Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Благодаря Колеги - Стана ми ЯСНО :prayer:
pavelari - майстор
Виждам, че нивото във форума много е паднало... това ме накара да се появя отново... И то за да може електротехниката да просъществува такава, каквато трябва да е....

Колега shotik . . . ако един реотан е 3000 вата за теб това какво значи? Това значи, че щом е реотан, тази мощност е активна - защото реотана е активен товар и щом е реотан мощността зависи само от: съпротивлението /песп. от проводимостта/ на реотана и работното напрежение. Ако е български то значи: 3000 W / 220 V = 13.64 A ако не е български и е на производител, който ги произвежда за 230 волота: 3000 W / 230 V = 13.04 A.
Да приемем, че реотана е БГ или, че сме измерили съпротивлението му - говоря за активно съпротивление R, защото реотаните се характеризират само с такова, изключая технологични особености като "реотан с една навивка" заради подаването на захр. напрежение от двата края на реотана...... 220/13.64 = 16.13 ома или измерени 16.13 ома..........
подаваме напрежение 180 волта: (180*180 V)/16.13A= 2008 W - демек много по-ниска мощност.

Един колега каза, че при по-ниско напрежение - котлона ще загрее водата за мноооооого по-малко време и то не пропорционално по-малко а за мноооого по-малко - е, нормално при по-малка мощност изстиването става по-бързо от затоплянето - - при осигуряване на "идеална"' топлоизолация няма да има зна4ение дали по-висока мощ за по-малко време или по-малка мощ за пове4е време.

ОБАЧЕ всички ел. уреди имат особености. Ако пуснем климатик на по-ниско напрежение, то заради особености, които съм споменавал в друг пост, нараства активния ток поради ниските обороти в компресора /двигателя/. Тогава консумацията нараства /консумацията на активна електроенергия, която плащаме и ни интересува жизнено/. Да не говорим за щетите от изгоряла техника...

Така, че май нищо не сте разбрали, освен ако не искате да живеете в талога написан от някои "майстори" и да ви остава да се кефите на собствените си теории....
Justy - майстор
Така, че май нищо не сте разбрали, освен ако не искате да живеете в талога написан от някои "майстори" и да ви остава да се кефите на собствените си теории....

Павка, кога хвана всевишния за шушлека? Сам напусна - сам се връщаш. Ама недей като месия. Дали страдаме, или се кефим, ама поне малко се уважаваме. Особено в тази рубрика. Тааа - или влез в тон, или се пръждосай!!!
Master_Kenobi - V.I.P.
pavelari написа:
Виждам, че нивото във форума много е паднало... това ме накара да се появя отново... И то за да може електротехниката да просъществува такава, каквато трябва да е...
.....
.....
.....
И с какво електротехниката просъществува като такава от писанието ти?! Какво ново ни каза, нещо, което вече не беше писано?! Освен това, че си го написал по-объркано и с моооооого претенции! Ха! :x

Justy, предрагам ти новия "поздрав" към умниците да е:
Аре, у лево!
Тоя е втория, който си го получава! :-D
pavelari - майстор
Радвам се, че има двама специалисти, които зададоха тавана на отдел електро - няма да скучаете с тях, но няма и кой знае какво полезно да се прочете.... както е тръгнало, съвсем скоро ще се четат сами :lol:
Justy - майстор
Темата е Електромер, Павка. Не - Дарак. Ако си направиш труда да погледнеш в Говорилнята, поне един от нас е писал в твоя полза в твоята тема Сбогом. Но, каквото повикало - такова се отзовало :wink:
shotik - майстор
Да му се невиди и електромера ,колко изписахме и то за 20 -30 стотинки сигурно икономия или преразход!

Нека не се караме,винаги ще има гледане от различен ъгъл!
Master_Kenobi - V.I.P.
pavelari написа:
Радвам се, че има двама специалисти, които зададоха тавана на отдел електро - няма да скучаете с тях, но няма и кой знае какво полезно да се прочете.... както е тръгнало, съвсем скоро ще се четат сами :lol:
Чукни тук.
pavelari - майстор
Изглежда толко ти е акъла, щом на нито една обида от моя стран към когото е да било ми изтъкваш небрежно елегантните си постове в които говориш за цървули. Абсолютно праволинеен нещастник - ето за това ниво във форума говорех....
Master_Kenobi - V.I.P.
Цървул си, братче, с тоя тон! Тва е! Може и да си най-великия спец, ама...

Тема "Електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: