• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
256
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 294

Тани - модератор
Точно защото съм ПРЕПРАВЯЛ доста инсталации след подобно хвърляне на боб от пишман проектанти си позволявам да давам тези съвети! Въобще не ми трябва да предполагам какво ще му мине през ума на клиента и затова не гледам от моята камбанария - какво на мен ми е достатъчно а гледам МАКСИМАЛНИЯ ВЪЗМОЖЕН ТОВАР! Мощните консуматори задължтелно на отделен кръг с цял кабел от таблото до консуматора

-бойлер
-готварска печка
-за всеки климатик отделен предпазител и кабел , който е свързан направо в климатика за да се избегнат гозните кабели и щепсели
- ако има други мощни консуматори - също на отделен кръг

vvventsi. при така проектираната от тебе инсталация какво ще стане , ако домакинята си пусне пералнята да пере и реши да готви основното и десерта? Или това е невъзможна ситуация? Родителите ми имат в кухнята и едно вентилаторна печка Делонги 2kW ! Какво ще им кажеш когато ти се обадят по телефона?
vvventsi - специалист
Тани написа:

vvventsi. при така проектираната от тебе инсталация какво ще стане , ако домакинята си пусне пералнята да пере и реши да готви основното и десерта? Или това е невъзможна ситуация? Родителите ми имат в кухнята и едно вентилаторна печка Делонги 2kW ! Какво ще им кажеш когато ти се обадят по телефона?
И какво ще стане ако си пусне пералнята и почне да готви,пералнята е 2-3kW печката да е 3-4kW,всичко ще си работи нормално ако е проектирано добре ,но ето ти сам каза че проектираш инсталация според товара,не според предпазителя , ти така го правиш и накрая какво стана, върнахме се от началото че сечението на кабелите се избират според консумацията,а предпазителите според кабела и консумацията!
vk - специалист
Вижте по наредбата каква е инсталираната мощност

Битови потребители (извадка от Наредба 3)
Чл. 243. (1) Изчислителните електрически товари за битовите електропотребители се определят в зависимост от степента на участие на отделните енергоносители - електрическа енергия, газ, централизирано топлоснабдяване, локални отоплителни системи и индивидуално топлоснабдяване в енергоснабдяването на бита.

(2) Индивидуалният максимален товар за едно жилище се приема в зависимост от степента на използване на електрическата енергия за отопление и нагряване на вода за битови нужди, като жилището се класифицира към една от следните групи:
1. първа група - жилища, отоплявани основно с електрическа енергия - от 8 kW до 10 kW;
2. втора група - жилища, отоплявани основно с друг вид енергия (топлоснабдяване, газ, твърдо или течно гориво) - от 5 kW до 6 kW;
3. трета група - жилища, в които системата за отопление е комбинирана между първа и втора група жилища - от 6 kW до 8 kW.
(3) Посочените в ал. 2 по-малки стойности на максималния товар се отнасят за едностайни и двустайни жилища с разгъната застроена площ до 70 m2, а по-големите стойности - за жилища с разгъната застроена площ от 70 m2 до 120 m2.

(4) За жилища с разгъната застроена площ над 120 m2 стойността на максималния товар се определя в инвестиционния проект за съответната сграда - част електрическа.

(5) При определяне на максималния товар за конкретно жилище могат да се отчитат и допълнителни фактори, като брой живущи, степен на комфорт, строителен тип на жилището, инсталирана мощност и работен режим на електропотребителите и др.
vvventsi - специалист
Те ще направят компромис за Тани, ще му проектират 15kW изчислена монофазна мощност че ще включва 12kW готварска печка :lol:
Тани - модератор
Явно не осъзнаваш как противоречиш сам на себе си и дори няма нужда друг да се включва:

- сечениета на кабела зависи от мощността на консуматара
- абе какава е тази мощност на консуматора тези мощности ги пишат за заводите , не им обръщай внимание , кой е луд да пуска повече от един котлон
- Ха , ама вие луди ли сте какъв е смисъла да смятате , като Индивидуалният максимален товар за едно жилище е 5 kW

С интерес следя спора ти ! Аз не мисля да се включвам , защото ти манипулираш дори фактите! Дадох напълно реален пример от кухнята на майка ми . Вентилаторна печка 2 kW , пералня - около 1,5 kW, 2 котлона - 3kW , фурна - 2,5kW - общо 9kW. В къщи жена на ми ѝ се случва готви на три котлона и си затопля фурната . Това са все примери от личния ми живот! Не мога да ги игнорирам. Не виждам каква логична причина ще ми посочиш да не се съобразиш с максималната мощност на даден уред при избора на кабел. А да свържеш на един кръг консуматори , които надвишават присъединителната мощност на цялото жилище ми се струва безумие! Още по-голямо безумие 2,5мм² кабел за консуматор с максимална мощност над 10 kW под предлог , че няма да се наложи да се ползва пълната мощност!

Колегите правилно споменаха , че проекта се прави на предположения , но се предполага МАКСИМАЛНАТА МОЩНОСТ на консуматорите и спрямо нея се подбира кабела. На повечето жилища инсталираната мощност е многократно по-голяма от присъединителната . Това не значи , че като имаме главен предпазител 63А може да сложим максимум 3 кръга по 20А или 4 по 16 А !
ArturDent - Почти Безобиден
Тани написа:
Това не значи , че като имаме главен предпазител 63А може да сложим максимум 3 кръга по 20А или 4 по 16 А !
Тани, по-горе бях писал за един коефициент на едновременност, ама никой не обърна внимание. Зависи от броя и вида на инсталираните уреди. При един консуматор = 1, при повече, намалява. Просто се работи с вероятност и статистика.
Заеби печката. Никой проектант няма да ти пусне повече от 4 кв.мм и 25/32 А предпазител.
К'во правим например с контактите. Ето аз има във всяка стая поне по 5 контакта, по 16А - трябва ли да сложа 80А бушон и 10 кв.мм. на токовия кръг.
Една от функциите на предпазителя е да защищава кабела. А проводник по-дебел от 4 кв.мм. не можеш да навреш в контакт.

Да, проектантите гадаят. Те не могат да знаят къде и какво ще се включва. Основават своите изчисления на предположения и практика. Само бойлера се знае къде ще бъде предварително, а печката долу-горе.
Ето вземи например мен. Когато си рисувах ел.инсталацията за моята къща имах представа за не повече от 25% от големите консуматори - бойлер, печка и 50% от климатиците.
Тани - модератор
Артъре, не виждам противоречие в мненията ни .Именно коефициента на едновременност имах предвид в изречението което си цитирал. Надявам се не си пропуснал "НЕ"- то :wink:
ArturDent написа:
Тани написа:
Това не значи , че като имаме главен предпазител 63А може да сложим максимум 3 кръга по 20А или 4 по 16 А !
Тани, по-горе бях писал за един коефициент на едновременност, ама никой не обърна внимание. Зависи от броя и вида на инсталираните уреди. При един консуматор = 1, при повече, намалява. Просто се работи с вероятност и статистика......................

Относно печката - 4 mm² е напълно нормално , но 2,5 е малко, още повече отклонен от разклонителната кутия от 4 mm² . Кабел 4 mm² в контакт Шуко няма никакъв смисъл да се използва защото самия контакт издържа 16 А .Изключение прави кабел с по-голяма дължина , които компенсира пада на напрежение с по-голямо сечение. Само в такъв случай е оправдано да се ползва по-дебел кабел, от който да се отклоняват по-тънки в разклонителните кутии , защото предпазителя трябва да може да защити по-тънкия кабел !

Печката затова се включва на отделен кръг , защото така може да се ограничи тока ѝ чрез предпазителя. При инсталирана мощност 11,555 kW в примера по-горе са дали на печката номинална мощност 7,5kW , която трябва да ограничим!
vvventsi - специалист
И накрая от какво зависи сечението на проводниците ,от консуматора ,а предпазителя от проводника и консуматора,ако примерно имаме консуматор 2kW,за този консуматор му слагаме 1.5mm2 и предпазител 10A но ако разстоянието е много голямо и имаме голям спад в напрежението може да се наложи и 4mm2 да сложим, а предпазителя колко ще е, ако го избираме според кабела може и 32A да сложим но според консуматора пак 10А,и му слагаме 10A ,ако имаме консуматор 100W и го закачаме на токов кръг който е с предпазител 25A какъв кабел ще му пуснем за него? ако се съобразяваме с предпазителя трябва да 4mm2 но защо да пускаме за някакви си 100W 4mm2 аз ще направя така пускам му най много 1mm2 и му монтирам някъде ,предпазител 1A специално само за него ,както направих и с вентилатора в банята си,той гълта 100mA и съм го вързал за кабела за бойлера той минава през вградения гардероб където е монтиран и електромера за бойлера,за вентилатора съм му пуснал проводник 0.75mm2 и съм му сложил предпазител 0.6A нямах по малък тогава,специално за него и монтирах в ключа за вентилатора.
Тани - модератор
Венци за да ти отговоря ще си позволя да се самоцитирам от първа страница на тази тема
Тани написа:
От какво зависи сечението на кабелите?

-От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
-От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
Колко по ясно да го напише?

-Имаме консуматор да речем 20W
-Имате един предпазител да речем 40А

Сметнете какъв кабел( проводник) е необходим спрямо първото условие( консуматора) , а след това спрямо второто(защитата) и кажете кой е верния отговор!

Винаги има вариант , когато ни трябва по-голям предпазител , но тогава вече не става въпрос за кабелите , а за предпазителя, което вече променя условието на задаата! Иначе казано , задачата няма решение в този случай!

ПП
А то сечението може да зависи от много неща , които дори няма да се сетим да споменем тук , но вие се съсредоточете САМО върху посочените в условието! Иначе ако въпроса остане отворен , то кой каквото и да спомене все ще е верен отговора!
Самия ти казваш,че:
-предпазителя зависи от консуматора
-кабела зависи предпазителя и/или предпазителя зависи от кабела

И самия ти даде пример , че при готова инсталация може да си свържеш вентилатора без да правиш промени по нея , НО ако смениш кабела (не е задължително , но ти така си решил) , то трябва да смениш и ПРЕДПАЗИТЕЛЯ (това вече е задължително)
ArturDent - Почти Безобиден
vvventsi написа:
за вентилатора съм му пуснал проводник 0.75mm2 и съм му сложил предпазител 0.6A нямах по малък тогава
Ами то така и се прави, обаче когато е известен консуматора, Тани ;)

По принцип кабелите се защищават от двете страни. Единия предпазител пази консуматора, а в другия карай кабела. Но поради икономически и естетически причини в бита това не се прави.
В промишлеността всяка уважаваща себе си машина има локално табло с бушон, пуск, стоп, защити и т.н. В следващото главно табло пак си има предпазител (с една степен нагоре).
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: