• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Трогнахте ме за момент, даже се просълзих.....
Смятах, обаче, само до Нова година. Дори така да останат нещата, сметката е разочароваща.
Въпреки това, усещам се, че кълва кат шаран в дестилирана вода- влекат ме технологичните и скъпи играчки.
Дано по скоро излезе Ладата, да почна да ходя за риба, че да не мисля глупости ...пари няма да има де, хахаааа!

Все още не са осъзнали, че главен проблем е летният излишък.
Буфер се смята трудно- квадратура, обем, топлоизолация, източник (различно е твърдогоривен или ТП).
Аз го нацелих случайно. В момента го ползвам в тандем с 2 висмана. За този период е перфектен, по натам няма да стига, но лятото няма какво да го правя, освен да къпя маалата или момите на Пентхаус.
Няма да го измислят, докато не се откажат от батериите и започнат да продават.
Леко като в хазарта- губиш, вдигаш залога....с двата крака.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 09, 2022 9:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ами не, при ФВ летният излишък не е никакъв проблем, за разлика от панелите за топла вода
нед окт 09, 2022 9:54 pmLazarGanev написа:
нед окт 09, 2022 9:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ами не, при ФВ летният излишък не е никакъв проблем, за разлика от панелите за топла вода
Излишък, който не се оползотворява, за мен е проблем. Може и да не съм те разбрал.

Имам 2kWP ли се пишеше, панели.
Зимата ми дават средно 4-500Wh. Оползотворявам като циганин 5 стинки ръждави.
Общо ми трябват 800-900Wh. Това е недоимък.

Лятото ще съм близо до максимума- 2000Wh, но мога да оползотворя едва 500-600. С малко усилия и сметки, ще стигна до заветният киловат.

Остатъкът, от 1000 къде да си го таковам? Ако го продам, ще мога да си го купя нощем.

Това показа мониторчето, което си инсталирах.

Ако имаш правилна сметка, за разлика от моята- давай, че да харча пари за панели и инвертори! Само да не стане като с ТП!
Теоретично си прав, така е най-добре, ако няма спънки от всякакъв характер
brum - майстор
Излишъка не е драма, драма е недостига.

Недостиг имам и сега, и лятото. Нищо, че фотоволтаиците дори сега могат да направят повече отколкото ми е нужно.

Батерията е като буфера, но с тази разлика, че водният буфер работи само за отопление, а батерията покрива всичко - и готвене, и пране. Отделно покрива пиковете и връща комфорта. Не е нужно да си като сторъкият Шива и да сновеш между пералня, съдомиялна, сушилня, котлон, фурна, бойлер и от начало за да ползваш повече слънце и по-малко мрежата.

Колкото повече го повтарям това толкова повече почвам да си вярвам, че батерита не е лоша инвестиция :) .

А за продаване - да, ама ако оправят схемите. Че със сегашните - юридическо лице, плащане на данъци и акцизи (т.е. счетоводство) и накрая за 100лв на месец. Ми не му излиза сметката за малки системи. Евентуално ако се появи аналог на "професионалният домоуправител", но за фотоволтаици - да агрегира стотина като мен и да те отърве от занимавката. Или ако оправят по някакъв начин законите...
Излишъкът отлага изплащането= проблем.
Излишък от 50%= голям проблем.
Консултация с Гуру, в сферата, завърши с Йок!
Съсед, който работи това- монтира, продава, консултира, проектира....Няма в имота си монтирана такава инсталация.
Е, вероятно нещо ми убягва...

Лазаре, също като с ТП.
Детето - специалист
В предният пост пуснах линк към батериите. Оставих избора на човек който по цял ден седи на компютър и само рови по нета, да чете и избира между търговците. Нямам време а и честно навсякъде коментарите са едни и същи, винаги има някой недоволен.
Има ли слънце винаги има излишък, дори и с батерия пак остава при мен.
При мен системата е много проста, с няколко смарт контакта си управлявам консуматорите. Графика за всяко едно нещо е ясен и не се променя и да има някакво мърдане не е голяма драма. Като засега БГВ ми е най големия консуматор, тези дни и нея ще разкарам малко от сметката като я вържа към ТП.
А това, че не мога да изхарча всичко което е възможно не е такава драма при мен, днес ми е спестило 26KW. Или както други казват, днес използвах 26KW от предплатения "ток".
brum, да не се връщам назад, може ли да кажеш пак - 1/3 от произведеното ползваш или покриваш 1/3 от консумацията с ФВ?
Детето - специалист
нед окт 09, 2022 10:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Излишъкът отлага изплащането= проблем.
Излишък от 50%= голям проблем.
Консултация с Гуру, в сферата, завърши с Йок!
Съсед, който работи това- монтира, продава, консултира, проектира....Няма в имота си монтирана такава инсталация.
Е, вероятно нещо ми убягва...

Лазаре, също като с ТП.
Точно така, колкото повече излишък, толкова за по дълго време си си предплатил тока.
Човек който монтира, продава... няма също такова нещо, защото не харчи "ток" отоплява се на ТЕЦ...
Докато лично аз плащам/х сметки по 250лв без отопление. Отоплението ми е отделно, но от тази година минах на ТП. Ако въпросната помпа работи 24 часа с макс. мощност ще изхарчи още 360лв. Грубо отивам на 600лв сметка за ток.
Към този момент съм 47% към 53% ФЕЦ-ЕХ. Така да остана след отоплението за мен е ОК. Като тези 53% не са само от скъпия ток.
brum - майстор
Лазаре, покривам 1/3 от консумацията. Лятно време консумация и произведено от панелите се разминава с малко.

Не съм го търсил като мощност да съвпадат. Толкова ми беше подходящият скат. Ако събираше 5kWp толкова щях да сложа.
Последна промяна от brum на нед окт 09, 2022 11:25 pm, променено общо 5 пъти.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: