• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Е, аз вече 8 страници чакам, ще изчакам и до утре! Явно скицата е прекалено сложна и ти трябват два дни да я чертаеш!
...
Това е! Всеки третокласник може да го сметне за 5 минути, но щом ти трябват два дни - ще почакаме!
Ами извинявай, че не ти се е налагало по Питагоровата теорема да смяташ хипотенуза на правоъгълен триъгълник. Третокласникът знае ли Питагорова теорема, че да ми го сметне на мен? По възможно най-пестеливият начин, който не е най правилният си говорим за 26,53м кабел с 4 разклонителни кутии. Разликата си я избивам като полагам ПВВ-МБ1 директно, пестя от канали, гофрета и шайби на машини.
Да ти поставя и аз една задачка подставена:
-----------
Една стая с два тройни контакта - единият до вратата, другият на отсрещната стена. Един ключ за лампа. Вратата по средата на стената, а кабела влиза точно успоредно на левият край на касата на разстояние 2,3м. Стаята е 3х4 метра, като вратата лежи на страна от 4 метра. На двата контакта, тъй като се включват относително мощни консуматори имаме 2 токови кръга и съответно предпазители в табло, намиращо се в стаята. Разстоянието между пода и контактите, както и ключа е точно 1,45см, а стените са високи по 2,5м.
------------
drastar написа:
Ей, тъкмо да реша да те нахокам и ти вземаш, че се извиниш, за което =D>
....
До обобщим малко нещата.
....
Като сложиш табло също на шнайдер около 70 лева, сметката отива на 750 лв. От доброто качество на работа за което ти заяви, че държиш, те делят 135 лева за по скъпи контакти и, още 52 лв. за по скъпи ключове. Отговорността за материалите също е твоя, ако утре прегори един калпав контакт собственика ще каже на комшията, че електротехника е виновен, той няма да си признае, че сам е избрал тези боклуци.
Икономията, от , ще ги сложа 200 лв. е смешна, за инсталация за минимум 20 години :?
Drastar, моята изработка както виждаш е на цена на половината от твоята при условие, че ти и ползваш особени намаления, като очаквах на запад тези материали да са по-скъпи, а аз слагам от скъпите предпазители на ШнайдерЕлектрик. Ако сложа от предпазителите на Елмарк(български) цената за предпазители отива на половина.
Турските контакти не че са особено стабилни, но ключове у дома няколко търкалям безгрижно. Ако не се пускат някакви мощни печки вероятно и контактите ще са ОК, но вяра им нямам толкова, че да ги употребявам за разклонителни кутии.
п.п Държа на доброто качество на изпълнение, а материалите макар да искам да слагам хубави са въпрос на обсъждане с поръчителя.
Тани - модератор
Тани написа:

Питам:

1. колко метра кабел ще ти трябва
2. колко разклонителни кутии ще сложиш
3.колко връзки ще направиш!

Следващия въпрос е само уточняващ

4. на колко кръга си смятал инсталацията

Не ме интересува колко взимаш, какъв кабел ползваш, нито ме интересуват разсъжденията по въпроси, за които никой не те е питал! Просто ме интересуват трите числа, защото само те са важни за да направим сравнението! Ти казваш, че по този начин е по-скъпо и клиентите ти не могат да си го позволят а аз твърдя точно обратното - без отделни разклонителни кутии е по-евтино, лесно и бързо!

За да не кажеш, че нямаш някакви данни - ето ти отново заданието:

4 стени дълги по 3.50м
1 врата
8 контакта - по два на всяка стена - височина от пода - 30см ; разстояние от стените - 85см.; разстояние между контактите на една стена 180 см.

-височина на отвора за кабелите от таблото и разклонителните кутии - 230 см -
-таблото се намира на гърба на стената срещу вратата точно зад една от разклонителните кутии - 230 см височина 85см от стената.
- Инсталацията е двупроводна!
- Дължината на кабела в другата стая и в таблото НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА!
-Какво има в таблото СЪЩО!
-Положени ли са кабелите в гофре НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА
-Какъв е кабела НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА
- Какъв вид са връзките НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА!

Друга информация необходима ли ти е ?

МОЛЯ ЗА ОТГОВОР ВЕЧЕ 8 СТРАНИЦИ

Дай ги тези 3 числа най накрая! Аз ти ги сметнах, ти не се съгласи с тях, но не казваш правилните!
Тани написа:
Начертай също и КАКВАТО ИСКАШ схема, с поне 2 разклонителни кутии на един кръг и сметни и за нея колко кабел ще ти отиде.
Ще сметна и нея за 2 минути откакто ѝ публикуваш данните!
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
Чакай малко, без това ми даваш нереалистична схема и практически ми слагаш контакти върху вратата, че после избирателно подбираш моите. Аз избирателно ли подбирам твоите или отговарям? Моята схема, дето ти я дадох е реална. Но твоята да ти кажа - не е. В една стая тия толкова равно разположени контакти - поне част от тях ще влязат зад мебелировка.
Аз ти казах 26,5 метра кабел в един кръг с 4 броя разклонителни кутии и 8 връзки. Ти правиш ли си труда да четеш в момента?
Не си дал регламент за повече кръгове - не са изпълнени. Давам хвърчащи данни колкото да се свържат.
Мога да направя и 2 кръга точно в 26,5 метра кабел и 4 броя разклонителни кутии с 8 връзки.
Искам сега ти да ми отговориш и не да подбираш схемите на изпълнение, защото в различните случаи изискванията са различни.
Тани - модератор
thinkpad написа:
Тани написа:
...
Чакай малко, без това ми даваш нереалистична схема и практически ми слагаш контакти върху вратата,
Тани написа:
8 контакта - по два на всяка стена - височина от пода - 30см ; разстояние от стените - 85см.; разстояние между контактите на една стена 180 см.
Човече, сложи си очилата! Какво ѝ е нереалистичното на схемата! Напълно нормална стая! Как да ти изтъкна предимствата на местенето на разклонителните кутии в конзолните, като в примера ти има два контакта, които са захранени с директен кабел от таблото и нямат нито една връзка и съответно нито една разклонителна кутия!
thinkpad написа:
По възможно най-пестеливият начин, който не е най правилният си говорим за 26,53м кабел с 4 разклонителни кутии.
Аз неправилни инсталации НЕ ПРАВЯ и НЕ СМЯТАМ! Сметни си отново инсталацията ПРАВИЛНО!!! Става въпрос за потенциално опасна инсталация и правилата трябва да се спазват!!! Хората четат този форум да се учат и не трябва да ги учим на неща, които поставят живота им в опасност!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Аз неправилни инсталации НЕ ПРАВЯ и НЕ СМЯТАМ! Сметни си отново инсталацията ПРАВИЛНО!!! Става въпрос за потенциално опасна инсталация и правилата трябва да се спазват!!! Хората четат този форум да се учат и не трябва да ги учим на неща, които поставят живота им в опасност!
Шшш, алоо. :) По-спокойно с главните букви и червените букви с огромен шрифт. И така те виждам какво пишеш. Моля те, редактирай, че направо бодат в очите.
Не става въпрос под неправилна инсталация за инсталация, която е опасна, а в която кабелите не вървят по права линия. За това и Питагоровата теорема. А схемата е НЕРЕАЛИСТИЧНА, защото никой няма да поиска контакти на всички стени на равно разстояние, защото не може да се възползва от тях. И обикновено контакти се монтират и изчисляват там, където приблизително би било разположението на електроуредите, включени в тях. Виж, на едната си стена имам двукрилен гардероб, защо не взема да сложа и един контакт зад него, ей така, за спорта, че на теб да ти излезе схемата.
И честно казано - не ме вълнува как ще си изтъкнеш предимствата на моята схема. Моята схема е реална схема, която съм я изпълнявал Специално съм ти я избрал, както ти си ми избрал контакт зад трикрилен гардероб или секция, а може би зад дивана ще си го ползвам.
Във всеки случай, когато имам диференцирана защита на различни контакти и те са концентрирани в определени точки, а не пръснати наравно из помещенията твоят метод не може да изтъкне предимства. А много хора не си редят контакти по всички стени.
Тани - модератор
thinkpad написа:
Аз ти казах 26,5 метра кабел в един кръг с 4 броя разклонителни кутии и 8 връзки. Ти правиш ли си труда да четеш в момента?
Чета, прродължавам да чета , пак го прочетох:
thinkpad написа:
Ами извинявай, че не ти се е налагало по Питагоровата теорема да смяташ хипотенуза на правоъгълен триъгълник. Третокласникът знае ли Питагорова теорема, че да ми го сметне на мен? По възможно най-пестеливият начин, който не е най правилният си говорим за 26,53м кабел с 4 разклонителни кутии. Разликата си я избивам като полагам ПВВ-МБ1 директно, пестя от канали, гофрета и шайби на машини.
Да не би да си го казал на другото си аз, че на мен не си!
Е не мога да го видя! Сигурно е написано някъде между редовете, ама пусто зрение ...

Така е като говориш за неща, които никой не те пита! Изрично ти казах да не ги споменаваш и да не извърташ темата навсякъде, но да не отговориш вече 8 страници! Ако отговора ти на първия въпрос е по-малко от 33,40м, ще те помоля да ни обясниш как си ги спестил! Нека приемем, че аванса на всеки кабел е един и същ и при мен и при тебе и е 20 см. без да коментираш и това, ако е възможно!
Тани написа:
Какво толкова да чертая - по стените горе на нивото на разклонителните кутии ти върви кабел кой то за 1 или 2 кръга е по дължината на 3 от стените (3х3,50=10,50м) плюс два пъти по 85 см ( 1,70м)на четвъртата стена

имаш по 2 метра качване на кабела от всеки контакт до нивото на разклонителните кутии(8х2=16м)!

Това е! Всеки третокласник може да го сметне за 5 минути, но щом ти трябват два дни - ще почакаме!

Ааа, забравих - ако има повече от 2 кръга, трябва да се добави и кабела между кутията на таблото, до последната кутия на съседния кръг, с който кабелите вървят заедно по кутиите!

Броя на разклонителните кутии е 6 , а ако си перфекционист и слагаш кутии над всеки контакт - 8!
Броя на връзките и авансите на кабела, зависи от броя на кръговете!
Аванс контакти - 8х0,20 - 1,60м
Аванс разклонителни кутии -
- 6 кутии по 3 кабела - 18х0,20 =3,60м

Общо: 33,40м
ПП Понеже сме писали заедно:

Не можеш да ми говориш че си дал реалистичен пример за мястото на връзките, ако в примера ти няма връзки! До вчера вързваше и осветлението на кръга с контактите (няколко броя), сега ти се вижда, че два контакта са много на един кръг !

Намали контактите в моя пример само на 4 или на колкото си искаш и ги премести около гардероба си само на двете стени , ЧЕ МИ ПИСНА ОТ ТЕБЕ!!! Къде са контактите по стената няма значение! Искаше размери за 3D , дадох ти ги, не че имаше някакво значение. Ако искаш да ти ги дам на различни места за всяка стена Изток, запад, север, юг! Въпроса е принципен и стига си увъртал , за да не дадеш отговор! Инсталирането на кабел по диагонал на стена Е ЗАБРАНЕНО! Колегите могат да ти кажат и точно с кой член от наредба 3!!!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Така е като говориш за неща, които никой не те пита! Изрично ти казах да не ги споменаваш и да не извърташ темата навсякъде, но да не отговориш вече 8 страници!
Ти искаш да ти отговарят само така, както на теб ти е угодно и само по начин, който да ти потвърди позицията. Е, не може така. Измисляш си такива абсурдни схеми, че след малко ще ми кажеш и как цялата стена била в контакти един до друг, че не просто без разклонителни кутии, ами как ще спестиш кабел, като пуснеш един общ за всички 256 контакта на четирите стени плътно, включително поне 40 върху самата врата. Повече няма да коментирам каквато и схема да ми дадеш.
Тани - модератор
Прочети ми послеписа!
И СВЕТА НЕ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ТВОЯ ГАРДЕРОБ! Мога да то покажа снимки на стаи с повече контакти , отколкото съм дал в примера! Казах ти , намали контактите , премести ги и дай отговор на ПРАВИЛНО изградена инсталация! Какво стана със забиването на пироните за картините? как ще избегнеш кабелите с тези диагонали? Ако е зад гипскартон е приемливо, защото почти няма как да пробиеш гофрето, защото ще се премести, но за мостов кабел в мазилка....

ПП и ако може все пак да ми обясниш за кой контакт върху врата става въпрос , че бавно схващам! Ако е възможно с цитат!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Прочети ми послеписа! !
Виждам те колко спазваш наредбата на снимката ти с кабела с гофрета на зиг-заг и после обясняваш как пестиш кабел.
Да ти кажа ли от къде ти почват безумията с примера? Слагам една врата в центъра на едната стена и излиза, че единият контакт редовно ще те викат да го сменяш, защото попада зад крилото на отворилата се врата и ще бъде смлян. О, забравих, с картона ще бъде смляна цялата стена направо. :lol:
Искаш ли да ти цитирам члена, който казва, че кабели в мазилка само в хоризонтално и вертикално направление се полагат или сам ще си го намериш? Член 1717, алинея 3. Точно по твоята схема дали кабелът ще минава отгоре или отдолу и дали чупката ще се прави на едно или друго място е без голямо значение, ако слагаме диференцирана защита. Иначе с твоята измислена схема с контакти зад врати и под прозорци добре си си опекъл нещата, не мога да изкарам по-малка консумация на кабел, ако правя всичко в един токов кръг. Но понеже сам ми казваш, че си почитател на отделните предпазители и ДТЗ - дай да сложим по един предпазител и едно ДТЗ специално на всеки контакт?
п.п Не научих мнението ти за контакти под прозорци и какво мислиш за тях?
Последна промяна от thinkpad на ср сеп 18, 2013 6:45 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: