Тани написа: Е, аз вече 8 страници чакам, ще изчакам и до утре! Явно скицата е прекалено сложна и ти трябват два дни да я чертаеш!Ами извинявай, че не ти се е налагало по Питагоровата теорема да смяташ хипотенуза на правоъгълен триъгълник. Третокласникът знае ли Питагорова теорема, че да ми го сметне на мен? По възможно най-пестеливият начин, който не е най правилният си говорим за 26,53м кабел с 4 разклонителни кутии. Разликата си я избивам като полагам ПВВ-МБ1 директно, пестя от канали, гофрета и шайби на машини.
...
Това е! Всеки третокласник може да го сметне за 5 минути, но щом ти трябват два дни - ще почакаме!
Да ти поставя и аз една задачка подставена:
-----------
Една стая с два тройни контакта - единият до вратата, другият на отсрещната стена. Един ключ за лампа. Вратата по средата на стената, а кабела влиза точно успоредно на левият край на касата на разстояние 2,3м. Стаята е 3х4 метра, като вратата лежи на страна от 4 метра. На двата контакта, тъй като се включват относително мощни консуматори имаме 2 токови кръга и съответно предпазители в табло, намиращо се в стаята. Разстоянието между пода и контактите, както и ключа е точно 1,45см, а стените са високи по 2,5м.
------------
drastar написа:Ей, тъкмо да реша да те нахокам и ти вземаш, че се извиниш, за коетоDrastar, моята изработка както виждаш е на цена на половината от твоята при условие, че ти и ползваш особени намаления, като очаквах на запад тези материали да са по-скъпи, а аз слагам от скъпите предпазители на ШнайдерЕлектрик. Ако сложа от предпазителите на Елмарк(български) цената за предпазители отива на половина.![]()
....
До обобщим малко нещата.
....
Като сложиш табло също на шнайдер около 70 лева, сметката отива на 750 лв. От доброто качество на работа за което ти заяви, че държиш, те делят 135 лева за по скъпи контакти и, още 52 лв. за по скъпи ключове. Отговорността за материалите също е твоя, ако утре прегори един калпав контакт собственика ще каже на комшията, че електротехника е виновен, той няма да си признае, че сам е избрал тези боклуци.
Икономията, от , ще ги сложа 200 лв. е смешна, за инсталация за минимум 20 години![]()
Турските контакти не че са особено стабилни, но ключове у дома няколко търкалям безгрижно. Ако не се пускат някакви мощни печки вероятно и контактите ще са ОК, но вяра им нямам толкова, че да ги употребявам за разклонителни кутии.
п.п Държа на доброто качество на изпълнение, а материалите макар да искам да слагам хубави са въпрос на обсъждане с поръчителя.