х43€х1,95= 167,70 лева
Табло 36 модула Хагер + гребен за предпазителите 70€х1,95= 136,50 лева
Кбел 2.5mm² в гофре от онзи в предните мои снимки 300м х 0,72€х1,95= 421,20 лева
Общо 1258,65 лева
При ключовете и контактите е сметнато всичко кутии....
таблото е по голямо и по скъпо както и предпазителите защото са 2р, ако се сметне за шнайдер 1р примерно купени в Бг ще е доста по евтино. Кабела е в повечко но :-D
С тези контакти може и без клеми ваго зад тях, вече съм ги показвал.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: