• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
drastar написа:
ей да взема да ви пращам от тези 'кабели', да не се мъчите после да изтегляте проводници в празното гофре
Не мога да разбера както си в Белгия какво има общо повечето написано от теб с българската действителност и какво се опитваше да покажеш, като искаше списък с материали, които можеш да ги видиш в най-различни български сайтове?
Между другото, не разбирам френски език.
jekasus написа:
http://www.youtube.com/watch?v=1u1rZAWzSok
это тоя дълбае
Браво на него! Няма изглежда коронка за дрелката.
jekasus - майстор
hidrazin написа:
jekasus написа:
это тоя дълбае :-D
Това е ужасно!!! Надявам се не си ти на клипа? :) Определено тоя на клипа си е обикновен общак или мазач и няма нищо общо с
тока. Не веднъж съм казвал защо на някои хора трябва да им се чупят ръцете ако барат нещо по инсталацията. :evil:
:partyman:
Прочети първите два коментара под клипа :-D
drastar - специалист
thinkpad написа:
drastar написа:
ей да взема да ви пращам от тези 'кабели', да не се мъчите после да изтегляте проводници в празното гофре
Не мога да разбера както си в Белгия какво има общо повечето написано от теб с българската действителност и какво се опитваше да покажеш, като искаше списък с материали, които можеш да ги видиш в най-различни български сайтове?
Между другото, не разбирам френски език.
jekasus написа:
это тоя дълбае
Браво на него! Няма изглежда коронка за дрелката.
Чакай сега :? Аз съм този дето пусна темата. Общото е, че начинът по който работим тук е приложим и в Бг и някой по интелигентни колеги го практикуват и то не от днес. Аз сложих реални цени от магазин, а ти от интернет, аз знам колко кабел ми е нужен и не ходя с метърчето като теб. Щом изграждаш ел инсталации редовно трябва да имаш представа колко кабел е необходим долу горе. Защо съм искал списъка ? това съм го обяснил, по горе, но явно ракията ти е дошла в повече и наистина не четеш внимателно и всичко. Нямам намерение да се заяждам , но да ме питаш тези неща след толкова мои постове и примери :?
:partyman:

пп аз спирам да споря с теб, защото все едно да споря с радио ереван
Тани - модератор
thinkpad написа:
Тани написа:
...
Щом вече 5 страници ми казваш, че съм се объркал в предположенията и нямало да го направиш така, поправи метрите, които съм сбъркал, добави си още един, два или колкото искаш кръга! Кажи ми колко мостов кабел ще иде , колко разклонителни кутии ще сложиш и колко връзки ще направиш, а не ми разпъвай локуми за цени!
Не работя така. Давам ти цени на линеен метър.
Не знам на какъв се правиш вече ? Кой те пита за цени ? Моля всички да си запушат ушите, че започвам да крещя, дано този към когото са въпросите ме чуе и разбере на десетата страница на темата

Питам:

1. колко метра кабел ще ти трябва
2. колко разклонителни кутии ще сложиш
3.колко връзки ще направиш!

Следващия въпрос е само уточняващ

4. на колко кръга си смятал инсталацията

Не ме интересува колко взимаш, какъв кабел ползваш, нито ме интересуват разсъжденията по въпроси, за които никой не те е питал! Просто ме интересуват трите числа, защото само те са важни за да направим сравнението! Ти казваш, че по този начин е по-скъпо и клиентите ти не могат да си го позволят а аз твърдя точно обратното - без отделни разклонителни кутии е по-евтино, лесно и бързо!

За да не кажеш, че нямаш някакви данни - ето ти отново заданието:

4 стени дълги по 3.50м
1 врата
8 контакта - по два на всяка стена - височина от пода - 30см ; разстояние от стените - 85см.; разстояние между контактите на една стена 180 см.

-височина на отвора за кабелите от таблото и разклонителните кутии - 230 см -
-таблото се намира на гърба на стената срещу вратата точно зад една от разклонителните кутии - 230 см височина 85см от стената.
- Инсталацията е двупроводна!
- Дължината на кабела в другата стая и в таблото НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА!
-Какво има в таблото СЪЩО!
-Положени ли са кабелите в гофре НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА
-Какъв е кабела НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА
- Какъв вид са връзките НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА!

Друга информация необходима ли ти е ?

МОЛЯ ЗА ОТГОВОР ВЕЧЕ 8 СТРАНИЦИ

Дай ги тези 3 числа най накрая! Аз ти ги сметнах, ти не се съгласи с тях, но не казваш правилните!
Кики - специалист
Пукна ми тъпанчетата бе човек, чак се задавих, водката отиде в кривото гърло :drinkers: , ама как мълчат всички а !!!
Последна промяна от Кики на вт сеп 17, 2013 11:46 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Аааа, предупредил съм, да си пуснал чалгата по-силно, да не ти преча :lol: Дано е имало някоя булка наоколо, да те потупа!
Тани написа:
Моля всички да си запушат ушите, че започвам да крещя, дано този към когото са въпросите ме чуе и разбере на десетата страница на темата
А наздраве! :partyman:
Кики - специалист
Сакън, чалгата съвсем ще ме убие :partyman:
thinkpad - майстор
drastar написа:
Защо съм искал списъка ? това съм го обяснил, по горе, но явно ракията ти е дошла в повече и наистина не четеш внимателно и всичко. Нямам намерение да се заяждам , но да ме питаш тези неща след толкова мои постове и примери.
Извинявам се. Просто в разгорещената дискусия с "Тани" бях недогледал част от мнението ти. Ти просто си питал да направиш сравнение с нещата тук в България. Ще ти посоча приблизителни цени, понеже нямам наличен продуктов каталог, а бумажките фактури не са около мен.
Често монтирам контакти Gunsan - около 2,40лв бройката ги купувам, а пък ключовете и те вървят някъде там. Niko дори не съм ги чувал като марка. Ще ме плюеш, но последно бях купувал мостовак 2,5 mm2, 1,5 mm2 и 4 mm2 с две жила. 2,5 mm2 ми излизаше около 85лв/м, 1,5 mm2 - 0,52лв/м, а 4 mm - 1,25лв/м.
Относно метърчето - ти сам писа, че проекта го правиш след като си направил инсталацията. Помислих, че искаш точно изчисление на кабела и да не се олея да се покажа много скъп - за това и не посочих приблизителни неща. Все пак да се изчисли кабела до сантиметри трябва да се знае точното положение на разпределителните кутии, разположението на контакта в хоризонтала и вертикала и разположението му точно спрямо другите точки. Кабела го преценявам според помещението и поне приблизителните места на контактите. Правил съм сметки на хартия и чертежи, но там се налага да слагам по поне 4-5 метра кабел аванс, защото в последният момент нещата може да излязат малко по-различни.
Ако почна да смятам спрямо твоите сметки за кабел, ето как излизат нещата при мен:
Кабели - 300м х 2,5мм2 ПВВ-МБ1 = 255лв 300м х 2,5мм2 ПВВ-МБ1 = 1,35лв/м = 405лв
Контакти - 11 х 2,4лв = 26,4лв
Ключове - 28 х 2,4лв = 67,2лв
Конзолни кутии - 10 х 0,12лв = 4,68лв
ДТЗ на Шнайдер 2бр - около 180лв - тук много зависи за какъв токов кръг иде реч.
Предпазители автоматични Шнайдер 14бр х 7лв = 98лв
----
Цена без таблото - 683,28лв. Ако слагам контакти Шнайдер, на която цената им е 3 пъти по-голяма сметката се променя.
Тани написа:
4 стени дълги по 3.50м
1 врата
8 контакта - по два на всяка стена - височина от пода - 30см ; разстояние от стените - 85см.; разстояние между контактите на една стена 180 см.
За утре, по някое време, че имам работа, а трябва да се занимавам специално да чертая схеми. Имай предвид, че това е подбрано нарочно и тенденциозно и честно казано не съм виждал много жилища с така умишлено подбрани контакти на такива равни разстояния по четирите стени. После трябва да измислим сценарий с контакти само на 2 от стените.
п.п А така се чертае скица по майсторски - дерзайте ;)
Изображение
drastar - специалист
Ей, тъкмо да реша да те нахокам и ти вземаш, че се извиниш, за което =D>

До обобщим малко нещата.
thinkpad написа:
Инсталация без разклонителни кутии е по-скъпа от такава с разклонителни кутии, понеже за да се направи добре се изисква кабел ПВ-А1 в гофре, а не ПВВ-МБ1 директно зазидан.
Ето това е логиката и нещо не можем да се разберем някъде по пътя й.
По последните твои сметки това не е вярно, за останалото ще решим по нататък.
thinkpad написа:
Ако почна да смятам спрямо твоите сметки за кабел, ето как излизат нещата при мен:
Кабели - 300м х 2,5мм2 ПВВ-МБ1 = 255лв 300м х 2,5мм2 ПВВ-МБ1 = 1,35лв/м = 405лв
Контакти - 11 х 2,4лв = 26,4лв
Ключове - 28 х 2,4лв = 67,2лв
Конзолни кутии - 10 х 0,12лв = 4,68лв
ДТЗ на Шнайдер 2бр - около 180лв - тук много зависи за какъв токов кръг иде реч.
Предпазители автоматични Шнайдер 14бр х 7лв = 98лв
----
Цена без таблото - 683,28лв. Ако слагам контакти Шнайдер, на която цената им е 3 пъти по-голяма сметката се променя.
Като сложиш табло също на шнайдер около 70 лева, сметката отива на 750 лв. От доброто качество на работа за което ти заяви, че държиш, те делят 135 лева за по скъпи контакти и, още 52 лв. за по скъпи ключове. Отговорността за материалите също е твоя, ако утре прегори един калпав контакт собственика ще каже на комшията, че електротехника е виновен, той няма да си признае, че сам е избрал тези боклуци.
Икономията, от , ще ги сложа 200 лв. е смешна, за инсталация за минимум 20 години :?

А що се отнася за това
понеже за да се направи добре се изисква кабел ПВ-А1 в гофре, а не ПВВ-МБ1 директно зазидан.
по късно днес ще пусна снимки с кабел подобен на СВТ положен и замазан като твоя любим мостовак.

пп то няма и половин телевизор разлика :-D
Тани - модератор
thinkpad написа:
Тани написа:
4 стени дълги по 3.50м
1 врата
За утре, по някое време, че имам работа, а трябва да се занимавам специално да чертая схеми. Имай предвид, че това е подбрано нарочно и тенденциозно и честно казано не съм виждал много жилища с така умишлено подбрани контакти на такива равни разстояния по четирите стени. После трябва да измислим сценарий с контакти само на 2 от стените.
Е, аз вече 8 страници чакам, ще изчакам и до утре! Явно скицата е прекалено сложна и ти трябват два дни да я чертаеш! Начертай също и КАКВАТО ИСКАШ схема с поне 2 разклонителни кутии на един кръг и сметни и за нея колко кабел ще ти отиде.
Ще сметна и нея за 2 минути откакто и публикуваш данните! На мен сметката с осемте контакта както виждаш ми отне около 1 минута да я сметна на ум 5 минути да я опиша за два варианта! Какво толкова да чертая - по стените горе на нивото на разклонителните кутии ти върви кабел кой то за 1 или 2 кръга е по дължината на 3 от стените плюс два пъти по 85 см на четвъртата стена

имаш по 2 метра качване на кабела от всеки контакт до нивото на разклонителните кутии!

Това е! Всеки третокласник може да го сметне за 5 минути, но щом ти трябват два дни - ще почакаме!

Ааа, забравих - ако има повече от 2 кръга, трябва да се добави и кабела между кутията на таблото, до последната кутия на съседния кръг, с който кабелите вървят заедно по кутиите!

Броя на разклонителните кутии е 6 , а ако си перфекционист и слагаш кутии над всеки контакт - 8!
Броя на връзките и авансите на кабела, зависи от броя на кръговете!
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: