• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Нямам термомагнитен B25 иначе бих се жертвал :), но понеже докато се само-обучавах :-D съм правил няколко неволни и умишлени експеримента с късо съединение между L и N и между L и PE при TN-C-S, мога да кажа само, че разлика имаше, но все още нямам обяснение.. :lol:
plamen6703 - майстор
Поздравления за таблото, което си инсталирал :supz: По моя край старите хора казват на такива като теб тертиплия човек =D>
nikolov333 - майстор
Ти да видиш какво правят руснаците.. :-D :lol: :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lGZff-ey0HA[/youtube]
fbr - майстор
Остава и пусналия темата да благодари. Когато обяснявам някому нещо и разбирам, че не ме разбира, търся винаги вината в себе си.
П. Петков - специалист
nikolov333 написа:
Нямам термомагнитен B25 иначе бих се жертвал :), но понеже докато се самообучавах :-D съм правил няколко неволни и умишлени експеримента с късо съединение между L и N и между L и PE при TN-C-S, мога да кажа само, че разлика имаше, но все още нямам обяснение.. :lol:
Този пост съм го пропуснал, но с този А1 не може и ютия да се захрани, а при късо той пръв ще пресече финала.
Вижте какво пише на двете табели за термичната му:

при 20oC It = 2,5А - 3А
при 40oC It = 2A - 2,5A
Прикачен файл:
25413-2.jpg
25413-2.jpg (65.35 KиБ) Видяна 1110 пъти
Точно за това бях поменал, че такива автомати се слагат за защита на консуматори с малка мощност, но в табла с големи токове на къси съединение (PSC-та).
Тъй като това е регулируем термомагнитен прекъсвач А1 тип R2,5, неговата комуникационна възможност е 100 А, редовото напрежение 500 V AC, комутационната му възможност при късо съединение е 6 kA, а особеното е, че има отделно регулиране на термичните защити за всяка фаза. Има и такива с допълнително присаждан електромагнит за минималнонапреженова защита, който може да се ползва и за дистанционно изключване. Хидрата пише: "Не е ясно и какъв ти е автоматът А1 - има такива на които времето за сработване се настройва." Ама аз такъв не съм виждал. Хидрата не бърка, а вероятно е имал предвид, че при настройка на It се променя и времето за изключване при един и същ претоварващ ток.
При регулируемите автомати граничният ток е Iгр.=q.Iнастр., където Iнастр. е токът на настройка на термичната защита, а q e от 1,05 до 1,2 или средно 1,15, което значи, че при горна гранична настройка за претоварване по ток, този автомат би трябвало да изключи в най-студеното време при ток над 3,45 А. Включена ютия 1000 W само ще тръгне да загрява.
При късо съединение границите на тока, при които автоматът би трябвало да изключи (За тези стари, регулируеми прекъсвачи е така!), се определя по формулите: Iмаx=14.Itmin. и Iмин.= 8.Itmax., тоест от 24А до 35А. Което значи, че ако включим монофазен консуматор с мощност над 5,5 kW - на автомата веднага ще му изключи максималнотоковата защита без да има късо съединение!
nikolov333 - майстор
Извинявам се още веднъж, понеже снимката на А1, която е в цитирания пост е свалена от нета и Не е на моя автомат.. Моя е сниман някъде в последващите ппстове, но тогава не съм бил наясно, че е възможно да има такива изключения и съм постнал първия А1, който прилича на моя. В интерес на експеримента, впоследствие смених моя А1 с друг с нормална термична характеристика и при няколко случайни къси съединения, вече няма проблем и пада само предпазителя на токовия кръг..без главния и автомата. Другата разлика в постановката е, че имам и собствено повторно заземяване с два кола, около 5ома, обединено с РЕN на шината в ГЕТ.
П. Петков - специалист
nikolov333 написа:
Извинявам се още веднъж, понеже снимката на А1, която е в цитирания пост е свалена от нета и Не е на моя автомат.. Моят е сниман някъде в последващите постове, но тогава не съм бил наясно, че е възможно да има такива изключения и съм постнал първия А1, който прилича на моя. В интерес на експеримента, впоследствие смених моя А1 с друг с нормална термична характеристика и при няколко случайни къси съединения вече няма проблем, и пада само предпазителят на токовия кръг..без главния и автомата. Другата разлика в постановката е, че имам и собствено повторно заземяване с два кола, около 5ома, обединено с РЕN на шината в ГЕТ.
"Бывают в жизни злые шутки, - сказал петух, слезая с утки
(перебежал через улицу и запрыгнул на курицу)". :)
arxd129 - специалист
Пак отварях ел.шкафа с електромерите. Първата му врата, де. За да разгледам по-подробно какво има там.
Зад втората му врата (стъклената) се виждат електромерите на всички апаратаменти във входа.
На всеки електромер (под електромера) има четири клеми (в една редичка са). На левите две клеми са свързани черни кабела (по един на клема), а на десните две клеми - на всяка от тях е свързан по един син кабел. Дебелината на кабелите е 10 кв.мм. според мен. Многожилни са.

Сноп от кабели - черни и сини - без да личи че са по двойки (син и черен) тръгват в един хоризонтален колектор (от гипсофазер)...Общо, всички, десетки кабели. Никакви гофри. 5-6 м е този хоризонтален колектор. И после тръгват незнайно накъде. Не си личи накъде тръгват - предполагам че нагоре по етажите. Ама нищо не личи. Нищо не личи!
Гледах и на етажната ми площадка - има една нишичка в която има доооста интернет кабели. Ей тъй - никъде несвързани.
Ама на етажната площадка не си личи да има колектор - в който да са елкабелите.

Та... в ел.шкафа с електромерите няма жълтозелени кабели. Нито около електромерите, нито никъде. Нито пък тръгват ЖЗ кабели в споменатия колектор. Нито един ЖЗ кабел не се вижда, въпреки че гледах много внимателно по всякакви възможни пролуки в ел.шкафа.

Тъй като друго инфо засега нямам, следва да ви помоля да "хвърлите боб". Как, аджеба, от електромера тръгват син и черен кабел, а на апартаментното табло идват черен и два ЖЗ кабела. Нека уточня, че в апартаментното ми табло, единия ЖЗ кабел е 6 кв.мм, а другия 10 кв.мм.
Професионалният ви опит какво ви подсказва: Къде синият кабел, тръгващ от електромера, се "пребоядисал" в ЖЗ? И от кое място, някой мАстор, ми е пратил шест милиметров (кв.мм) друг ЖЗ кабел - уж за "земно"? А не трябва ли и двата ми ЖЗ кабела да са с еднакво сечение?
Благодаря за предположенията ви. Знам, че ще са основани на "боб"-а... Ама все пак - предположения от професионалисти.
fbr - майстор
Направи малко снимки на електромерното табло.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: