Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам по Софето, ама при нас централното парно си е живо набутване. Всеки бяга от него, но трудно става отърването. На два входа - една абонатна и ако единият вход не е съгласен го отнася и другия, макар че абонатната е при тях! Луда работа.
romanpm - майстор
mitcd написа:
Добре сте си вие.А аз съм се забутал в малък град до Дунав и няма такива екстри като централно парно или газификация.
И аз съм в малък град слънчевия си го правих сам преди 8 г. по простата причина че не харесвам как се върти електромера на тая жега...Имам и проточен който събира паяжини ! Едните са от тоя дол дренки , а другите от другия дол... :-D
mitcd - специалист
Нямам условия за монтаж на слънчев панел.Иначе до сега да съм си сложил.А ако питаш мене най-ефикасни са тия на които слънчевия панел е под топлообменника и е с вертикални тръби.

Темата май се попромени :wink:
2v6 - майстор
asenlynch написа:
Благодаря за отговорите. приятели! :) Те като цяло съвпаднаха с моето мнение, че за мен по изгоден би бил обемен бойлер.
Пък за газов ще мисля за новото жилище, което ще започнем да строим до 20-тина дни ако всичко върви по план...
Има едно нещо, което е най-важно при избора на бойлер. Това е денонощната консумация на топла вода.
asenlynch написа:
Шест - членно семейство, което се къпе между 5 и 7 пъти на ден...
Мием съдовете на бойлера.
С това не може да се определи какъв ще е разхода на вода. По някои стандарти се приема 100 литра вода 40 градуса на човек на ден. Ако се използва проточен бойлер количеството не е важно. Ако се използва обемен трябва да се сметне колко трябва да е голям, за да работи само на нощна тарифа. Ако обемния бойлер не стига за консумацията през деня, ще харчи ток по дневна тарифа и ще харчи много!

Моето мнение е, ако не можеш да вземеш поне 300 литра обемен бойлер да вземеш проточен. За проточен разбира се изискването е много яка електро-инсталация, най-добре трифазно захранване.
zz_stefanov - майстор
Нещо не мога да се споразумея с проточните бойлери. Понеже във Варна водата е варовита, още от 3 киловатовите Юнги та и сега се проблеми има. Сега и един нов ми се обади - вчера проточен за баня Дипломат с една врътка по средата вече на втория ден отказва да изключва единия нагревател след като се спре водата. Сработва някакъв терморегулатор, но колко пъти преди да изгори??...
За толкова голяма мощност в толкова малък обем, изработката трябва да е безкомпромисна.
Според мен проточен само при крайна липса на място. Има си нормални бойлери с по малък обем, ако консумацията на вода ви е по малка.
2v6 - майстор
romanpm написа:
mitcd написа:
Добре сте си вие.А аз съм се забутал в малък град до Дунав и няма такива екстри като централно парно или газификация.
И аз съм в малък град слънчевия си го правих сам преди 8 г. по простата причина че не харесвам как се върти електромера на тая жега...Имам и проточен който събира паяжини ! Едните са от тоя дол дренки , а другите от другия дол... :-D
А климатици имате ли?
Когато климатика работи на охлаждане се изхвърля много топлина, която е практически безплатна.
За лятно време това е идеално решение:
http://www.klimatici.abc-bg.net/klimatik-boiler.php
romanpm - майстор
А климатици имате ли?
Когато климатика работи на охлаждане се изхвърля много топлина, която е практически безплатна.
http://www.klimatici.abc-bg.net/klimatik-boiler.php[/quote]
Не мога да вдяна за топлината от климатика сега - лятото , имам слънчев , къде да я ръгна , най-доброто е да ползвам амонячни хладилници ... ? Как предлагаш да се акумолира или използва тази топлинна енергия ? :)
2v6 - майстор
romanpm написа:
2v6 написа:
А климатици имате ли?
http://www.klimatici.abc-bg.net/klimatik-boiler.php
Не мога да вдяна за топлината от климатика сега - лятото , имам слънчев , къде да я ръгна , най-доброто е да ползвам амонячни хладилници ... ? Как предлагаш да се акумолира или използва тази топлинна енергия ? :)
За слънчевата топлина има други теми във форума, та не смятам да коментирам тук...

Аз само давам вариант на електрически бойлер, който харчи пъти по-малко ток. Всъщност лятно време при работа на климатика топлата вода си е безплатна. Разбира се има първоначална инвестиция, която е дори по-малка от цената на слънчева система!
Не си ли заслужава?
mitcd - специалист
2v6 каза -А климатици имате ли?

И как ще стане номера да сложа климатика да одухва бойлера ли ? :lol:
Сигурно има начин ,но няма да си струва времето и парите[/b]
krasiorocknroll - специалист
На Матев бойлера ме изкара 6 години при условие че водата ни е много варовита и съм го чистил 2 пъти.Ако беше друг модел нямаше да издържи толкова.Имам горчив опит с всички които са изпълнени с елипсовиден фланец/капак/.Не оцеляват повече от 2 години.

Тема "Проточен бойлер срещу обикновен бойлер!За кой сте?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: