• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
jordanvass написа:
Китайска му работа.
Чие производство са тези джиджените електромери, примерно, като този от снимките на kozl :?:
Що ми се струва, че електромерът му отчита и значителен процент от реактивната енергия :? Има ли някакви законови изисквания за търговските електромери, нясой може ли да даде линк за тези изисквания?
ktamen - специалист
Благодаря :prayer:
Да не сте братовчеди с Чичо Гошо :?: Що аз като го питам нещо ме засипва с безполезна информация :? а към теб, май има по-специално отношение :prayer:
Най-отдолу има изброени изисквания за различни електромери, пък аз съм толкова тъп, че не знам изискванията за кой електромер да гледам. Може ли да ми подскажеш още малко - Кои изисквания да гледам за електромера от снимките на kozl :?:
hidrazin - майстор
ktamen написа:
Кои изисквания да гледам за електромера от снимките на kozl :?:
Електромера на kozl е този:
Daisy IVEL 3C9
Гледаш електромер за активна енергия клас 1.0
Имай едно на ум че резолюцията на електромера е 0,1kWh.
И не знам какво ще видиш от снимките. :? Там разликата е 87,4kWh.
:partyman:
ktamen - специалист
Пак благодаря :partyman:
Разликата още не сме я видели. Снимките са на дневната и нощната.
Засега ми се струва, че електромерът му е сбъркал с максимално допустимата грешка, разбира се в полза на енергото :axe:
kozl - майстор
Не мога да проумея що за дизайнери ги измислят тия дисплеи.
Обозначението за нощна и дневна тарифа е в левия край на дисплея, с дребни арабски цифри 1 или 2. Едва забележимо. Явно не само аз не ги виждам и чак като увеличих снимката ги видях. И съответно от де да знам кое нощно и кое дневно. За туй ги щракнах и двете. А оггоре с по голям шрифт има Т2, което не знам за ко е :?
И сега се сетих за случка от времето с чекръците (механичните ел-мери).
Комшийка се оплаква, че няма нощна тарифа във фактурата, а цел ден чека да удари 22:00 часа и да забучи щепселите в контактите. Обичайно това беше сигнал във входа, че часовника на ел.таблото е дезертьор или спрел на завоя. Е да ама един ден се случи часовника да си е у ред. След висене около момента на превключване установих, че точно нейният ел-мер като превключи на нощна тарифа и престава да върти брояча. Записвах цифрите 3 поредни дни и се уверих, че през ноща нищо не върти ни нощна ни дневна. След това отидох госпожата да успокоя, че така за нея ще е по-добре. Ей ама има честни хора ве :shock: Отишла г-жата в ЕРП-то и подала жалба и оп още на другия ден нов елекромер, нощната енергия да навърти, че и госпожата да мое успокоена да заспи. И защо обвинения разни към ЕРП-тата :? Я как грижавно, всеотдайно и светкавично се отнасят към хорските терзания. Това е грижа за човека :roll:
fikata - майстор
Козльо, толкова си вещ по видовете ел.енергии и електрическите измервания , че ме изненадваш с незнанието си за означението на тарифите. Коя е нощна,коя е дневна.
Още от дълбока древност, по времето на твоите любими електромери/"чекръците" дето им викаш/ - електроиндукционните с механични броячи и децата знаеха,че Т1 или първо римско I е нощна,Т2 или второ римско II е дневна консумация. Същото е и с електронните.
Защо ли? Ми щото новата дата на деня за месеца започва от 00.00 часа - в това време часовникът отчита нощна консумация, след нея следва дневната Т2 и т.н.
Пример: един електронен електромер на EVN модел Elster,Електронен електромер Actaris и мн.др
"Електронен електромер
Как да следим показанията
на електромера"
Напиши на чичо ти Гошо:
Електронен електромер Как да следим показанията на електромера

http://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elekt ... omer.aspx.

Изображение

На дисплея се изобразява следната информация, част от която
е обяснена на помощната табела:
1.8.0 Активна сумарна енергия (нощна + дневна)
1.8.1 Активна енергия нощна тарифа
1.8.2 Активна енергия дневна тарифа
0.9.1 Текущ час
0.9.2 Текуща дата
F.F Функционална грешка
Данните от дисплея се изобразяват ролиращо през интервали
от 10 секунди в последователност, указана на помощната
табела. В полето „Стойност“ се появява информация за актив-
ната енергия, час или дата. В долния ляв ъгъл на дисплея е
изобразен „Идентификатор на стойността“, който показва вида
информация, изобразена в поле „Стойност“.
Символите Т1и Т2 на дисплея указват текущата в момента
тарифа. По време на дневната тарифа (например в 11 ч. преди
обед) се изобразява символа Т2 (дневна тарифа).

и т.н.
Последна промяна от fikata на пон май 30, 2016 4:25 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Много неща съм забравил, като например откога не са се обръщали към мен така. Върна ме години назад в забравените спомени :cry:
Благодаря за отделеното време.
kozl - майстор
ktamen написа:
Ти май не обърна особено внимание на поста ми за твоите предпазители. Пълни ментета са и дано не се убедиш по гадния начин. Да ги използваш за мерене на ток е твърде оптимистично :-D
Кои са ментета? АВВ, multi или multin.
Гледам от ЧЕЗ са минали на Чинт, явно това са предпазителите :?
Аве ползвам ги да си спирам тока, га човъркам нещо и рядко при късо, оти експерименти накъсо ми се не праат.
Тоя с В кривата, го добавих та да не тичам често до ГРТ-то, га плювам с ел-жена. Да де ама и с инвертор се сдобих и употребата на кракрата преустанових.
А тока де събаря предпазителя нямам с какво да го измеря. Това предполагам е пиков ток при превключването, който вероятно предизвиква колебания във веригата за части от периода на променливия ток.
ktamen - специалист
ktamen написа:
kozl написа:
без да пада този до него, който е последователно включен на АВВ-то :shock: .
Според личния ми опит с тази серия на Марлен Жарен (който не е голям, само две бройки един С40 и един С63) хич не го чакай да падне. Мноу са яки и деянят на всякви токове :prayer:
Въпросният предпазител е Марлен Жарен (MERLIN GERIN), пише го най-отгоре. Това мулти9 не го знам кво е. Два пъти съм правил късо с такива предпазители. Първия път вместо да падне трифазен автомат Марлен Жарен С40, изгоря 200А стопяем башон. Втория път бърниках в таблото и са получи електроженен ефект, поне няколко секунди си гърмя и трещя, ама Марлен Жарен С63 не прояви никакви признаци, че има намерение да изключи. Наложи се да бръкна насред искрите с ръка и да сваля палчето му с пръст. Този С63 ми е сложен от енергото и за съжаление още съм с него, защото е зад пломба и не мога да го сменя.
Не знам дали всички евтини бушони са толкова яки. Веднъж слагах някви китайски в апартаментните табла на цял блок. Няколко пъти правих късо, предпазителите сработиха съвсем нормално.
Така или иначе нямам никакво доверие на евтини автомати, лично аз, ако ми се свидят пари за истински предпазител, слагам стопяем. Стопяеми ментета няма.
Не искаш да го проверяваш, но ако се появи реална нужда този предпазител да те предпазва, може да не издържи проверката и да се подпалиш.
Трябва ти един метър СВТ, вържи му и трите жила последователно и предпазителя последователно на жилата. После им пусни 100А от електрожена. Почти съм сигурен, че СВТто ще пламне преди автомата да изключи.
Всъщност и аз имам едно табло с такива боклуци, свалил съм го отнякъде, ако не ме домързи може аз да направя такава проверка и ще напиша за резултата. Ама по-добре не ме чакай, щото може да минат години преди да ги пробвам.
Качи снимките на електромера, стана ми много интересно какво са числата. Щото или твоята кракра гори 10 пъти повече от кракрата на другия колега или електромера ти мери и реактивна енергия.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: