Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sandova - помощник
Искам и аз да попитам.
Сталбището ми е в двуетажна къща.Майстора дето е правил инсталацията е сложил две двоики дивяторни ключове.Ако запалиш осветлението от входната врата и се качваш до първия етаж е добре.на площадката от дясно е другиат дивяторен ключ.Гасиш и готово.
НО !Ако продалжиш до втория етаж.Ключа се намира на дясната стена когато се качваш към 2 етаж,като другият за долното стълбище остава на противоположната страна.Разстояниято е 2.80 метра.Като няма площадка а се минава по вити стълби.
Проблема е ,че да запаля осветлението на горните сталби.ще трябва да стигна до ключа за 2 етаж .Да светне и тогава да се върна да изгася осветлението от долното стълбище.
Много писах,но не знам дали ниакои ще ме разбере.
Искам да се избегне това ходене напред назад по витите стълби за да се пали и гаси осветлението.
Какви варианти имам при условие че,е словен гипсокартона на стените.
lubomirlz - специалист
Датчик за движение, някъде назад беше писано, сега нямам време да търся, виж с търсачката трябва да излезне.
Justy - майстор
sandova не си схванал работата на схемата с девиаторни и кръстати ключове. В двата края на схемата са девиаторни ключове, между тях кръстати / колкото ти трябват /. От ВСЯКА точка можеш да палиш и гасиш осветлението - не е нужно да се връщаш :wink: Виж схемата на Митака и кръстатия ключ / в средата / го повтори колкото пъти ти трябва. И си готов :)
lubomirlz - специалист
Justy на него проблема му е че майстора е бил некадърен, и ключа му е далече от вратата, тъй като е сложил гипскартон и не му се опъват кабели, решението според мен е да си сложи датчици за движение.
Justy - майстор
Добре, НО контакти на този датчик нали също трябва да отидат до веригата на осветителното тяло - откъде, по тавана ли :?
lubomirlz - специалист
Ето я темата с решението на проблема.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 5%ED%E8%E5
Датчик директно на мястото на ключа или осветително тяло с вграден датчик.
sandova - помощник
Благодаря на всички изказали мнение по моят проблем.
Justy благодаря за предложеното решение НО това което разбрах от посочената схема е че,от начална до краина точка трябва да има опънати кабели---АЗ ГИ НЯМАМ и неможе да се прекарват сега.Направени са две отделни една от друга ,на различни етажи разклонителни кутии.Помежду им ниама кабел.Така че варианта отпада.
lubomirlz тази тема я прочетах,но на този въпрос не е отговорено:
sian
специалист

Местожителство: sofia
Пуснато на: Съб Ное 07, 2009 8:02 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

--Възможно ли е да се монтира на мястото на девиаторен ключ-ключ датчик за движение ,?Благодаря.

Върнете се в началото

И затова не ми стана ясно
--мога или не, да монтирам ключ с датчик за движение?
--Има ли такива ключове и колко са качествени?
А и аз стигнах до извода ,че най-добре в сегашната ситуация(имам впредвид след поставянето на гипсокартона)ще бъде най- добре да се сложат датчици за движение на отделните стълбища.Стига това да е изпълнимо от към техническа гледна точка.
Сега си търся маистор който да каже -може ли и как да се направи.
lubomirlz - специалист
Да ще може да се монтира, но не знам колко сигурно ще се задейства предвид че вратата се намира на друго ниво и доста отдалечена от ключа. Мисля си че осветително тяло с вграден датчик ще е по-добре, по-високо е и ще покрива по-голяма площ така няма да ти се налага да слизаш няколко стъпала надолу докато се задейства датчика ако е монтиран в ключа.

П.П ако ти се намира някой китайски халогенен прожектор с датчик за движение, вземи му датчика и го монтирай за проба на сегашната си лампа.
sandova - помощник
Ами пробвах го с точно такъв прожектор и не мисля че е добър варианта.Ако е монтиран датчика на мястото на ключа няма да може да се задеиства от горният етаж.Нагледно се убедих в твоите думи.

Предложението ти ми се струва по-добрият вариант.Понеже цялото стълбище ще се осветява с лунички та незнам само, дали да са с вграден датчик или той да се монтира отделно?
lubomirlz - специалист
Радвам се че съм помогнал, та взимаш си по един датчик за двете площадки и си готов. От техническа гледна точка няма значение дали ще са отделно или вградени в тялото, но от финансова и естетическа нещата вече седят по друг начин, абе я питай жена ти да не те бие после :?

Тема "3-ка девиаторни ключове за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: