Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Whiskey - специалист
Здравейте колеги,

Имам едно питане, предполагам, че проблемът с който се сблъсквам е свързан с ДТЗ, но трябва да намеря решение. Каква е ситуацията:

Ново строителство, апартамент. В банята е предвиден един кръг осветление, вентилация и бойлер. Крайно недостатъчно! Искам да вържа още един кръг осветление, лира за сушене на кърпи и един контакт. Инсталацията съм я прекарал, но имам проблем с нулата. Както може да се предположи, в конзолната кутия се прекъсва само фазата. Хубаво, от там ще си взема фаза за консуматорите, но ако ползвам нулата на бойлера, ДТЗ сработва. Държа да кажа, че същият не е свързан по никакъв начин, т.е. трите проводника стърчат. Ако взема ток (фаза и нула) от разклонител, свързан към контакт в съседна стая - няма никакъв проблем, всичко работи. Това означава ли, че трябва да тегля нула от някъде другаде или има нещо, което изпускам?
ivanovbg - майстор
Е дай сники де. В кутията имаш две нули. Синя и жълтозелена. От коя взимаш нула? Би трябвало от синята, а жълтозелената ти е заземяването. Колко квадрата е кабела от който взимаш захранването?
Whiskey - специалист
Не съм снимал, защото то няма много за снимане. Две конзолни кутии една до друга. В едната се прекъсват само две фази - на осветление и на вентилация. В другата конзола има фаза, нула и земя за бойлер. Толкова!
От тези наличности трябва да захраня още един кръг лампи, лира и контакт. Новите проводници са прекарани в нови конзоли. Опитах да взема фаза от лампите, защото всичко искам да бъде на този кръг. Но когато взема нула от бойлера - ДТЗ пада. Не съм пробвал през заземяването... не знам до колко е редно така.
Проводниците са достатъчно дебели за натоварването, няма проблем с това.
ivanovbg - майстор
нед дек 22, 2024 9:03 pmWhiskey написа:
Не съм снимал, защото то няма много за снимане. Две конзолни кутии една до друга. В едната се прекъсват само две фази - на осветление и на вентилация. В другата конзола има фаза, нула и земя за бойлер. Толкова!
От тези наличности трябва да захраня още един кръг лампи, лира и контакт. Новите проводници са прекарани в нови конзоли. Опитах да взема фаза от лампите, защото всичко искам да бъде на този кръг. Но когато взема нула от бойлера - ДТЗ пада. Не съм пробвал през заземяването... не знам до колко е редно така.
Естествено че ще пада. Нулата на бойлера минава през ДТЗ. Вземи си нула от там от където си взел фазата.
iliya_i - майстор
нед дек 22, 2024 9:03 pmWhiskey написа:
Това, което се опитваш да правиш е пълна глупост.

Нов кръг означава, да пуснеш трите (фаза, нула, земя) от апартаментното ел. табло, като на фазата сложиш отделен бушон.
Ако не искаш да теглиш нов кабел до там, захранваш всичко от конзолата за бойлера.

Кабела от таблото до конзолата за осветлението едва ли има достатъчно сечение и бушон за захранване на контакт и лира.
Може да го ползваш само за допълнителното осветление. Не вярвам, че в тази конзола няма нула. Може проводника да не се прекъсва, но нула има!
Whiskey - специалист
Много обичам някой да се изпери и да раздава квалификации. За един може да е глупост, за друг да не е. Какъв е точно проблема, че да не ти харесва. Глупост е да вържа други консуматори на бойлера, ето това е глупост. Както е глупост в нов апартамент да тегля кабели от таблото до не знам си къде, да къртя, да мажа, да шпакловам, да шлайфам, да боядисвам... или вие тия работи не ги мислите? Нямам проблем със сечението, вече казах. Лирата е 55 вата, имам 1.5 кв. проводник. Ще издържи един сешоар, нали? Нула в конзолата няма. Влиза един единствен проводник - фаза, която се дели на осветление и вентилация. Това са редовни изпълнения по нашите ширини и където и да ми се е налагало да преправям инсталации, винаги съм се чудил как да вкарвам нула, заради глим лампи в ключовете за осветлението. И т'ва било глупост... Чувал съм го. Ама не те питам за мнение...
zz_stefanov - майстор
Ми правиш пълна глупост, след глупостта на тоя дето го е правил преди това.
Като не ти харесват отговорите не питай, а чети. Не си първия на кого е отговаряно в дълги теми.
Само за сламка от твоето описание оставам с впечатление че не си разкрил разклонителите кутии горе. Ако си ги разкрил от бойлерната се се извеждат залирата и контакта.
Нормално е да ти пада защитата сега, защото фазата и нулата са от различни кръгове.
Последна промяна от zz_stefanov на нед дек 22, 2024 11:24 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
нед дек 22, 2024 11:04 pmWhiskey написа:
Глупост е да вържа други консуматори на бойлера, ето това е глупост. Както е глупост в нов апартамент да тегля кабели от таблото до не знам си къде, да къртя, да мажа, да шпакловам, да шлайфам, да боядисвам... или вие тия работи не ги мислите?
Глупост е да вържеш консуматор между фазата на осветлението и нулата на бойлера.
При това си го разбрал, ама продължаваш да търсиш обяснение във форум, като никакви съвети не приемаш.

Е дерзай си!
На мен не ми пречиш изобщо!
Пожелавам ти весела и СВЕТЛА коледа.
hidrazin - майстор
нед дек 22, 2024 10:55 pmiliya_i написа:
.Ако не искаш да теглиш нов кабел до там, захранваш всичко от конзолата за бойлера.
Никой не го пита какво му се иска!
Допълнителен кръг осветление не се взима от кръга на бойлера. Нито лирата която не е ясно как ще е захранена.
Контакт няма работа в банята, щото нищо не е ясно за тъпата баня.
Много обичам "весели самоубийци или убийци"...
:partyman:
P.S. "Тука аз си връзвам едни жици и хич не ми дреме че НЕ Е моя работа..."

iliya_i - майстор
нед дек 22, 2024 11:23 pmhidrazin написа:
Много обичам "весели самоубийци или убийци"...
Страх го е да вземе фаза от бойлера, за да не я претовари.
А нулата кучета я яли. Тя бушон няма за да се претовари. Да ама има ДТЗ, за да изключи самоубийствата.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: