• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
[/quote]
Помните ли един пълничък политик, дето беше забогатял от спестени пари от закуски... :-D
[/quote]

:? Маргарит Мицев ??? Поне да беше лъгал , че пести от вечерна ракия и салата !

:partyman: :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
Още малко и ще измислите нови наредби и наръчници за ДТЗ-тата...
ДТЗ-тата биват комбинирани и такива без вграден АП - демек "чисти" ДТЗ-та.
КОМБИНИРАНИ ДТЗ:
За комбинираните е ясно - избират се за самостоятелен токов кръг както се избира предпазител.
Едно уточнение - комбинираните ДТЗ-та най-често са електронни.
Електронните ДТЗ-та не са предмет на този форум защото са ЗАБРАНЕНИ за използване в жилищни сгради.
САМОСТОЯТЕЛНИ ДТЗ:
Не така стои въпроса с "чистите" ДТЗ-та - там го НЯМА филма коефициент на едновременност. Най-малкото пък коефициент 0,6 !!!
1.ДТЗ с АП за един токов кръг - ДТЗ-то се избира ВИНАГИ с една степен нагоре от предпазителя.
Демек АП-16А с ДТЗ-25А, АП-25А с ДТЗ-40А, АП-40А с ДТЗ-63А, АП-63А с ДТЗ-100А без оглед на това дали главния бАшон е 63А...
2.ДТЗ с няколко АП-та (няколко токови кръга) - ДТЗ-то се избира РАВНО на сбора от токовете на всички АП-та след него и пак без оглед на главния бАшон.
Допустимо е, допустимо не не много желателно да се избере на-близката стойност ДТЗ с цел икономия (тая дума я мраза).
Пример:
Два токови кръга с АП-10А плюс един с АП-10А - общо 45А. Допустимо е да се сложи ДТЗ-40А.
:partyman:
nikolov333 - майстор
..и аз така разсъждавам, ама понеже не съм учил, питам дали не греша.. :partyman:
bavareca7778 - специалист
Значи излиза при мен така ....
Бойлер с ДТЗ 25А и Ап 16А
2 кръга за кухня/всекидневна + контакто детска + контакти спалня (към нея и пералнята) всички по 16 А = 40А ДТЗ .... ??????????? Нямам никакви големи консуматори на тези 4 кръга с ДТЗ освен аспиратор пералня и съдомиялна. В спалнята няма нищо с тенденцията най много да има ТВ.

Ако ви е интересно ще ви споделя до сега как беше.

За кухня и всекидневна пак със същите уреди съм ги пускал всички на куп със Бушон тези дето се завиват 25А и всичко беше ок ....Пускам и маслен радиатор и пак всичко е ок .....но пусна ли и готварската печка бушона казваше пат :) Да допълня че и осветлението е вързано към тях. За това един кабел през тавана и отделих печката на отделен кръг.
muhala - майстор
съб ное 17, 2018 9:09 pmbavareca7778 написа:
Значи излиза при мен така ....
Бойлер с ДТЗ 25А и Ап 16А
2 кръга за кухня/всекидневна + контакто детска + контакти спалня (към нея и пералнята) всички по 16 А = 40А ДТЗ .... ??????????? Нямам никакви големи консуматори на тези 4 кръга с ДТЗ освен аспиратор пералня и съдомиялна. В спалнята няма нищо с тенденцията най много да има ТВ.

Ако ви е интересно ще ви споделя до сега как беше.

За кухня и всекидневна пак със същите уреди съм ги пускал всички на куп със Бушон тези дето се завиват 25А и всичко беше ок ....Пускам и маслен радиатор и пак всичко е ок .....но пусна ли и готварската печка бушона казваше пат :) Да допълня че и осветлението е вързано към тях. За това един кабел през тавана и отделих печката на отделен кръг.
Стига икономии! Една дзт ще слагаш за 4 гръга. Сложи си две 2 40 амперови и спи спокойно. https://store.comet.bg/Catalogue/Product/3000093/ ето ги по 23 лева без ддс.
iliya_i - майстор
съб ное 17, 2018 8:35 pmhidrazin написа:
Още малко и ще измислите нови наредби и наръчници за ДТЗ-тата...

2.ДТЗ с няколко АП-та (няколко токови кръга) - ДТЗ-то се избира РАВНО на сбора от токовете на всички АП-та след него и пак без оглед на главния бАшон.
Ето един:
стр. 8 схемата долу: ДТЗ 40А, а слен нея 3 АП x 16A
И малко по-горе:
избира се според сумарния ток на товара и утечния ток
АП не се споменават при избора.
Последна промяна от iliya_i на съб ное 17, 2018 10:49 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
съб ное 17, 2018 9:58 pmiliya_i написа:
Ето един:
стр. 9 схемата долу: ДТЗ 40А, а слен нея A3 АП x 16
В този един (линк) няма нито ДТЗ 40А, нито 3 АП x 16A.
Нещо си се обАркал.
И малко по-горе:
И малко по-горе няма нищо от тва дето си цитирал - вероятно същия обАркан линк... :-D
Но чисто хипотетично да предположим че си гледал някъде "ДТЗ 40А, а слен нея 3 АП x 16A" ...
Та в случая КОЛКО е сумарния ток на три бАшона по 16А ???
Не бързай, пий още една ракия, помисли и утре пиши. :wink:
iliya_i - майстор
съб ное 17, 2018 10:35 pmhidrazin написа:
Ето един:
стр. 8 схемата долу: ДТЗ 40А, а слен нея A3 АП x 16
В този един (линк) няма нито ДТЗ 40А, нито 3 АП x 16A.
Нещо си се обАркал.
И малко по-горе:
И малко по-горе няма нищо от тва дето си цитирал - вероятно същия обАркан линк... :-D
Но чисто хипотетично да предположим че си гледал някъде "ДТЗ 40А, а слен нея 3 АП x 16A" ...
Та в случая КОЛКО е сумарния ток на три бАшона по 16А ???
Не бързай, пий още една ракия, помисли и утре пиши. :wink:
Да, моя грешка, вече е поправен. :partyman:
Ето го пак:
http://0701.nccdn.net/4_2/000/000/057/f ... tokovi.pdf

А 3 х 16 си е 48, но никога и трите не са натоварени на 16А
hidrazin - майстор
съб ное 17, 2018 10:50 pmiliya_i написа:
...А 3 х 16 си е 48, но никога и трите не са натоварени на 16А...
И затова е допустимо да се избере 40А която е най-близката стойност която е 8А по-малко и съответно по-евтино.
Другата е 63А което е 15А нагоре - по-далеч, по-скъпо и съответно по-доброто решение.
По-доброто защото ти НЯМА как и НЕ МОЖЕШ да гарантираш че трите не са натоварени на 16А.
Те така са и проектирани - да се товарят с или до 16А , но нито ти, нито някой друг може да даде гаранция че няма да се натоварят.
Така че по-малко размисли и страсти, повече изпълняване на написаното в раните докИменти и ... мислене. :-D
nikolov333 - майстор
Така е но 3*16 е по-близо до 40А, а 4*16А е по-близо до 63, отколкото до 40.. Може би е най-правилно след ДТЗ кръговете да са максимум 3 х 16А за да са с ДТЗ 40А..?.. оп дублирал съм поста на хидрата, докато го напиша..
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: