• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
martosound написа:
:)
6 Чипа в един корпус свързани последователно! Има и с 3 чипа, има и с 2 кристала пак последователно. :)
Ахам, съгласен съм, ама исках ivan_v да го обясни :) .
А също така да обясни и това
ivan_v написа:
Необходимото напрежение на 15бр. диоди ще стане около 130V DC
Как веднъж е 270V, а друг път 130V.
Това също ме озадачава - как ще намалее мощността :? :
ivan_v написа:
На следващата снимка е 12W на която съм предложил вариант за разделяне на 30-те бр. диоди свързани последователно на две паралелни вериги всяка с 15бр. последователно.Мощността на лампата ще намалее на половина ( малко под половината)
hidrazin - майстор
martosound написа:
:) 6 Чипа в един корпус свързани последователно!
Това трябваше да е шега, нали? На платката ясно си пише 2835.
От този модел има с един и с два диода последователно свързани вътре.
Така е сметката му нещо не излиза... Пък и обясненията са му малкоооо...
:partyman:
ivan_v - специалист
270V DC е напрежението върху 30-те диода. Явно токът е около 12W/270V=44,4mA ( това чисто математически, не съм го мерил).
След разделяне на 30-те диода на две вериги по 15 последователно и двете една спрямо друга в паралел, токът пак е 44,4мА,но вече се разделя за двете "15-ки". Напрежението не е 135V ( половината на 270) ,защото с по-малкия ток се намаля и пада върху диодите.
На практика 12W лампа намалена по този начин става 5,5W , температурата й спада много, а свети колкото 10W във фабричния си вид.
Edit: редактирах и предишното си мнение, защото наистина е малко неразбираемо. Идеята на снимката на 10 ватовата ( която снимка вече я няма) беше да покажа как се намаля мощността с цел да не прегрява.
Последна промяна от ivan_v на съб яну 21, 2017 3:53 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
ivan_v написа:
270V DC е напрежението върху 30-те диода.
Човек, не се заяждам, но по-напред си дал снимка на лампа с 15 светодиода, и си писал, че са необходими 270V за нейното захранване.
Наистина обясненията ти са доста неточни.
Поне нека като пишем, да се опитваме да е разбрано, и да е в полза на някой :) .
На мен наистина ми е трудно да разбера какво точно искаш да кажеш, и нещата според мен така както ги пишеш не са верни. Затова те помолих за по-точно и ясно обяснение.
А и това последното - дето лампата ставала 5.5 вата, а пък светела колкото 10 ватова във фабричния си вид.... :?
Как го установи това - светлината ли измерваш?
martosound - специалист
От моделите крушки и лунички на V-TAC има светодиоди в корпус 2835 със 6 чипа последователно. :) От 12 ватовите модификации има на единия модел с такива. Има и един модел 220v/5w луничка с такива. Довечера ще ви пусна снимки на тези диоди със съвсем малък ток през тях и ясно се виждат шестте кристала вътре дето светят. :)

Лек ден на всички!!! :)
FM STEREO - специалист
kozl написа:
В момента на ефекта ли провери напрежението или някога преди това. И как и къде проверяваш напрежението в момента в който бойлера нагрява?
Да в момента на ефекта при включен бойлер меря в контакт, който е на същият кръг с контакта в който е включено бойлерчето.
martosound написа:
Пусни снимка на крушките да се види коя модификация са точно и тогава ще ти кажа как са вътре :)

Прикачен файл

2017-01-21 13.14.57.jpg Това е модела на лампите.
hidrazin - майстор
martosound написа:
Довечера ще ви пусна снимки на тези диоди със съвсем малък ток през тях и ясно се виждат шестте кристала вътре дето светят.
Няма смисъл, поне за мен. Китайска му работа ...
Има и с 3, 6, 12 кристала вътре. :shock:
burkov - специалист
Аз съм отварял само две до сега и бяха последователно свързани. Честно казано май по добре на халогенни да мина. Ако ще намаля осветеността, за сметка на живот, за 5 лампи не си заслужава времето и инвестицията. Вила е и не се ползват често. По добре няколко мощни и това е. Като слагам финално осветлението ще е с драйвери и няма да го мисля.
martosound - специалист
Ето светодиоди в корпус 2835 с 3 чипа от луничка Lima LED Model-LL 1355
Изображение

И светодиоди Cree® XLamp® XB-E High‑Voltage White LEDs в корпус с размери 2.45 х 2.45 мм с 8 чипа от крушка CREE
Изображение

При крушките на CREE понеже в САЩ напрежението е 110 волта драйверът повишава напрежението и обикновено са 8 такива светодиода (8 х 22.5 v = 180v или 16 светодиода с по 4 кристала в корпус) и драйверът никога не излиза от режим. Повечето им модели крушки са с L6562A Transition-mode PFC controller на ST
Изображение

Ето как се правят нещата истински и са 10 годишна пълна гаранция!!!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Големият кондензатор е Nichicon 10uF/315v и е изходен към светодиодите. Работят с високо напрежение и слаб ток през диодите за да изглаждат пулсациите за да не трепти светлината. На входа след греца има само един 220 нанофарада. Плавен старт. Няма висок стартов ток от зареждане на електролити. Охлаждането е изкарано навън. Светлината найстина е Omnidirectional. Има активна корекция на фактора на мощност. Ползват или 8 броя 4.5 ватови светодиода или 16 бр 2.25 ватови (общата максимална мощност на светодиодите е 36 вата) за крушки с обща консумация 6 вата за 40 ватовия еквивалент, 9 вата за 60 ватовия еквивалент или 13.5 вата за 75 ватовия еквивалент. Отпред дифузера е стъклен за да не потъмнява с времето както пластмасата на евтините ментаци........... :)

Тук обикновенно ни залъгват с китайски боклуци дето нямат нищо общо с истинските неща...... :)
hidrazin - майстор
Чакай малко сега, нали щяха да са със 6 чипа? :-D Шегувам се де.
Не държа много за снимки. Достатъчно ми е да знам че в момента в този корпус 2835 има с 1, 2, 3, 6 и 12 чипа.
Тези последните с 12 чипа е за 36V и ток 15mA.
Така увеличавайки броя на кристалите в корпуса постигат няколко неща.
Намаляват разликата между изправеното мрежово и работното на диодите.
Драйверите работят с по-малък ток и по-високо напрежение.
Така повишават КПД-то на драйверите и се улеснява филтрацията - нужни са кондензатори с по-малък капацитет.
Всичко това води до по-ниски цени на крайния продукт.
А относно CREE - там нещата са ясни. :)
P.S. Благодаря за хубавите снимки.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 33

Тема "LED лампа V-TAC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: