Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
3х4 си е сериозно сечение. Не ми се вярва да ги претоварваш повече от номинала на сечението 32-35А. Разпредели товара под тази стойност и няма проблем. Сложи 40А ДТЗ на всеки проводник с 32А предпазител. Честно казано не ми допада как си го направил.
mrdds - специалист
Ясно е,че е най-добре да са в 2 отделни канала,на мен също не ми допада така,но първоначално идеята беше да бъде само един нов токов кръг + съществуващият до сега.След като изкопах канала реших да пусна отделен кръг само за фурната с котлоните и аспиратора.

Благодаря за мнението.
:2thumbs:
MIRO_073 - майстор
Аз бих пуснал най-малко 3 линии с по-малко сечение на кабелите. Какво имаш в кухнята като консуматори? Изброй ги с мощностите, ако е възможно.
mrdds - специалист
Ами те вече са 3 кръга.

На първия 2 проводен 4 квадрата -хладилник,съдомиялна,пералня -обща консумация не повече от 4kW

На втория 3 проводен 4 квадрата с ДТЗ-контакти над плота с общо предназначение (микровълнова,миксер,тостер...),контакт на терасата за скара/фритюрник - обща консумация не повече от 4 kW

На третия 3 проводен 4 квадрата без ДТЗ защото в таблото свърши мястото и не ми се занимаваше да разкачам всичко и да правя ново табло,затова остана само с прекъсвач този кръг-на него връзвам фурната с котлоните и аспиратора- обща консумация не повече от 6kW max.Като се има предвид,че рядко ползваш фурната и 2 котлона консумацията на този кръг обикновено би била около 4 kW.

С така направената инсталация мисля,че всичко ще бъде ОК в кухнята. :yes:
Тани - модератор
Изброй по колко ампера са ти предпазителите.
Не разбрах имаш ли осветление в кухнята,колко/какво е и към кой от кръговете свързано?
mrdds - специалист
Тани,осветление ще слагам - 8 светодиодни луни по 5W на 220 V,a то осветлението си е на отделен кръг с 25А предпазител за целия апартамент.

ДТЗ мисля,че беше 35А някаква полска,от филкаб ми я препоръчаха,че като видях цената на шнайдера и щях да дам назад.Другите предпазители са на 25А,главния прекъсвач на 36А.

Ще пусна снимки тези дни в моята тема и там ще продължим дискусията да не разводняваме тази тема.

Тема "ДТЗ и мостов кабел ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: