Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
зайдееееееееееее,възкресихте я тая тема,ахахахахаха
housedoktor - майстор
Такова изпълнение съм отказвал да правя ,въпреки настояването на клиента.
velas - специалист
Тя темата е от 2008 година... човека сигурно вече е забравил... :roll:

Да провокирам отричащите >IP44 контакти в банята, я обяснете с подробности защо да не се слага?... И каква е разликата с куненския плот например?...
PCL82 - майстор
Тук в Германия контакти има във всяка баня, защото са свикнали с електрически самобръсначки, четки за зъби и епилатори. Като има индустрия, която ги произвежда, трябва да има и кой да ги ползва...

Но има една особеност техните бани не са като нашите-в 99% няма подов сифон, а вана или душово корито. Т.е водите които се плискат са ограничени. Мивките са със стоящи батерии и стената не може да се опръска до нивото на контакта. Контактите ги слагат на 1м от пода. В техния правилник за ел. инсталации се определят 4 зони около ваната/душовото корито и какви ел. уреди може да има в тях.

Зона 0-баш коритото/ваната. Само уреди предназначени за упореба във вана.
Зона 1 от коритото/ваната нагоре. Само стационарни уреди (водонагреватели и вентилатори).
Зона 2 на 60см в страни от контурите на ваната. Освен горните уреди може да има и осветителни тела.
Зона 3 тук може да има и ключове и контакти.

В зона 2 се допускат контакти, само ако са фабрично вградени в шкаф за баня.

При всички случаи трябва да има ДТЗ, даже не за 30мА, а за 10мА само за банята.

Въпреки това казвам, че нашият стил на къпане е свързан с лискане на повече вода, повече пара и електриката в банята е нежелателна.
hidrazin - майстор
И каква е разликата с куненския плот например?...
Няма какво да провокираш. То е ясно. Вземи един влагомер и влез в банята след като си се изкъпал
да премериш и после премери в кухнята.
За течащата вода по стените въобще няма какво да говоря. Осен ако на теб не ти тече вода по стените
и в кухнята.
Мен ме е прал ток от едно табло с конденз по кабелите. Опитах се да мръдна един изолиран едножичен проводник
като го барнах за изолацията на около 30 сантиметра от мястото на връзката. :weedman:
И малко офтоп - и други неща не съм вярвал ама повярвах. Примерно контактите да изскочат от стената барабар с
капачките на разклонителните кутии и кабелен канал с 24 волтови проводници в шахта под земята да му се сцепи капачката
на 60 сантиметра дължина, все едно си го натъпкал с барут .
:partyman:
velas - специалист
Май не е много-много ясно...
С влагомера ще разбера, че влагата в банята след къпане е по-малко от допустимата за влагозащитения контакт.
Не ми тече вода по стените. Тече в душ-кабината, вентилацията не позволява образуването на мъгла и огледалата въобще не се изпотяват.
Контакта ми е над мивката на 50см. Та, все още чакам някой да ми каже как точно ще ме удари ток (без да предизвиквам съдбата :) ), след като нямам занулена/заземена част в банята...

Тези разбирания за контакта и банята са малко поостарели и се базират на грешните стари методи на строителство и на новите неправилни разположения в дадена баня. :wink:
hidrazin - майстор
Ами то всеки сам си носи раничката ... и разбиранията.
:partyman:
velas - специалист
Така е!
То за най-безопасно може да се мине само на 12V... :-D
VLADO66 - майстор
А-а-а така ме е бил тока в колата че не е истина.Една пркрепяща скоба на контактния ключ ми се отпечата чрез изгаряне на ръката,но вярно до смъртен случай бая зор трябва да има на 12v
velas - специалист
Ако ти се е случило при палене е нормално...там Амперчетата стават КА...

Тема "Ел. контакт в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: