Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
Второто е термостат на EBERLE от серията RTR-E 3000 и е от старата генерация - много качествен.
Този на картинката е 3521 или 3121 и имам такива налични на склад за по около 20-25 лева - продуктов мениджър съм на марката EBERLE за БГ. 0888 120 221

Задължително е да се опроводи с фаза и нула, като термостата прекъсва само фазата. Нулата трябва да се захрани термостата /има обратна връзка по температура/.
Viperg позна - тока е 16А.

Задължително е и да се работи на 220 волта а контактора може да се смени със всякакъв по-модерен /по-малък/, че тоя топуп ще ви отрови живота ако всеки ден трябва да го чувате по 20 пъти.

Колкото до схемата - има я от вътрешната страна на капачката /маха се копчето и се отвива един винт/
Johny - майстор
pavelari написа:
Второто е термостат на EBERLE от серията RTR-E 3000 и е от старата генерация - много качествен.
Този на картинката е 3521 или 3121 и имам такива налични на склад за по около 20-25 лева - продуктов мениджър съм на марката EBERLE за БГ. 0888 120 221
Сигурно е така, но това на снимката не е онова за което говориш. Погледни внимателно. Тези се правят в България и старите бяха с много голям хистерезис. След това се появиха схеми с компаратор и са доста по-добри. Ползвам ги в няколко помещения с подово отопление.
pavelari - майстор
Johny точно тези ги познавам от километри и са немски. А хистерезиса е голям само, когато го въртим на гухо /без захранване демек/. Обратната връзка елиминира този луфт от около 5 градуса чрез много хитра симулация /псевдо обратна връзка с резистор/ - която ако има заинтересовани ще опиша какво точо представлява.
Ако това е българско - т.е. автора на темата ще каже - ще пусна снимка на немския. Но не вервам да сме такива добри имитатори...
Милен - майстор
Колкото до контактора не съм съгласен съвсем с pavelari.
Недостатък са разбира се габаритите му, но ако е нов а не някой втора употреба на незнам си колко години, си е доста надежден и ще надживее термостата. Доста по безшумен е в сравнение с някогашните български боклуци. Виждал съм същите чешки контактори да работят безпроблемно с години в стари мизерни табла на открито в силно запрашена среда. Ако го монтира в подходяща кутия няма да има никакъв проблем с него.

Между другото чехите още ги произвеждат http://www.epm.cz/katalogeng/stykace-1- ... a-data.htm само са им попроменили малко номиналните токове.
pavelari - майстор
Миленски ама изобщо пък не съм съгласен с теб, че контактор за мотори на 63А е тих... За това говоря... Още повече, става дума са реотани от по 1 киловат - дето могат да се вържат и на самия термостат, но защо не на един контактор от 2х20А например, или реле с тиристор - човека пита за нещо по-ново и компактно все пак.
И този контактор ще надживее термостата само за това, че ще му скапе контактната система с мощната си бобина :idea:

Прикачен файл

Solid_State_Relay_300.jpg
реле
Solid_State_Relay_300.jpg (6.99 KиБ) Видяна 4893 пъти

Прикачен файл

eb_06.jpg
kontaktor
eb_06.jpg (3.17 KиБ) Видяна 4896 пъти
Тани - модератор
Павелари , каква е цената на това Solid State Relay и трябва ли да се монтира на радиатор?
ELEMENTAL - специалист
Тани написа:
...трябва ли да се монтира на радиатор?
Трябва, ако управлявания ток е над 2-3А.
rulom - модератор
Човека питаше за най-елементарни неща, въпроса е че ще отоплява оранжерия, а не зимната градина на английската кралица, а вие го обърквате с още по-сложни неща.
Аз знам, че вие знаете, че аз не знам колко вие знаете, че аз не знам, ама ако можете помогнете на човека, схемата с наличните елементи е проста и ако наистина сте добри в това за което претендирате....просто му дайте схема.....смешно ми е развитието на темата и затова не пиша....ама освен да се правим на по-учени.......дали не можем да помогнем и на обикновения човек :?: ...нали точно това е идеята на форума... :wink:
Милен - майстор
pavelari написа:
Миленски ама изобщо пък не съм съгласен с теб, че контактор за мотори на 63А е тих... За това говоря... Още повече, става дума са реотани от по 1 киловат - дето могат да се вържат и на самия термостат, но защо не на един контактор от 2х20А например, или реле с тиристор - човека пита за нещо по-ново и компактно все пак.
И този контактор ще надживее термостата само за това, че ще му скапе контактната система с мощната си бобина :idea:
И аз не съм съгласен с теб. Авно си мислиш че всички контактори за мотори с ток за 63А бръмчат.
Работя с такива чешки контактори 10години и ти казвам, че са почти не се чуват и са доста надеждни, куцат им само габаритите.
Явно и ти не си прочел за кво става дума - човека каза че са му дали контактора и термостата и пита как да си ги свърже. Като искаш да му помогнеш и имаш време насочи вниманието си в тази посока.
Колкото до контакторчето или SSR релето сигурно могат да се приложат в случая още доста съвремени варианти на превключващи елементи и термостати (например микропроцесорни с дисплей) но не там е въпроса. Човека искаше СХЕМА, а си мисля че ще му трябва и човек който да му я събере :)
sek.1 - специалист
В действителност тези чешки контактори са много здрави и качествени на времето ги влагаха в тежката серия на пернишките електрожени Г 500 почти двайсет години имам наблюдение върху няколко такива апарата само веднъж ни е горяла бобна на такъв контактор.

Тема "Термо реле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: