• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pipilica - майстор
Девиаторния ключ се ползва когато имаш коридор със ключ на всеки край и всеки ключ може
да пали и гаси лампата.
Ти за мултицета ли питаш колко пари е, ми 10-20 и повече лева зависи от модела
http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/e ... _keys=myid
Като купуваш гледай да има зумер (като допреш сондите и писка) и все пак не взимай от 5 лева.
men79 - специалист
Утре ще си купя, два девиаторни ключа и мултицет
pipilica - майстор
Добре де ти като се нанесе в апартамента нямаше ли ключове в коридора, че ти ги слага
или ги смени със светещи.
men79 - специалист
Нямаше ключове и контакти... аз и баща ми ги слагахме
pipilica - майстор
Сега ако искаш може да си върнеш светодиода в ключа на стаята и да пробваш как работи
ако пак ти мъждука лампата го махаш.
men79 - специалист
Добре, ще го пробвам..., но първо ще изчакам да видя дали свети и така както е
Тани - модератор
Браво! Справил си се!

Подкрепям мнението на Фиката! Така най-лесно и бързо се монтират девиаторни ключове и няма какво да объркаш! Единственото неудобство е , че хора без опит два пъти трябва да изключат предпазителя, за да си гарантират безопасността!!! Ти се справи с къде по-опасната задача да бърникаш из таблото , та с ключовете ще се справиш без проблем! Ако не можеш да се оправиш по начина на Фиката(и мой всъщност :) ) , ще ти е още по-трудно с мултицета , така че засега недей си купува , освен ако не мислиш да го ползваш и за друго! Все пак е полезен уред и ако мислиш , че ще ти трябва и в бъдеще , то това може да ти е повода да си го купиш , пък може и да не го използваш за случая :wink: ! Девиаторни ключове обаче задължително трябва да си купиш! Още като спомена че ключовете в коридора са два и си помислих , че или ключовете не са свързани правилно или въобще не са девиаторни!
pipilica - майстор
fikata написа:
По добре е проводниците да се определят с прозвъняване, т.е. при изключено напрежение,а не с фазомер !
Нали за това ще си купи мултицет
fikata написа:
Тук говорим за свързване на девиаторни ключове при готова,правилно изпълнена инсталация.
Ама никой не знае как е изпълнена инсталацията.

Ти хубаво обесняваш ама за който е пипал поне малко кабели и ключове а men79 хал хабер
си няма от ток и инсталации, трябва накакси по-лесно и по-безопасно.

Пък и мултицета все ще му свърши някаква работа във времето.
men79 - специалист
Добре, не изглежда сложно предложеният метод на Тани и Фиката... май така трябва да пробвам, пък и ако си купя мултицет , докато разбера как се ползва ще се изпишат тук още няколко страници :).... , а и после няма да знам как да го ползвам за друго....
Ще си купя девиаторните ключове и ще пробвам по описания начин , да видим какво ще стане ....
fikata написа:
И все пак да отговорим на въпроса как практически могат да се свържат девиаторните ключове от неспециалист...
От конзолата на стената стърчат три жила.Взимаме първия девиаторен ключ, за който нямаме схема.Обикновено отзад на ключа са обозначени до клемите / с букви или стрелки/ един вход-отгоре и два изхода отдолу. С фазомер определяме на кой от трите проводника имаме "фаза".Този проводник свързваме отгоре/вход / Ако на първата тройка не намираме"фаза",ще я намериме на другата тройка на мястото за другия ключ. Свързваме другите два проводника на останалите клеми на ключа.С монтирането на първия ключ вече имаме "фаза" и в другата тройка. Отиваме с фазомер на мястото,където стърчат другите три проводника и отбелязваме на кой имаме "фаза". Включваме ключа и търсим на кой друг/втори/ проводник сега имаме "фаза". Третият проводник, на който не се е появявала "фаза" свързваме на втория ключ като вход/отгоре/ , а другите два - отдолу......И готово..
Обаче трябва да се знаят и някои истини:
Операциите е добре да се изпълнят от лице с правоспособност- най вече заради техническата безопасност !
По добре е проводниците да се определят с прозвъняване, т.е. при изключено напрежение,а не с фазомер !
Тук говорим за свързване на девиаторни ключове при готова,правилно изпълнена инсталация.
fikata - майстор
Ти хубаво обесняваш ама за който е пипал поне малко кабели и ключове а men79 хал хабер
си няма от ток и инсталации, трябва накакси по-лесно и по-безопасно.
По принцип е така, но същия човек, който "хал хабер си няма от ток и инсталации" ти го караш да прави пресвързвания в таблото.
Мисля,че е срам за един мъж да не може сам вкъщи да си смени фасунга,контакт,ключ при изключен съответен предпазител. Това вече и жени го правят. :)
men79
Демонтирането и разкачването на проводниците от старите ключове го прави при изключен предпазител.
Свързването на новите,девиаторните, ключове го прави също при свален предпазител.Като преди това си определил кой проводник къде трябва да се свърже на ключа.
Успех! :thumbs:
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20

Тема "Компактни луминесцентни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: