• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
VLADO66 - майстор
Аз пък след нова година трябва да копая мазилката на тавана в хола на апартамента за да разделя осветлението на две зони и се чудя 3Х1.5 мостов на 2Х2Х 1.5 със спайка ли да правя или как :? като дебелината може да е макс 2см.
thinkpad - майстор
3х1.5мм2 мостови с някоя клема ми се вижда вариант. Но предвид факта, че 3 жилните - третото им жило е за защитен проводник, може би е най-добре 4х1,5мм2. Най-малкото ще те анатемосат как ползваш жълто-зеленият проводник за фазов. :-D Така ако в бъдеще включваш осветителни тела с метален корпус можеш да им сложиш заземяване/зануляване, имаш обща нула и 2 фазови проводника. Натоварването на осветителната инсталация не голямо. А защо са ти промени?
hidrazin - майстор
Ква клема бре? То сега явно до центъра на тавана му ходи 3х1,5 и той си мечтае да го раздели на две 2х1,5 като увие връзките с PVC и го замаже у тавана. :-D
Няма защитен проводник в тези 3х1,5 !
:partyman:
VLADO66 - майстор
Няма защитен -две фази от двоен ключ + нула.
evil - специалист
Ще споделя моето скромно мнение от опита който имам.Като чирак-електротехник,електротехник,ръководител изграждане на електроинсталаций и собственик на зграда с такава инсталация съм стигнал до заключението че полагането на мостов проводник със стоманени пирони , гипсиране и изваждане на пироните преди мазилка е най-добрата система за окабеляване.Знам че има много хора който не споделят това мнение но факт е че такива инсталаций са надживяли доста собственици :)
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ква клема бре? То сега явно до центъра на тавана му ходи 3х1,5 и той си мечтае да го раздели на две 2х1,5 като увие връзките с PVC и го замаже у тавана. Няма защитен проводник в тези 3х1,5
Хидразине, просто/само предполагам какво има предвид човека. Не знам къде какво му ходи, обаче една малка кутийка с клеми ще е по-добра идея от замазване на връзка в мазилка. Недай си се наложи да се ремонтира тая връзка - ще падне едно къртене...То за това има разклонителни кутии...
hidrazin - майстор
Определено кутийка е по-добре.
:partyman:
P.S. Аз пък не предполагам. Просто мятам от оня, специалния боб. :-D
MIRO_073 - майстор
jekasus написа:
MIRO_073 написа:
И след като я отлеят пак може - с къртача :-D
Елтехници и климатици са две най-опасни професии за здравината на сградата.
Че и едните метални канчета използват и крадат от децата гумени топки :lol:
Ами архитекта да си хвърли дипломата, ако това одраскане на плочата го притеснява :-D Знаете ли колко пъти са длъжни да се презапасят при изчисления..
thinkpad - майстор
Абе хубаво си е предварително да се сметнат каналите в бетонните части от конструкцията и да се направят улеи още при изливането на бетона. Бетон е много трудно и трудоемко да се копае.
MIRO_073 - майстор
thinkpad написа:
Абе хубаво си е предварително да се сметнат каналите в бетонните части от конструкцията и да се направят улеи още при изливането на бетона. Бетон е много трудно и трудоемко да се копае.
Определено си прав за всичко написано, ама с тези темпове на строителство никои никои не чака
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "полагане на мостов проводник под мазилката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: